Egypti: Muslimiveljeskunta ja Egyptin tulevaisuus

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Egyptissä muslimiveljeskunta valmistautuu ensimmäisiin demokraattisiin vaaleihin. Muuttuvatko homoseksuaalisten ihmisten olot entistä vaikeammiksi? Monille muslimiveljekunta on kauhukuva. Pelätään, että islamistit nousevat ja Egyptistä tulee uusi Iran. Kaksi vuotta sitten Suomessakin esitetty elokuva "Yacoubian - talo Kairossa" sai muslimiveljeskunnan esittämään omia näkemyksiään: kaikki homoihin liittyvä on vastoin egyptiläistä arvomaailmaa. Kun Mubarakin valtakoneisto vuonna 2002 vangitsi 52 homoa suuroperaatiossa, muslimiveljeskunta riensi tukemaan vihollistaan, Mubarakin hallintoa: Homoseksualaisuus on vastoin kaikkea egyptiläisyyttä. Nyt muslimiveljeskunta puhuu ihmisoikeuksien puolesta. Ainoa ryhmä, jota ihmisoikeudet eivät koske, ovat homot.

Muslimiveljeskunta ei ole tätä näkemystä itse keksinyt, vaan puhuu sitä, mitä kansa haluaa. Vuonna 2007 Pew Global Attitudes Projects tutki asenteita. Homofobia on Egyptissä erittäin vahvaa. Vain 1% hyväksyy homot. Libanonissa homojen hyväksyjiä on 18% ja Jordaniassa 6%.


Kuka saa enemmistön parlamentissa?

Usko Jumalaan on Egyptissä hyvin vahvaa. 99% egyptiläisistä ovat sitä mieltä, että ihmiset toimivat moraalisesti oikein vain silloin, kun he hyväksyvät pyhän kirjan tarinat. Muslimiveljeskunnalle ei kuitenkaan ole tulossa parlamentin enemmistöä. Tähän mennessä he ovat saaneet "riippumattomille" ehdokkailleen vain 15%:n kannatuksen. Tarkkailijat arvioivat, että muslimiveljeskunta tulee vaaleissa saamaan neljänneksen äänistä. Viime viikonvaihteessa muslimiveljeskunta ilmoitti, että heidän tavoitteenaan ei ole parlamentin enemmistö eikä presidentin virka.

Voi kuitenkin käydä niin, että tilanne maassa käy epävakaammaksi ja parhaiten organisoitunut muslimiveljeskunta saa vahvemman aseman. Jos esim. elintarviketilanne romahtaa, puolue voi saada suuremman vaikutusvallan. Muslimiveljeskunnan tärkeimmät tukijat ovat köyhiä. Heillä ei ole juuri muuta kuin heidän uskonsa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Turkki esikuvana

Muslimivelejskunta perustettiin vuonna 1928. Silloin vaadittiin korkeampaa moraalia. Englannin valta maassa oli juuri loppunut. "Juutalaiset ulos" oli yksi iskulauseista. Nykyään uudempi polvi puolueessa haluaa jotain Turkin kaltaista järjestelmää. Turkissa on valtapuolue AKP. Turkin pääministeri Erdoğan on irtaantunut islamilaisista juurista, ja Turkkiin on saatu melko vakaa järjestelmä. Turkki on ainakin jossain määrin demokraattinen, ja homoseksuaalisuus on laillista.

Homoille ja lesboille olisi parasta, jos Egypti kehittyisi Turkin suuntaan. Jos muslimiveljeskunta kehittyy AKP:n suuntaan, se on vähän kuin eurooppalaiset kristillisdemokraatit: he eivät aja homo-oikeuksia, koska taustalla olevat ennakkoluulot ovat liian laajoja ja määrääviä. Mutta muslimiveljeskunnassa voi kehittyä samantyyppinen demokraattinen ajattelu, joka haluaa etäisyyttä islamiin. Jos taloudelliset olosuhteet ovat vakaat, radikaalit islamistit voivat jäädä paitsioon. Jos demokraattinen muutos ei toteudu ja jos taloudelliset olot romahtavat, Egyptin homojen ja lesbojen tulevaisuus näyttää huonolta.

(lähde: queer.de)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!