Kampanja homohistorian puolesta Tanskassa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Nyt pitäisi nopeasti saada aikaan elämäkertateos 95-vuotiaasta Axel Axgilista. Näin vaatii 24 tanskalaista vetoomuksessaan. Axel Axgil oli aikaisemmin Axel Lundahl Madsen (synt. 1915). Hän muutti Ålborgista Kööpenhaminaan 1940-luvun lopulla, ja hänestä tuli Förbundet av 1948 -järjestön perustajajäsen. Vuonna 1948 oli ilmestynyt Kinseyn raportti, ja se inspiroi uuden homojärjestön perustamiseen. Samoihin aikoihin julkaistiin myös YK:n ihmisoikeuksien julistus. Järjestön rekisteröinti oli vaikea prosessi, ja yhdistys rekisteröitiin vasta 1969. Axel tapasi vuonna 1949 Helmer Fogedgaardin (1907-2002), jonka kanssa aloitettiin ensimmäinen tanskalainen gay-lehti Vennen. Sen painosmäärä oli toisena vuonna 500. Syyskuussa 1949 yhdistys avasi oman kerhohuoneiston Kompagniestradella.1951 jäseniä oli 1335.

Mallia saatiin Sveitsistä, jossa toimi vuodesta 1943 lähtien Kreis-niminen homojärjestö. Lisäksi Amsterdamiin perustettiin 1946 COC, josta alkuaikoina käytettiin peitenimeä Shakespeare-club.

Axel Lundahl Madsen ei täysin käsittänyt, millaisiin vaikeuksiin hän joutuisi, kun hän perusti ensimmäisen homojärjestön Tanskaan. Hän oli ollut autoliikkeessä kirjanpitäjänä ja Ålborgissa poliittisissa luottamusviroissa. Axelin nimi vuoti lehdille ja lehdistö teki tutkivaa journalismia. Huomattiin ,että homojärjestöllä ja Axel Lundahl Madsenilla oli sama osoite. Skandaali oli valmis. Poliittiset virat ja asunto menivät jo seuraavana päivänä. Pensionaatti, jossa hän kävi päivittäin syömässä, antoi porttikiellon. Ystävätkin hävisivät, koska kaikki pelkäsivät paljastuksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Axel Lundahl Madsen joutui muuttamaan Kööpenhaminaan. Sieltä hän tutustui liikealan ihmiseen Eigil Eskildseniin. 15. tammikuuta 1950 he päättivät muuttaa yhteen. 1956 molemmat muuttivat sukunimensä Axgilsiksi. Niin alkoi pitkä yhteinen taival, jonka huippuhetki oli heidän häänsä Kööpenhaminen kaupungintalolla 1.10.1989 maailman ensimmäisenä rekisteröitynä homoparina. Eigil kuoli 22. syyskuuta 1995. Viime kesänä Axel Axgils oli Kööpenhaminassa ihmisoikeuskonferenssin kunniavieraana.

Vennen-lehteä sai myös Helsingin antikvariaateista 1960-luvulla
Lehdessä oli myös Suomen uutisia

1 kommenttia