Toissa viikon perjantaina BBC päätti selvittää, miten hyvin HLBTI-yhteisöt näkyvät BBC:n ohjelmissa. Tutkimusta tehdään kolmessa osassa. Ensin selvitellään gay- ja ei-gay-yhteisöjen näkemyksiä, sitten tehdään määrällinen tutkimus ja lopuksi käydään keskustelua toimitusten kanssa. Netissä on julkaistu kyselylomake, johon kaikki voivat vastata.
Tutkimus tehdään sen jälkeen, kun viime vuonna Stonewall kritisoi gay-ihmisten puolesta BBC:n ohjelmistoa.
http://news.pinkpaper.com/NewsStory.aspx?id=2294
*****
Timesonline kirjoitti päivää myöhemmin, etä BBC:n päätös on oikea vaikka se tutkimus olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Gaymiehet ja -naiset maksavat samat tv-maksut, joten voisi olettaa, että heillä on oikeus saada enemmän kansalliselta yleisradiolta. Kuvaruudulta puuttuu täysin lesbojen ja homojen moninaisuus, "diversiviteetti". Kiintiöhomoja tv-ohjelmissa nähdään.
*****
Tänään Guardianin blogissa ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell käsittelee samaa teemaa. BBC:tä on kritisoitu jo kaksi vuosikymmentä, mutta nyt asia vihdoin pääsee julkisuuteen. Kritiikkiä on tullut tv-lupien maksajilta, journalisteilta, media-analyytikoilta ja aktivisteilta.
Tatchelliä ihmetyttää vähän, että tutkimuksessa selvitellään 28 erilaisen kuulija- ja katsojakunnan näkemyksiä. Mukana on myös ryhmiä, jotka ovat avoimen vihamielisiä homoille. Jos tutkittaisiin juutalaisten näkymistä tv:ssä, kysyttäisiinkö mielipiteet myös uusnatseilta?
BBC on tehnyt myös hyvää työtä. Esim. EastEnders-sarjassa on gaymuslimi. Mutta monet gay-katsojat ovat kokeneet ohjelmistossa piilevää homofobiaa ja sille ei ole haluttu tehdä mitään. 1990-luvulla oli hyväksyttyä soittaa jamaikalaista murder-musiikkia BBC:n radio-ohjelmissa. "Taisteleva" gayjärjestö Outraged! nimesi BBCn British Bigotry Corporationiksi (kiihkoiluyhtiö). Nyt sen musiikin soittaminen on lopetettu, mutta satunnaisesti vielä ko. muusikkoja esim. haastatellaan.
Vuonna 2006 gay-lobbausryhmä Stonewall julkaisi raporttinsa Tuned Out. Sen olivat tehneet Leedsin yliopiston tutkijat. Siinä oli tutkittu 168 tuntia primetime-ohjelmia, ja niissä on kuusi minuuttia homoja positiivisesti esitelleitä kohtia. Kielteisiä oli 32 minuuttia. Tavallisinta oli, että gayt esiintyivät vitseissä, joissa heidät kuvattiin perinteisin ennakkoluuloin. BBC:n asiaohjelmissa ei juuri homoista ja lesboista ollut mainintoja.
Englannissa on arvioitu, että siellä on 1,5 miljoona gay-kotitaloutta. He maksavat tv-maksuina 190 miljoonaa puntaa. Sen rahan vastineeksi heille tarjotaan hyvin vähän. Ja usein se vähäkin on lievästi negatiivista.
Tilanne BBC:ssä on yhä sama. Kun joulukuussa puhuttiin Ugandan parlamentin aikeista säätää homoille kuolemanrangaistus, BBC järjesti nettikyselyn: Pitäisikö homot teloittaa? Myöhemmin otsikkoa pahoiteltiin. BBC:n radiokanavan DJ Chris Moyles on säännöllisesti käyttänyt gay-sanaa haukkumasanana. BBC on käyttäytynyt myös homofobisesti, kun se on uutisoinut homofobisia murhia. Ne eivät ole päässeet uutisiin, mutta rasistisista hyökkäyksistä on kerrottu päivittäin. BBC:llä on kaksoisstandardi: homojen asiassa toimitaan yhdellä tavalla, muiden asioissa toisella tavalla.