Bosnia pahasti jakautunut

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

1990-luvulla, kun oli sota, Bosniaan tuli 2000 arabitaistelijaa. Mukana oli myös Osama bin Ladenin lähijoukkoja. Rauhansopimuksessa Daytonissa 1995 sovittiin ,että ulkomaisten taistelijoiden on poistuttava 30 päivän kuluessa. Monet lähtivät ja jatkoivat terroristitoimintaa muualla. Mm. Khaled Sheikh Mohammed on sotkeutunut New Yorkin hyökkäykseen 2001.

Sadat taistelijat kuitenkin löysivät vaimon ja jäivät maahan. Palkkiona sotaan osallistumisesta he saivat Bosnian passin. He ovat haalineet ympärilleen hengellistä jälkikasvua ja arabirahoin on rakennettu moskeijoita. Dogmaattisuus on lisääntynyt ja radikaalien muslimien määrä on lisääntynyt. Fundamentalistien pesäpaikkoja ovat jotkut itäisen Bosnian kylät ja Sarajevon mahtava Kuningas-Fahd-moskeija.

USA on painostanut Bosnian hallitusta vuoden 2001 jälkeen.Soturit pitäisi lähettää pois. Epävirallisten arviodien mukaan maassa on 400 ulkomaista kiihkoilijaa. Muutama päivä sitten Sarajevossa parlamentti erotti sisäministeri Tarik Sadovicin. Hän on kieltäytynyt karkottamasta uskonsotureita. Monet näistä ovat läntisten tiedustelulähteiden mukaan Al-Qaidan kätyreitä. Sisäminissteri on ollut ääripuolueen jäsen eikä ole välittänyt läntisistä varoituksista. Ero tuli vasta, kun USAn lähettiläs oli protestoinut asiasta.

Mostar on yksi kaupunki, jossa jännitys on lisääntynyt. Länsipuolella on maltillisia katolisia, itäpuolella muslimikiihkoilijoita. On ollut jo joukkotappelu, jossa yksi ihminen kuoli. Uhri oli muslimi, ja hautajaisista muodostui äärimuslimien joukkotapahtuma.

Joulupukki ja homojuhlat kieltolistalla

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joulukuussa 2008 kiellettiin ensimmäistä kertaa Sarajevon lastentarhoissa joulupukit. Vuotta ennen uskonnolliset fanaatikot hyökkäsivät homo/lesbofestivaalin järjestäjien kimppuun. Pari vuotta sitten raportoitiin myös sharia-poliiseista, jotka jahtasivat suutelevia nuoria pareja. Bosnia on pahasti jakautumassa. EU on juuri päättänyt, että bosnialaisille ei myönnetä helpotuksia viisumisäännöksiin. Maltilliset muslimit ovat harmissaan. EU tuntuu suosivan Serbian ja Kroatian kristittyjä. Bosnia jää takamaaksi.

(Basler Zeitung, Sveitsi)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!