Suomalaisen HLBT-vaikuttajan Martin Schreckin (1948-2021) sisar kirjailija Merete Mazzarella kertoo veljensä elämänkaaresta sisaren näkökulmasta teoksessaan "Den violetta timmen" (Schildts & Söderströms). Se ilmestyy keväällä 2022.
Kirjailija Mazzarella avasi työtään HBL:n haastattelussa 19.2.22 toimittaja Pia Ingströmille. Mazzarella pohtii myös Schreckin viimeisten vuosikymmenten suhdetta kahteen thaimieheen, joilta Martin ei itse kuitenkaan mitä ilmeisemmin saanut paljonkaan.
Schreck oli yksi 70-luvun puolivälissä julkisuuteen nousseita suomalaisia ulostulijoita. Hän kuului Setan perustajiin. Schreck muutti ystävänsä Seppo Kivistön kanssa Tanskaan 1976. Ranneliikkeessä on julkaistu hänestä seikkaperäinen elämäkerta kesäkuussa 2021.
"Hänen elämässään oli jotain, josta hän ehkä olisi halunnut puhua, mutta minä en kysynyt, koska en halunnut tietää. Ja jos olisin kysynyt väärällä tavalla, hän olisi suuttunut", sanoo Mazzarella haastattelussa.
Mazzarella kertoo olleensa 70-luvulla ylpeä veljestään. Homoseksuaalisuus ei ollut perheelle suurempi ongelma, tosin Martinia oli käytetty tutun psykiatrin arvioitavana Tanskassa. Vanhemmat olivat hyväksyneet psykiatrin arvion, että "näin on ja Martinin on vain nyt löydettävä tiensä elämässä".
"Hän oli diplominsinööri, ja vasta myöhemmin ymmärsin, että aktivismi ehkä oli riistänyt häneltä mahdollisuuteen karriääriin yksityisessä elinkeinoelämässä ainakin täällä Suomessa".
Schreckiä voidaan siten pitää sateenkaaripakolaisena kuten monia muitakin, jotka 60-luvulla pakenivat syrjivästä Suomesta Ruotsiin tai Tanskaan. Työtään Tanskan postin it-palveluissa Schreck oli kuvannut ystävillen epäkiinnostavaksi.
Seppo Kivistön jälkeen seurasi monivuotinen suhde tanskalaisen Flemmingin kanssa. 90-luvun alussa pariskunta otti vastuuta Martinin ja Mereten äidin hoidosta. Tästä Mazzarella on kirjoittanut teoksessaan "Hem från festen" (1992).
Martinin ja Flemmingin suhteen päätyttyä Martin oli alkanut viettää yhä enemmän aikaa Thaimaassa, ja tapasi miehiä, "jotka eivät halunneet, ja joita ei voinut ottaa mukaan, suomalais-tanskalaiseen sukuun".
"Alkoi huolehtia kahdesta miehestä Thaimaassa"
"Se alkoi 90-luvun lopulla seksiturismina, mutta kehittyi ajan myötä joksikin muuksi", kuvaa Mazzarella. "Voisi verrata Christer Kihlmanin kuvaukseen "Alla mina söner", mutta Kihlmanin omakuva kirjassa on riskejä ottava. Martin oli tarkka ja varovainen ihminen."
"Hänellä oli tavoitteena suojella näitä miehiä ja huolehtia heistä, jotka he saisivat paremman elämän, oppisivat englantia ja pääsisivät töihin. Mutta heitä tavoite ei kiinnostanut, vaan käyttivät huumeita ja halusivat enemmin moottoripyörän kuin koulutuksen".
Thaimiehet ovat nimeltään Bank ja Tui. Mazzarella kertoo kuulleensa, kuinka Bankin äiti oli tapellut kissan kanssa siitä, kumpi saa syötä rotan. "En voinut käsittää, mitä lahjakas veljeni teki siellä, miljöössä missä hän sitäpaitsi tuskin pystyi keskustelemaan kenenkään kanssa, ja suhteissa, jotka perustuivat siihen, että Martin antoi rahaa. Martin asui Bankin kotikylässä.
Vielä ollessaan keväällä 2020 Tammisaaressa pitempään korona-aikana Martin oli lähettänyt heille rahaa ja oli aina valmis toimimaan, kun miehet soittivat.
"En ymmärtänyt sitä, mutta tiesin, että Martin ei sietäisi kritiikkia minulta. Lohdutusta antoi se, että Martinin tanskalaiset ystävät olivat yhtä turhautuneita kuin minä ja yrittäneet muuttaa tilannetta, onnistumatta", kuvaa Mazzarella HBL:ssä.
"Oli piinallista, että hän asui niin askeettisesti kotona Kööpenhaminassa. Hän näytti ihan rappiolla olevalta. Käytti kaiken thaimaalaiseen projektiinsa."
Mazzarella lainaa HBL:ssä Martinin tanskalaisen ystävän Jörnin kuvaavan Martinin Thaimaa-harrastusta ilmaisulla "leap of faith". Päätös, joka ei perustu rationaliseen ajateluun. "
"Se antoi hänen elämälleen merkitystä, eli olla antava osapuoli, saamatta mitään." Merete Mazzarella kertoo haastattelussa, että Martin oli myös tehnyt testamentin thaimiehilleen. Tanskalaisen asianajajan tehtävänä on lähettää päivittäin pieniä summia. Näin rahat riittävät niin pitkään kuin mahdollista, muutoin vastaanottajat käyttäisivät ne kaikki heti. Mazzarella näkee tässä halua vaikuttaa vielä kuoleman jälkeen.
Mikä sitten oli Merete Mazzarellan kannalta vaikeinta hyväksyä Martinin elämän valinnoissa?
"Oli selvää aina, että Martin oli meistä kahdesta lahjakkaampi. Hän loi vähimmän mahdollisen merkittävästä lahjakkuudestaan, kun taas minä kaiken mahdollisen keskinkertaisesta lahjakuudesta".
Toimittaja toteaa kirjan menevän hyvin lähelle sisaruuden olemusta. Että on olemassa läheisyys tai yhteenkuuluvuus, joka uhmaa suuria eroavuuksia elämäntavassa, valinnoissa ja kohtalossa. Yhteys voi olla katkennut, mutta palaa hetkessä.
"Että olemme olleet samassa kohdussa, ja yhdessä lapsina. Sitten aikuisina voi muutamalla sanalla muistuttaa vanhempiemme sanankäytöstä ja tulla heti ymmärretyksi. Sellaista ei voi tehdä kenenkään muun kanssa".
Kun Martin Schreckin keuhkofibrioosi vaikeutui äkillisesti keväällä 2021 ja joutui sairaalaan, Mazzarella näki, kuinka huolehtivainen hänen ystäväpiirinsä oli. He vuorottelivat Martinin luona ja auttoivat yhteydenpidossa Suomeen.
"Hän oli älykäs, hurmaava, kuunteleva ja uskalsi kysyä suoraan asioita. Hyvä keskustelukumppani kiinnostunut ja utelias", tiivistää Merete Mazzarella kuvan veljestään.
ISBN: 9789515256041.