Sateenkaarivuosi 2021

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Päättynyt vuosi 2021 meni edellisen vuoden tapaan koronapandemian varjossa. Esimerkiksi tapahtumia järjestettiin pienimuotoisemmin ja myös peruttiin kokonaan, niin meillä kuin muuallakin. Korona on vaikuttanut myös translakiuudistuksen käsittelyyn: hallintokoneistossa se ei ole edennyt toivotulla vauhdilla, koska koronatoimet ovat vieneet vastuullisen hallinnonalan voimavaroja. Kuitenkin loppuvuodesta sekä translakiuudistusta että myös ns. eheytystoiminnan rajoittamista koskevat lakialoitteet olivat eduskunnan lähetekeskustelussa. 

Translaki etenee hitaasti

Maaliskuussa asetettiin translakiiuudistusta valmisteleva työryhmä ja lakiesitys annettiin lopulta joulukuussa, jolloin asiasta käytiin lähetekeskustelu. Huhtikuussa julkaistiin translakiuudistusta vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite ja se keräsi alle kahdessa vuorokaudessa tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Aloite luovutettiin syksyllä eduskunnalle ja siitäkin käytiin joulukuussa lähetekeskustelu. Uudistun translainsäädännön odotetaan astuvan voimaan loppuvuodesta 2022. 

Sveitsi on viimeisimpiä juridisen sukupuolen vahvistamisen itsemäärittelylähtöisyyden käyttöön ottavista maista. Sveitsiläiset äänestivät myös samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Parlamentti oli hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain jo loppuvuodesta 2020, mutta lakiuudistuksen vastustajat saivat alistetuksi asian kansanäänestykselle. Suurin osa sveitsiläisistä lopulta kannatti avioliiton avaamista myös samaa sukupuolta oleville.

Eheytyskielto

Kesällä avattiin ns. eheytyshoitojen kieltämiseen pyrkivä kansalaisaloite. Sekin sai nopeasti tarvittavan määrän allekirjoituksia. Eheytystoiminnan rajoittaminen saa kannatusta läpi puoluekentän.

Suomen lisäksi monissa muissakin maissa aiotaan säätää vastaavanlaisia rajoituksia hyödyttömälle ja haitalliselle toiminnalle, ja joissain maissa sellaisia jo onkin.

Kirkko kipuilee yhä avioliittokysymyksen kanssa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kävi edelleen keskustelua samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Keskustelun ei kuitenkaan nähdä juurikaan lähemmäs mitään ratkaisuja. 

Maailmalla myös katolisen kirkon piirissä samaa sukupuolta olevien parien avioliittokysymykseen liittyvä keskustelu jatkui. Keväällä Vatikaani ilmoitti, ettei se siunaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja, mutta esimerkiksi Saksassa Rakkaus voittaa -liike ilmoitti vastustavansa Vatikaanin linjausta. 

Suomessa uskonnolliseen maailmankatsomuksensa kommenttejaan ankkuroiva kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) sai syytteen kiihottamisesta ksansanryhmää vastaan. Kyse on Räsäsen vanhasta pamfletista, sosiaalisessa mediassa julkaistuista päivityksistä ja kommenteista radio-ohjelmassa. Keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, onko oikeusistuin ylipäänsä oikea paikka määritellä rajoja keskustelulle.

Verenluovutuskarenssi lyheni

Kesällä miesten väliseen seksiin liittyvä verenluovutuseste lyheni neljään kuukauteen. Aikanaan aids-pelon vallassa miesten välinen seksi johti elinikäiseen verenluovutskieltoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ajan myötä karenssia Suomessa ja muuallakin maailmassa on lyhennetty sitä mukaa, kun on ymmärretty, että turvallisuusriskit liittyvät yksilöiden toimintaan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta riippumatta, eivät seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.

Euroopan unionin tuki hlbti-vähemmistöille

Euroopan parlamentti julisti keväälllä symbolisesti koko unionin alueen hlbti-vähemmistöjen vapausvyöhykkeeksi.

Taustalla oli esimerkiksi se, että Puolassa jotkut alueet olivat aiemmin julistautuneet hlbti-vapaiksi vyöhykkeiksi. Myös erityisesti Unkarissa hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaista asemaa heikentävä lainsäädäntö on edennyt. Kesällä EU päätti aloittaa kurinpitotoimet Puolaa ja Unkaria kohtaan hlbti-vähemmistöjen syrjinnän vuoksi.

Vallanvaihtoja maailmalla

Yhdysvaltojen vallanvaihtoon liittyi dramatiikkaa. Vuoden 2020 presidentinvaalissa Joe Biden voitti Donald Trumpin - joka ja jonka kannattajat puolestaan pyrkivät kyseenalaistamaan sinänsä selkeän vaalituloksen. Valta kuitenkin vaihtui tammikuussa ja merkittäviin virkoihin uudessa hallinnossa nousi hlbti-vähemmistöihin kuuluvia: apulaisterveysministeriksi nousi Rachel Levine, joka on ensimmäinen liittovaltion johtavassa virassa oleva transhenkilö, ja liikenneministeriksi nousi avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut Pete Buttigieg. Transihmisten palveluskielto asevoimissa kumottiin välittömästi. Edistymässä on myös liittovaltiotasoinen syrjintäsuojalainsäädäntö. Sateenkaariteemojen luvattiin nousevan takaisin Yhdysvaltain ulkopolitiikaan. Trumpin kaudella konservatiivisemmaksi nimitetty korkein oikeus ennakoi kuitenkin ns. arvokysymyksiin liittyvän taistelun jatkumista.

Saksassa vaalien jälkeen valta vaihtui joulukuussa rauhallisemmissa merkeissä, ja Angela Merkelin aika päättyi. Uusi hallinto nosti hlbti-vähemmistöjen aseman yhdenvertaisen aseman edistämisen selkeästi hallitusohjelmaan.

Ruotsissa valta ei varsinaisesti vaihtunut, mutta hallituskriisin kautta hallitusvastuussa tapahtui muutoksia ja ministereitäkin kierrätettiin. Maa sai marraskuussa ensimmäisen transsukupuolisen ministerin, kun kouluministeriksi nimitettiin Lina Axelsson Kihlbom.

Myös Virossa oli alkuvuodesta hallituskriisi, kun hallitus kaatui tammikuussa. Samana päivänä oli parlamentissa määrä päättää kansalliskonservatiivisen EKRE-puolueen vaatiman neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä siitä, pitäisikö perustuslaissa avioliitto määritellä vain miehen ja naisen liitoksi. Kansanäänestyksen uhka peruuntui.

Kreikka puolestaan sai alkuvuodesta ensimmäisen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvan ministerin, kun Nikolas Gatromanolakis, 44, nimitettiin apulaiskulttuuriministeriksi.

Urheilu

Huippu-urheilun parissa nähtiin joukko kaapistatuloja: Australian korkeimmalla sarjatasolla pelaava jalkapalloilija Josh Cavallo, Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n pelaaja Luke Prokop ja amerikkalaisen jalkapalloliiga NFL:n pelaaja Carl Nassib

Tokiossa kesällä järjesteyissä olympialaisissa kilpaili 163 avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa urheilijaa. Suomen edustajiin kuului uimari Ari-Pekka Liukkonen, joka oli avajaisissa toinen Suomen joukkueen lipunkantajista. 

Paraolympialaissa puolestaan kilpaili ainakin 31 hlbti-vähemmistöihin kuuluvaa urheilijaa. 

Keskustelua käytiin transnaisten osallistumisesta naisten urheilusarjoihin. Keskustelu otti kierroksia, kun olympialaisissa ensimmäisenä transtaustaisena henkilönä painonnoston naisten sarjassa kilpaili uusiseelantilainen Laurel Hubbard. Ennen sukupuonekorjausprosessia hän oli kilpaillut yleisissä luokissa. Erityisesti lihasvoimaa vaativissa lajeissa on nähty reiluuteen liittyviä ongelmia: vasta murrosiän jälkeen testosteronitasojaan lääkkeiden avulla laskeneet tutkimusten mukaan säilyttävät voimantuottoon liittyvää etua.

Myös yhdenvertaisuuden viestiminen herätti keskustelua. Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei sallinut Münchenin jalkapalloareenan valaiseemista sateenkaaren väreillä, toisaalta se hyväksyi Saksan maajoukkueen kapteenin sateenkaarenvärisen kapteeninnauhan.

Urheilun parista aikanaan viihdemaailman puolelle siirtyneen unelmien poikamies Colton Underwoodin keväinen kaapistatulo ja loppuvuodesta julkaistu Netflix-sarja, jossa hän kertoo uudesta elämästään. 

Tapahtumat ja yöelämä

Pride-tapahtumia järjestettiin eri puolilla Suomea, mutta monissa paikoin säästöliekillä. Suuria kulkueita ja puistojuhlia ei juuri järjestetty koronaturvallisuuden vuoksi. Toisaalta uusillakin paikkakunnilla järjestettiin tapahtumia. Tällaisia olivat esimerkiksi Pieksämäki ja Uudellamaalla Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alue sekä Mäntsälä.

Korona on kurittanut myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuja baareja. Koronarajoitukset vaikuttivat aukioloaikoihin ja alueen koronatilanteen vaikutuksesta jotkut joutuivat pitämään oviaan kokonaan kiinni pitkeiä aikoja. Myös tartunnat ja altistumiset sulkivat baareja. Syksyllä ehdittiin jo iloita yöelämän aukeamisesta, mutta loppuvuodesta koronaviruksen omikron-variantin leviäminen toi rajoitukset takaisin joulun alla.

Kesällä kerättiin rahaa Queer-ystävällisen kahvila-baari Kvääristön perustamista varten. Tarkoitus on perustaa joukkorahoituksen avulla queer-naisille ja muunsukupuolisille suunnattu baari-kahvila Helsinkiin. 

Syksyllä Helsingissä ovensa avasi yökerho Hercules. Sen historian kolmas sijainti on Helsingin rautatieasemaa vastapäätä Kaivokadun varrella sijaitsevassa Citycenterissä eli kansan suussa Makkaratalossa. Hercules jakaa tilansa Baarikärpäsen kanssa.

Kuolleita

Tammikuussa menehtyi transsukupuolinen artisti-tuottaja Sophie. Maaliskuussa kuolivat Setan perustajajäseniin kuulunut ja varhainen puheenjohtaja Martin Schreck sekä suomenruotsalainen kirjailija ja kulttuurikriitikko Christer Kihlman.  Ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudesta kertonut kehonrakentaja Chris Dickerson kuoli joulun aikaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden puolesta puhunut Etelä-Afrikan entinen arkkipiispa Desmond Tutu kuoli tapaninpäivänä.

Poimintoja

Britanniasta kerrottiin, että maan asevoimissa aikanaan seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi erotetut voivat saada heiltä riistetyt mitalinsa takaisin.

Japanin Sapporossa oikeus katsoi, että samaa sukupuolta olevien avioliiton kielto on perustuslain vastainen.

Chilessä hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ensimmäiset vihkimiset on luvassa keväällä 2022.

Loppuvuodesta Botswanassa korkein oikeus päätti, että samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laillisia. Asiasta oli taitettu peistä oikeuden ja maan hallituksen välillä kahden vuoden ajan.

Kiinassa vallanpitäjät suitsivat yhä tiukemmin hlbti-vähemmistöjen näkymistä niin perinteisessä mediassa kuin sosiaalisessakin mediassa. Kiinan merkittäviin sosiaalisen median palveluihin kuuluva WeChat poisti lukuisia hlbti-teemaista sisältöä jakaneita käyttäjätilejä.

Kesällä kerrottiin Jyväskylän rantatapahtumassa sattuneesta väkivaltaisesta hyökkäyksestä. 

Seksuaalivähemmistömyönteisenä pidetystä Espanjasta raportoitiin väkivaltaa homomiehiä kohtaan.

Loppuvuodesta uutisoitiin, että pitkän uran tehnyt viihdetaiteilija Jukka Kuronen lopettaa drag-artistina. Viihten monitoimija Antti Holma puolestaan kiinnitettiin Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontajaksi.

Merkkivuosiakin vietettiin: samaa sukupuolta olevien seksuaalisen kanssakäymisen dekriminalisoinnista tuli Suomessa kuluneeksi 50 vuotta, homoseksuaalisuuden sairausluokituksen poistosta 40 vuotta ja parisuhdelain hyväksymisestä 20 vuotta. Syyskuun lopulla tuli myös kuluneeksi 20 vuotta ranneliike.net -sivuston avautumisesta.

Hyvää vuotta 2022!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!