Seura-lehdessä on artikkeli suomalaisen homoliikkeen alkuajoista ja sen ajan aktivistista Veli Hyvärisestä. Hän toimi mm. Psyke ry:n puheenjohtajana ja kirjoitti lehtiin kannanottoja seksuaalisten vähemmistöjen tilanteesta.
Veli Hyvärinen oli kotoisin maalta, mutta hän tuli opiskelemaan Helsinkiin yliopistoon fyysikoksi. Hän kuvasi itseään araksi ja hiljaiseksi, mutta kun hän löysi läheisen kumppanin, hänestä tuli rohkea. Vuodesta 1969 alkaen hän uskalsi tulla julkisuuteen omalla nimellään ja omilla kasvoillaan. Se oli aikaa, jolloin kuka tahansa voi saada potkut työstään paljastuttuaan homoksi.
Marraskuussa 1969 Hyvärinen vastasi Kotimaa-lehden pääkirjoitukseen, jossa luotiin synkkä kuva homoseksuaalisten tekojen laillistamisesta. Oli tekeillä lakiuudistus, jossa homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistettaisiin. Kotimaan mukaan se johtaisi turmellukseen ja rappioon. Lehti julkaisi Veli Hyvärisen kannanoton, jossa hän puolusti homojen oikeuksia.
Veli Hyvärinen kirjoitti artikkeleita Psyke ry:n julkaisemaan 96-lehteen. Hänestä tuli Psyken puheenjohtaja vuonna 1973. Vuotta myöhemmin perustettiin Seta, ja hän liittyi Setan jäseneksi sekä osallistui ensimmäiseen homomielenosoitukseen Vanhan kirkon puistossa kesällä 1974.
Veli Hyvärinen on hieman harmissaan, että pioneerityötä Psykessä ei juuri tunneta. Psykeläiset kuitenkin lausuivat ensimmäisinä ääneen monia niistä ajatuksista, jotka myöhemmät päätyivät Setan periaateohjelmaan ja jotka nyt on käytännössä ajettu läpi lainsäädäntöön.
Veli Hyvärinen tunnetaan rauhallisesta olemuksestaan. Hän oli järjestötoiminnan alkuvaiheissa yksi niistä harvoista aktivisteista, jotka olemuksellaan pystyivät toimimaan sovittelijoina ja rauhanvälittäjinä, kun aktivistipiireissä riideltiin homoliikkeen päämääristä ja toimintatavoista.
Seuran artikkeli Veli Hyvärisestä ilmestyi numerossa 24/2020, ilmestynyt 11.6.20. Se löytyy myös verkosta.
Seura-lehden artikkeli Veli Hyvärisestä
Mainittakoon, että Seura-lehti julkaisi kesällä 1969 asiallisen kuvallisen reportaasin Helsingin Mäntymäellä kokoontuvasta ”salaseurasta”. Paikka oli iltaisin homomiesten kohtauspaikka.