Helsingistä lähtiessä maanantaina pride näkyi kaikkialla pääkaupungin keskustassa. Korkeavuorenkadulla jokaisessa näyteikkunassa oli pride-värejä. Stockmannilla oli juhlakoristelu. Riihimäellä kaupunki liputtaa, mutta missään muualla sateenkaaren värejä ei näy.
Aluksi kierros Riihimäen pääkadulla. Yhtään sateenkaarilippua ei osu silmään. Riihimäkeläiset satunnaiset juttukaverit epäilevät, että liikkeet pelkäävät asiakaskatoa, jos liikkeet osoittavat myötämielisyyttä prideä kohtaan. Kovaäänisimmät ilmoittavat paikallisen lehden lukijakommenteissa, etteivät he enää käytä liikkeen palveluita, jos se osoittaa kannatustaan vastenmieliselle vähemmistölle. Todellisuudessa nämä puheet ovat vain rehentelyä, kyseiset asiakkaat eivät luultavasti ennenkään ole kuuluneet ”tärkeiden asiakkaiden” ryhmään.
Keskiviikkoiltana ns. Granitin aukiolla on väentungos. On menossa Riihimäen oma Love-musiikkitapahtuma. Tilaisuudessa on jaossa sponsoriluettelo: noin 20 isoa ja pientä firmaa toimii sponsorina. Priden ”sponsoreita” ei kaupungin ja seurakunnan lisäksi ole monta, mutta jotain pientä on kuitenkin saatu firmoilta.
Riihimäen Pride näkyy vain sateenkaariliputuksina. Tärkein lippu nostettiin salkoon kolmostien varteen maanantai-iltana. Kaikkialle kaupungille näkyvän vesitornin huipulla on toinen lippu. Kolmas, hyvin näkyvä lippu on keskustassa lasinpuhaltaja-patsaan vierellä. Mitään väkivaltaa ei lippuihin ole kohdistettu. Kukaan kaupungilla liikkuva ei ole voinut olla huomaamatta näitä värikkäitä lippuja.
Maauimalassa on jaettu ilmaisia pride-saippuoita. Saunassa istuu viisi eläkeläisherraa: journalisti, paikallinen poliitikko, pankinjohtaja, virkamies ja homo. Kas kummaa, journalisti taas kerran alkaa muistella niitä nuoruutensa kavereita, joista tuli homoja. Näin on käynyt ennenkin. Jokin siinä asiassa on hänelle, monilapsisen perheen isälle, tärkeää. Poliitikko ja virkamies vakuuttavat, että se on yksityinen asia ja täysin hyväksyttävää, mutta pankinjohtaja murisee, että vähemmistöjä koko ajan nostetaan jalustalle ikään kuin parempina ihmisinä. Osittain kaapissa olevan homon kannattaa siinä kohdassa vaieta, kiistelkööt keskenään.
Keskiviikkona kaupunginkirjastossa oli keskustelutilaisuus aiheesta: Miltä kaappi näyttää tänä päivänä? Toinen vetäjistä, Mikko Väisänen Pirkanmaan Setasta viestitti facebookissa, että pieni sali oli täynnä ja tunnelma hyvä.
Keskiviikkoiltana elokuvateatteri Sampossa näytettiin Mikko Mäkelän esikoiselokuva A Moment in the Reeds. Elokuva esitettiin myös Ylen Teema-kanavalla myöhemmin illalla. Elokuvateatterissa oli vieraana elokuvan päätähti Janne Puustinen, ja elokuvan jälkeen käytiin pitkä keskustelu elokuvasta. Tähän keskusteluun palaamme, kun elokuva esitetään uusintana 6.7.2019. Nyt elokuvan näkee Areenasta.
Ikävä uutinen on, että majapaikkamme, keskustan kerrostalon yksi asukas, iäkäs homo-opettaja on kuollut yli 80-vuotiaana. Jäi mieleen, että parikymmentä vuotta sitten jotkut talon vanhemmat asukkaat parjasivat häntä (kuiskaten) selän takana homoksi. Koskaan ei tullut kysyttyä, millaista oli olla opettajana vuosikymmenien ajan. Opettajan ammatti oli ns. ”arka” ammatti. Oma alakoulun (nais)opettajani, nyt jo yli 90-vuotias, yllätti kadulla muutama vuosi sitten. Hän kyseli, ”missä kaverisi on, kun ette nyt ole yhtä matkaa liikkeellä”. Hän ymmärsi asian paremmin kuin olin kuvitellutkaan.
Paikallinen lehti, Aamuposti, on julkaissut pride-kannanottoja puolesta ja vastaan. Vastustavia kannanottoja on ollut runsaasti. Lehteen päässeissä kommenteissa saattaa heijastua kansanedustaja Päivi Räsäsen taustajoukkojen maailmankuva. Kristillisiä kannatti viime vaaleissa yli 7% riihimäkeläisistä. Riihimäellä on myös perussuomalaisia paljon. Yksi kokoomuksen valtuutettu oli kovaäänisenä vastustamassa Riihimäen Prideä.
Meidän tarinoita -kirkkoilta
Riihimäen seurakunta kertoo keskiviikkona ilmestyneessä ilmaisjakelulehdessä laajasti torstaina 27.6.2019 järjestettävästä ”Meidän tarinoita” -kirkkoillasta. Ilta alkaa keskuskirkossa klo 20. Illan isäntänä on pastori Jukka Vänskä, joka kahdeksan vuotta sitten oli järjestämässä Riihimäen ensimmäistä sateenkaarimessua. Jukka Vänskä sanoo lehdessä, että myös Riihimäellä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ja heille on tärkeä saada tulla nähdyiksi ja arvostetuiksi kuin muut. Jokainen ihminen on arvokas Jumalan luomana omien elämänkokemustensa kanssa. Kirkkoillassa puhutaan ihmisten kanssa heidän elämänsä tarinoista ja kokemuksistaan, jotka liittyvät Pride-teemaan. Sateenkaariasioissakin on kyse oikeista ihmisistä, ei vain jostain kasvottomasta joukosta.
Sateenkaariasiat herättävät voimakkaita mielipiteitä, mutta pastori Jukka Vänskä sanoo, ettähänelle tämä on ihmisoikeuskysymys. Kirkon yksi tehtävä on puolustaa heikommassa asemassa olevia. Kirkossakin ihmisten tulee olla tasavertaisia.
Mukana on myös mm. Malkus ry:n edustaja. Malkus haluaa edistää sateenkaariväen henkistä ja hengellistä hyvinvointia.