Yhdysvalloissa siintää horisontissa vuoden 2020 presidentinvaali

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 8
Pete Buttigieg (kuva: South Bend, Indiana)

Järjestyksessään 59. Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään tiistaina 3. marraskuuta 2020. Käytännössä kaksipuoluejärjestelmässä toimivassa Yhdysvalloissa pääehdokkaat tulevat demokraattien ja republikaanien riveistä.

Republikaanit

Republikaanileirissä Donald Trump hakee jatkokautta. Myös Massachusettsin kuvernöörinä 1990-luvulla toiminut Bill Weld on tässä vaiheessa ilmoittanut lähtevänsä ehdolle. Presidenttiehdokkaana vuosina 2000 ja 2016 ollut John Kasich on ollut esillä mahdollisena ehdokkaana. Myös Jeff Flake, Larry Hogan ja Bill Kristol ovat mahdollisia republikaanien ehdokkaita.

Demokraatit

Demokraattien kohdalla Barack Obaman hallinnon aikana Yhdysvaltain varapresidenttinä 2009–2017 toiminut Joe Biden nähdään laajasti henkilönä, jolla on parhaat mahdollisuudet haastaa Trump. Biden oli ehdolla presidentiksi vuosina 1988 ja 2008. Ennen varapresidenttiyttään hän toimi senaattorina vuodesta 1973 lähtien. Laajasti tunnettuihin ehdokkaisiin kuuluu myös Bernie Sanders. Hän kuitenkin "vasemman laidan demokraattina" jakaa mielipiteitä demokraattienkin sisällä.

Demokraattien ensimmäinen avoimesti homo ehdokas

Sateenkaarinäkökulmasta kiinnostava henkilö on vuodesta 2012 India South Bendin pormestarina Indianan osavaltiossa toiminut Pete Buttigieg, joka on avoimesti homo. Vuonna 1982 syntynyt Buttigieg on valmistunut Harvardin yliopistosta ja hän on Afganistanin sodan veteraani. Hän elää avioliitossa Chasten Buttigiegin kanssa. Pari solmi avioliiton kotikaupunkinsa kirkossa noin vuosi sitten. Buttigieg tunnetaan nimellä Mayor Pete - etenkin, koska hänen sukunimensä koetaan hankalaksi ääntää. Noin sadan tuhannen asukkaan kotikaupungissaan Buttigieg on nauttinut suurta suosiota, vaikka osavaltio on yleisesti arvoiltaan konservatiivinen ja republikaanimielinen.

Buttigieg on herättänyt laajaa kiinnostusta ympäri Yhdysvaltoja. Washington Post -julkaisu nosti Buttigiegin esiin vuonna 2014. Buttigiegiä pidetään nuorena ja politiikassa kokemattomana, mutta toisaalta hän on todennut olevansa hallinnossa kokeneempi kuin nykyinen presidentti, olevansa johtajana kokeneempi kuin nykyinen varapresidentti ja omaavan enemmän sotilaskokemusta kuin presidentit vanhemman George Bushin jälkeen.

Kritiikkiä on herättänyt Buttigiegin näkemys siitä, että vangeille ei kuulu oikeus äänestää vaaleissa. Suomessa saattoi vuoteen 1969 asti menettää kansalaisluottamuksen, eikä vankeuteen tuomittu voinut esimerkiksi äänestää vaaleissa.

Demokraattien ehdokkaina ovat myös Cory Booker, John Delaney, Tulsi Gabbard, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Beto O’Rourke sekä Andrew Yang. Myös presidenttiehdokkaana vuonna 2004 ollut ulkoministerinäkin vaikuttanut John Kerry on ollut esillä mahdollisena demokraattien ehdokkaana, samoin oikeusministerinä toiminut Eric Holder ja Hillary Clinton.

Esivaalit ja varsinaisten vaalien valitsijamiehet

Ennen vaaleja puolueet valitsevat esivaaleissa omat ehdokkaansa. Vaaleissa kansalaiset äänestävät osavaltiolleen valitsijamiehiä, jotka puolestaan sitten varsinaisesti valitsevat liittovaltiolle presidentin. Lähes kaikissa osavaltioissa on niin, että osavaltion koko äänipotti päätyy kyseisen osavaltion voittajan hyväksi.

Lyhyesti: kansalaiset äänestävät osavaltionsa ehdokkaan ja osavaltiot sitten painoarvonsa mukaisesti valitsevat presidentin. Joidenkin mielestä vaalien toteutus kuulostaa sekavalta, mutta on lopulta aika suoraviivaista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lopputulos voi olla, että ehdokas X saa yhteensä enemmän kansan kannatusta, mutta lopulta ehdokas Y tulee valituksi presidentiksi, kuten vuoden 2016 vaaleissa kävi - ja republikaaneja edustava Donald Trump valittiin presidentiksi, vaikka demokraattien Hillary Clinton sai koko kansalta enemmän ääniä.

Yhdysvalloissa presidentti voi olla virassaaan korkeintaan kaksi kautta.

8 kommenttia

Kautta aikain puoliso on USA:ssa otettu mukaan kampanjaan. Välillä enemmänkin sukua, kun pitää näyttää äänestäjille omaa erinomaisuuttaan. Buttigiegn mukana kampanjassa on hänen aviopuolisonsa.

Republikaanit alkavat hermostua tästä kansikuvapojasta, jolla näyttää olevan laaja suosio yli puoluerajojen ainakin omassa kotiosavaltiossaan.

Konservatiivinen radiokommentaattori Chandelle Summer sivaltaa Buttigiegia sillä, että tämä muka pöyhkeilee homoseksuaalisuudellaan.

Mitä tekevät heterot vastaavassa tilanteessa? Hepä pöyhkeilevät vähintään samalla tavalla heteroudellaan, joskus jopa paljon yli tämän.

Chandelle Summer aivan selvästi pelkää, että republikaani-homot vaihtavat puoluetta ja monet muut heidän perässään. Summer väittää tietävänsä, etteivät nämä muka tekisi niin. Herra Trump on tehnyt kaikkensa pilatakseen itsensä ja puolueensa mahdollisuudet voittoon tulevassa presidentivaaleissa. On syytäkin olla huolissaan tulevista vaaleista.

Uutisjuttu:
https://www.advocate.com/politics/2019/4/29/msnbc-commentator-pete-buttigieg-flaunts-his-gayness?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=politics
Eipä ole kulunut paljoakaan aikaa, kun loanheitto alkoi. Jopa valheet kelpaavat tähän toimintaan. Amerikassahan tällainen toiminta liittyy tärkeimpiin vaaleihin. Vastapuolta koetetaan mustata keinoja kaihtamatta.

Nyt pari äärioikeiston henkilöä kehittivät valhekampanjan, jolla Pete Buttigiegia koetettiin liata. Paljastui nopeasti, että väitteet eivät pitäneet lainkaan paikkaansa. Hänen syytettiin seksuaalisesta väärinkäytöksestä toista homomiestä kohtaan. Kyseinen henkilö ilmoitti, ettei väite pidä paikkaansa miltään osin.

https://www.advocate.com/news/2019/4/29/far-right-activist-created-fake-sexual-assault-story-involving-pete?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=news

Nämä tapahtumat ovat ensikaikuja siitä, että konservatiivit kokevat Pete Buttigiegin varteenotettavaksi ja vaaralliseksi kilpailijaksi.