Kautta aikain puoliso on USA:ssa otettu mukaan kampanjaan. Välillä enemmänkin sukua, kun pitää näyttää äänestäjille omaa erinomaisuuttaan. Buttigiegn mukana kampanjassa on hänen aviopuolisonsa.
Republikaanit alkavat hermostua tästä kansikuvapojasta, jolla näyttää olevan laaja suosio yli puoluerajojen ainakin omassa kotiosavaltiossaan.
Konservatiivinen radiokommentaattori Chandelle Summer sivaltaa Buttigiegia sillä, että tämä muka pöyhkeilee homoseksuaalisuudellaan.
Mitä tekevät heterot vastaavassa tilanteessa? Hepä pöyhkeilevät vähintään samalla tavalla heteroudellaan, joskus jopa paljon yli tämän.
Chandelle Summer aivan selvästi pelkää, että republikaani-homot vaihtavat puoluetta ja monet muut heidän perässään. Summer väittää tietävänsä, etteivät nämä muka tekisi niin. Herra Trump on tehnyt kaikkensa pilatakseen itsensä ja puolueensa mahdollisuudet voittoon tulevassa presidentivaaleissa. On syytäkin olla huolissaan tulevista vaaleista.
Eipä ole kulunut paljoakaan aikaa, kun loanheitto alkoi. Jopa valheet kelpaavat tähän toimintaan. Amerikassahan tällainen toiminta liittyy tärkeimpiin vaaleihin. Vastapuolta koetetaan mustata keinoja kaihtamatta.
Nyt pari äärioikeiston henkilöä kehittivät valhekampanjan, jolla Pete Buttigiegia koetettiin liata. Paljastui nopeasti, että väitteet eivät pitäneet lainkaan paikkaansa. Hänen syytettiin seksuaalisesta väärinkäytöksestä toista homomiestä kohtaan. Kyseinen henkilö ilmoitti, ettei väite pidä paikkaansa miltään osin.
Tässä kohdassa ääntenlaskua niukassa johdossa on Pormestari-Pete eli maltilliseen siipeen kuuluva 38-vuotias Pete Buttigieg 26,9 ääniosuudella. Kakkosena on 77-vuotias vasemman laidan Bernie Sanders 25,1 prosentillaan. Kolmosena on 70-vuotias Elizabeth Warren 18,3 prosentin osuudella. Kärkeen ennakoitu Joe Biden, 77, sen sijaan on vasta nelosena 15,6 prosentin kannatuksella. Miljardööri Michael Bloomberg jätti Iowan esivaalin väliin, eikä hän ole osallistumassa muutamana seuraavaankaan.
Tiistaina 3. maaliskuuta demokraateilla on yhtä aikaa esivaalit 16 osavaltiossa. Tuota päivää kutsutaan supertiistaiksi. Demokraattien ehdokkaan arvioidaan varmistuvan huhtikuussa. Puolue valitsee presidenttiehdokkaansa lopullisesti heinäkuussa.
Iowan merkitys suoraan lopputulokseen on vähäinen, mutta ensimmäisessä esivaalitapahtumassa menestyminen on perinteisesti antanut nostetta. Äänestysinnon Iowassa on kerrottu jääneen matalaksi.
Republikaaneissa Trumpin valinta ehdokkaaksi näyttää varmalta.
Ääntenlasku jatkuu Iowassa. Suomen aikaa torstain aamuyöstä Buttigiegillä on 26,5 prosenttia äänistä. Sandersilla 25,6, Warrenilla 18,3, Bidenillä 15,9 ja Klbucharilla 12,1. Äänistä laskettu 92 prosenttia.
Suomen aikaa varhain perjantaina ääntenlasku on viimein paketissa. Pete Buttigieg pysyi kuin pysyikin ykkösenä 26,2 prosentin osuudella. Bernie Sanders on ihan kannoilla 26,1 prosentilla. Kolmosena on Elizabeth Warren, 18,0 ja neljäntenä Joe Biden, 15,8.
Puolueen puheenjohtaja kehotta Iowalaisia tarkastuslaskentaan.
Vaaleihin on matkaa enää kuukausi. Vastakkain ovat republikaanien Donald Trump ja demokraattien Joe Biden. Ehdokkaat ehtivät jo ottaa ärhäkästi yhteen ensimmäisessä vaalikeskustelussa. Vaalit käydään kononaviruksen jyllätessä muun maailman lisäksi myös Yhdyvalloissa, joissa tilanne on varsin vaikea. Donald Trump sai koronatartunnan vaalikiertueidensa tiimellyksessä.