Mtv:n Tulosruudun toimittaja Timo Innanen kertoi maanantaina 16.4.2018 Ylen radiohaastattelussa, että hänellä on tiedossa kymmeniä ”syyllisiä” ahdistelijoita, ja nyt odotellaan, että uhrit tulevat kasvoillaan esiin ja kertovat. Selvitetyt ahdistelutapaukset sijoittuvat aikaan ennen vuotta 2008. Sen takia nykyisillä nuorilla pelaajilla ei tällaisia kokemuksia ole.
”Urheiluhullut”-nimisessä radio-ohjelmassa ohjelman vetäjä Jussi Paasi kertoi soitelleensa eri tahoille eikä löytänyt ihmisiä, jotka olisivat kokeneet häirintää tai kuulleet sellaisesta. Paljastusuutiset tehneen Tuosruudun toimittajan Timo Innasen mukaan asia on todistettu niin, että Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi useista häirintätapauksista ennen hänen aikaansa. Myös Harri Nummela jääkiekon puolelta on kertonut, että tapauksia on ollut, samoin Reima Kokko on kertonut päävalmentajana tästä ”alakulttuurista” vuosilta 1995-2000. Nykyiset nuoret pelaajat eivät tiedä tästä menneen ajan ”alakulttuurista”. Innasen mukaan on eri asia ihastua kuin manipuloida ja uhkailla. Asialla ovat olleet ”avainpelaajat”. Kyseessä on selkeä ”keissi” ja on nimilistat ja nyt odotellaan, että löytyy niitä, jotka paljastavat syylliset. Häirintä on ollut ”laajamittaista”, vaikka 80% pelaajista ei ole ollut tietoisia tapahtumista.
Uhrien on ollut vaikea puhua asiasta. Mtv:n haastateltavat ovat esiintyneet selkä kameraan päin. Kymmeniltä pelaajilta on kuitenkin kerätty tietoja. Radio-ohjelmassa toivottiin lisää konkretiaa, ettei tästä lankea varjoa naisten joukkuelajien päälle. Timo Innasen mukaan 2000-luvulla pitkään maajoukkuetasolla toiminut pelaaja aikoo piakkoin tulla kasvoillaan esiin. Hän on raivostunut asian vähättelystä.
Radio-ohjelmassa asiasta oli keskustelemassa Heidi Pihlaja, joka pelasi 11 kautta vuoden 2005 jälkeen naisten pääsarjassa. Hänellä on kokemusta myös maajoukkueesta. Hän ei ole kokenut omalla kohdallaan häirintää eikä ole kuullut siitä. Hän kuitenkin haluaa erottaa erilaiset seksuaaliset suuntaukset sallivan kulttuurin ja häirintä- ja ahdistelukulttuurin.
Studiossa oli myös Sari Valtonen, joka on toiminut VALOn (Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio) tasa-arvotyön asiantuntijana. Hän arvelee, että seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluu sellaisiakin ihmisiä, jotka voivat käyttää valta-asemaansa väärin. Sari Valtonen on ollut mukana jenkkifutiksessa. Joukkuelajit ovat monelle paikka, jossa voi olla vapaasti oma itsensä. Naisten lajeihin on liitetty stereotypia: ”kaikki siellä ovat lesboja”. Tällaisella leimaamisella ja yleisemminkin homofobialla on pyritty alentamaan naisten urheilun arvoa. USAssa oli tapauksia, joissa mm. miesvalmentaja on vapautettu tehtävistään huonon käytöksen vuoksi. Häirintätilanteet voivat olla hyvin monenlaisia: huoltaja-pelaaja, valmentaja-pelaaja, pelaaja-pelaaja.
Se yllättää, että puhutaan ”kymmenistä syyllisistä”. Monissa julki tulleissa haastatteluissa käy ilmi, että kyseessä on ollut pelaajan tulkinta tilanteista. Onko tulkittu kosketusta tai samassa hotellihuoneessa yöpymisiä häirinnäksi. Virheellinen tulkinta voi syntyä myös ns. seurustelusuhteista, kun muut kertovat niistä. Tärkeää olisi kuulla omia kokemuksia eikä muiden kertomaa. Vaarana on, että tässä leimataan seksuaalivähemmistöihin kuuluvat. Tietenkin kaikilla on velvollisuus puuttua, jos he näkevät huonoa käyttäytymistä, vaikka ei olisikaan kyse omasta kokemuksesta.
Häirintää muussakin kuin naisten urheilussa on ollut pitkän aikaa. Voimisstelupiireistä on viimeisin skandaali USAsta. Monet urheilijat ova kertoneet häirintäkokemuksistaan. Suomessa asiaan on kiinitetty huomiota jo vuonna 2002, mutta asiasta on puhuttu melko vähän. Nyt seuroissa kiinnitetään huomiota toimintakulttuureihin. Eilen avattiin ”Et ole yksin” -tukipalvelu.
Kohu sai alkunsa pari viikkoa sitten, kun Mtv3:n Tulosruudussa kerrottiin, että naisten joukkuelajeissa on esiintynyt häirintää ja asiatonta vallankäyttöä. Vanhemmat pelaajat ovat painostaneet nuoria pelaajia läheisempiin suhteisiin keskenään. Jos nuori pelaaja ei ole suostunut, hänet on jätetty porukan ulkopulelle.
Radiokeskustelu 16.4.2018
https://areena.yle.fi/1-4394377
Mtv3:n uutinen ja videot 16.4.2018, jutussa kuvataan, millaista ahdistelu käytännössä oli.
https://www.mtv.fi/sport/muut-lajit/uutiset/artikkeli/painostusta-ja-ahdistelua-entiset-suomen-jalkapallomaajoukkueen-pelaajat-kertovat/6867796#gs.nyOoR4c