Tukholman pride-viikko on päättymässä. Teemana oli ”Valmiina seuraavaan askeleeseen”. Dagens Nyheter kyseli, mitä seuraavaksi? Kaikki poliittiset tavoitteet on pian toteutettu. Mitä niiden jälkeen?
Tukholman Priden puheenjohtaja Haydar Adelson sanoo priden teemasta, että halutaan ottaa seuraava askel, mutta halutaan myös tarkastella, missä nyt ollaan. Missä tilanteessa on yhteiskunta, missä homoyhteisömme (community) ja missä yksittäinen ihminen. Idässä hlbtiq-ihmisiä teloitetaan, lännessä homonationalismi herättää synkkiä tuntoja.
Pahin uhka on, että unohdamme, miten tähän on tultu ja millaisen kamppailun olemme käyneet. Ei kannata kuvitella, että nyt oltaisiin maalissa. Vaikka pridellä on hauskaa, on muistettava, miksi tätä tehdään.
Thomas Sekelius on tehnyt tämän vuoden virallisen pride-biisin. Pride-liike kehittyy jatkuvasti, vaikka sillä on myös vastustusta. Maailmasta on tullut parempi paikka. USAssa samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyttiin. Monissa urheilulajeissa on nähty kilpailijoiden pukeutuvat sateenkaaaren väreihin. Nuoriso äänestää vaaleissa eri tavalla kuin kansa keskimäärin. Edessä on valoisampi tulevaisuus. Myös ongelmia on maailmalla: esim. transihmisten kohtelu ja Tsetsenian homopuhdistukset.
Taiteilija Oscar Zia sanoo, että on toimittava avoimmuuden puolesta ja poistettava nykyisiä normeja. Vanhemmilla on iso kasvatusvastuu, kun lapsiin tulisi istuttaa ajatus, ettei ole normaalia ja epänormaalia, ei tyttömäisiä asioita eikä poikamaisia asioita. Sellaiset näkyvät vaikkapa siinä, että vanhemmat tivaavat pojaltaan, joko tällä on tyttöystävä. Parempi olisi kysyä, onko kumppania. Vaikka Ruotsissa on edistytty, edelleen tulee vastaan ikäviä asioita. Nyt lähetetään maasta pois hlbtiq-pakolaisia maihin, joissa heitä tuomitaan seksuaalisen suuntautumisen takia.
Oscar Zia sanoo lukeneensa erään poliitikon twiitin, jonka mukaan pride on vain vasemmiston jippo, joka pikemminkin haittaa kuin auttaa hlbtiq-ihmisten asemaa pitkällä tähtäimellä. Oscarin mielestä se on vanhakantainen mielipide. Parempi olisi, että olisimme kaikki toinen toistemme tukena.
Journalisti ja tv-kriitikko Linus Fremin on sitä mieltä, että edelleen prideja on jatkettava samalla. On noustava niitä vastaan, jotka haluavat rajoittaa hlbtiq-ihmisten elintilaa. Ruotsissa näitä ovat mm. ruotsidemokraatit, jotka ovat sekä homovihamielisiä että rasistisia. Niille ei pidä antaa valtaa. Maailmassa on rauhatonta ja on oltava valppaana, ettemme joudu ottamaan askelia taaksepäin. Solidaarisuus ja empatia ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Taistelu ei missään nimessä ole ohi.
Mian Lodalen on kirjailija ja keskustelija. Hän haluaa katsoa taaksepäin jotta näkisi tulevaisuuteen. Kun hän tapasi ensimmäisen kumppaninsa, heitä pidettiin yhteiskunnassa mielisairaina. Nyt on saatu samoja oikeuksia, joita on heteroilla. On kuitenkin vielä paljon tehtävää. Taistelu ei koskaan lopu. Nyt saa rakastaa, ketä haluaa, mutta edessä on se vaihe, että on saatava olla se, jona haluaa olla, käytännössä ja paperilla. ”Kolmas sukupuoli” yksinkertaistaisi tätä toivetta, ja se olisi symbolisesti merkittävää.
Mian Lodalen sanoo, että eletään kovia aikoja. Europarlamentissa on fasisteja ja rasisteja, samoin Ruotsin parlamentissa. Rasismia seuraa aina seksismi ja homo- ja transfobia. Ongelmia on mutta onneksi meillä on kaksi vahvaa asetta: huumori ja rakkaus.
Valokuvataiteilija Elisabeth Ohlson Wallin tunnetaan Ecce Homo -näyttelyn suurista valokuvista, jotka ovat olleet esillä Suomessakin. Niissä kuvissa Jeesuksen seurana on myös homo- ja transihmisiä. Tukholman Pridessä valokuvat ovat jälleen esillä. Yksi kuva on uusittu.
Elisabeth Ohlson Wallinin mielestä meidän on kamppailtava oikeuksistamme maailmanlaajuisesti. Donald Trump laati uudet, huonommat lait transihmisiä varten. Joka päivä maailmalla nöyryytetään tai murhataan transihmisiä. Meidän on puolustettava oikeuksiamme. Ruotsissa poliittiset suhdanteet voivat huonontaa hlbtiq-ihmisten asemaa. Oikeistopopulistien näkemykset ovat kuin suoraan 1950-luvulta ja natsien läsnäolo uhkaa turvallisuuttamme.
http://www.dn.se/arkiv/stockholm/stockholm-pride-2017-redo-for-nasta-steg-sa-lyder-temat-for-den-tjugonde-upplagan-av-stockholm/
Dagens Nyheter ei haastatellut ketään ”vastakkaisen suunnan” edustajaa. Ruotsissa ruotsidemokraateille ei anneta helposti puheoikeutta. Mutta yksi asia kiinnostava: islaminuskoiset eivät ainakaan lehtitietojen mukaan järjestäneet mitään priden vastaisia mielenilmauksia. Priden häiritsijät ovat olleet kotimaista, äärikansallista väkeä.