Seta jakoi Asiallisen tiedon omenoita ja Kunniarotan

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • -
  • 3

Valtakunnallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta jakoi lauantaina 1.7. Helsinki Priden puistojuhlassa kolme Asiallisen tiedon omena -palkintoa. Asiallisen tiedon omenalla palkittiin Näkymätön sukupuoli -projekti, Sukupuolena ihminen -projekti ja vloggari Henry Harjusola.

Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Tunnustus on jaettu vuodesta 1991 saakka.

Kunniarotta-antipalkinnon sai Tšetšeniaa johtava Ramzan Kadyrov, jonka johdolla keväällä 2017 maasta kantautuneiden tietojen mukaan oli käynnissä laajamittainen homomiehiin kohdistunut vaino. Kunniarotta-antipalkinnolla Seta nuhtelee julkisesti tahoa, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

Asiallisen tiedon omena -palkinnot myöntänyt Setan hallitus katsoo, että Näkymätön sukupuoli -projekti on ennennäkemättömällä tavalla tuonut esille muunsukupuolisten ja muiden kaksijakoisen sukupuolimäärittelyn ulkopuolelle asettuvien ihmisten elämäntarinoita ja kokemuksia sekä heidän näkemyksiään sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeustilanteesta Suomessa. Projektiin liittyvät lehtiartikkelit ovat olleet laadukkaita ja tuoneet kiinnostavasti esille sukupuolen moninaisuutta. Näkymätön sukupuoli on tullut näkyväksi.

Sukupuolena ihminen -projektissa on dokumentoitu eri ikäisten suomalaisten transihmisten elämää. Projekti on onnistuneesti nostanut transsukupuolisuutta ja muunsukupuolisuutta keskusteluun ja antanut näkyvyyttä transihmisten omille tarinoille. Projekti pyrkii herättelemään ajatuksia sukupuolesta tarinoiden kautta. Projektiin liittyvä valokuvanäyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea ja projekti on esillä Opetushallituksen nettisivuilla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setan hallitus palkitsi myös rohkean yksilön ja kansalaisaktiivisuudellaan muutoksia edistäneen vloggari Henry Harjusolan. Harjusolan kohtaaman sukupuoleltaan moninaisille ihmisille tavanomaisen epäkunnioittavan kohtelun myötä hän kertoi asiasta julkisesti ja tästä aiheutuneen tapahtumaketjun johdosta HSL (Helsingin seudun liikenne) lupasi parantaa tapaansa palvella sukupuoleltaan moninaisten ihmisiä. Harjusola on esimerkki siitä, miten jokaisen on mahdollista vaikuttaa nykyaikaisin keinoin viestimällä sosiaalisessa mediassa.

- Sukupuolen moninaisuus on saanut viimeisen vuoden aikana näkyvyyttä aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Tiedon ja esimerkkien lisäännyttyä on ollut hienoa nähdä sukupuolesta ja sukupuolen moninaisuudesta puhuttavan maanlaajuisesti, kertoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

- Yhteiskunnallinen muutos on juuri nyt tapahtumassa ja Asiallisen tiedon omenoilla palkitut tahot ovat olleet merkittävällä tavalla mukana haitallisten sukupuolinormien purkamisessa, laajentamassa suomalaisten ymmärrystä eri sukupuolista. Jokainen tapa olla olemassa ja elää omaa sukupuoltaan on täydellinen ja arvokas, puheenjohtaja jatkaa.

Palkinnon saaja Apila Miettinen Näkymätön sukupuoli -projektista toivoo, että lukijat ovat löytäneet julkaistuista tarinoista apua, koska muunsukupuolisuudesta on ollut aiemmin vain vähän tietoa tarjolla.

- Asiallisen tiedon omena on iso kiitos työstä, jota olemme tehneet ilman palkintojen tavoittelua. On tärkeää nostaa esille erilaisia ihmisiä, jotka eivät muuten olisi näkyvissä. Mitään tällaista ei oltu tehty aikaisemmin. Ihmisten tarinoita ja kokemuksia tuodaan esille heidän omilla ehdoillaan, ilman että cissukupuoliset ihmiset kertovat meidän puolesta, miten me itse koemme sukupuolemme, Miettinen sanoo.

Seta ry on vuonna 1974 perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta on jakanut vuosittaisen Asiallisen tiedon omenan vuodesta 1991 saakka.

seta.fi

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Tomppa
  • 3.7.2017, 23.24
Kunniarotta Ramzan Kadyroville Tsetseniaan??? Onko Setalla kadonnut suhteellisuudentaju totaalisesti? Kunniarotta on pieni maininta johtajalle joka hyväksyy homojen kidutukset ja teurastamiset. Seta ampuu ilmakiväärillä mammuttia. Ramzanin paikka on oikeudessa rikkomuksista ihmisyyttä vastaan, kunnirotat ovat tässä yhteydessä jo naivia pelleilyä. Kunnirotta tulee jakaa Suomessa tehdystä "myyräntyöstä". Päivi Räsänen on pitkäaikaisesti vastustanut kaikkia homojen oikeuksien puoltamista. Kunnirotta olisi kuulunut jo viimein tänä vuonna kirkkaasti Räsäsen Päiville.
  • 2 / 3
  • Tomppa
  • 3.7.2017, 23.53
Näemmekö valokuvaa siitä kun Setan hallitus luovuttaa Tsetseeniassa nuhtelupalkinnon Ramzan Kadyroville? Epäilen ettei Ramzan taida tietää saaneensa Setan kunniarottaa.....

Ehdotankin, että Seta järjestäisi jatkossa palkinnoista yleisöäänestyksen. Setan nykyhallitukselta on mittasuhteet ja suhteellisuudentaju karannut lapasesta.....Ps. Putinkaan ei ole saannut vielä omaa kunnirottaansa kehoituspykälän hyväksymisen vuoksi. Globaali jaksuhali vain koko maailmankaikkeudelle mutta nämä ompput ja rottat voitaisiin jakaa tänne kotimaahan jossa palkinnon saajatkin tietävät ne saaneensa.