Kenen kansleri oli Helmut Schmidt?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 6
Helmut Schmidt keskusteluohjelmassa viime keväänä.

Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt kuoli tiistaina 96-vuotiaana. Uusimmassa tv-haastattelussa hänellä tapansa mukaan koko ajan savusi tupakka ja haastattelussa pidettiin tauko uuden savukkeen sytyttämisen kohdalla. Liittokansleriksi hän tuli 1974 Willy Brandtin eron jälkeen. Hän oli Helsingin huippukokouksessa, ja hän teki aloitteita yhteisen Euroopan luomiseksi. Hänen poliittinen uransa alkoi 1950-luvun lopun Hampurissa, ja hän oli 60-luvulla mm. Hampurin osavaltion sisäministerinä (Innensenator, 1961-1965, vastasi myös poliisitoimesta).

”Homomediassa” häneen suhtauduttiin ristiriitaisesti. Hänen väitetään joskus sanoneen: ”En ole homojen kansleri”. Ristiriitaisuus juontuu Hampurin aikoihin. Sodan jälkeen 1970-luvun alkuun saakka Hampurissa kuten muuallakin Saksassa taisteltiin homojen moraalittomuutta vastaan. Hampuri oli melko ankara paikka homolle. Poliisi tarkkaili ”homomiljöötä” (Homosexuellen-Milieu , kuten sanonta kuului). Vuosina 1945-1969 poliisikuulusteluihin joutui yli 6 600 homoa, tosin heistä rangaistuksen sai vain kolmasosa. Poliisi seurasi ”vessaliikennettä” ja julkisiin käymäläihin, peilien taakse, alettiin vuonna 1961 rakentaa tarkkailukoppeja, joista peililasin läpi voi havainnoida, mitä homot puuhailevat toiletissa. Käytettiin myös ilmiantajia, jotka juorusivat ”homomiljöön” tapahtumista. Vuonna 1964 ylin poliisipäällikkö esitti huolensa transvestiittien lisääntymisestä. Tiesikö Helmut Schmidt näistä vainoista? Varmaan tiesi, koska hän poliittisesti johti poliisitointa. Hän oli sosialidemokraatti.

On ristiriitaista, että samaan aikaan, jo 1950-luvulta lähtien, Hampurissa heräsi vahva homoliike. Oli lehtiä, kirjapainoja ja ensimmäisiä klubeja. Hampuri oli gay-Euroopan ensimmäisiä metropoleja. Kun Suomesta jotkut harvat homot pääsivät siihen aikaan matkustamaan manner-Eurooppaan, Hampuri oli unelmien kohde. Tom of Finlandkin piti siellä ensimmäisen näyttelynsä 1973 ja piirsi Tom's Saloonin kuuluisat seinämaalaukset.

Julkisten toilettien tarkkailukopit saivat ikävän lopun kesän 1980 pride-tapahtuman aikaan. Eräs julkisuuden henkilö otti mukaansa lehtimiehiä ja valokuvaajia ja kävi särkemässä Reeperbahnin julkisen käymälän peilin. Siellä oli tarkkailukoppi. Julkinen skandaali oli valmis. Se vessa lopetettiin ikuisiksi ajoiksi.

Liittokanslerina Helmut Schmidt ei ajanut homojen asiaa. Hän muisteli, että hallitusneuvotteluissa ei ollut puhetta homo-rikospykälän 175 poistamisesta – tai ehkä oli ja sitten kun se asia tuli esiin, heräsi kysymys suojaikärajoista. Heteroilla suojaikäraja oli 14 vuotta. Sellaista ei voinut hyväksyä homoille. Liberaalit FDP ilmeisesti ajoivat asiaa. Siinä yhteydessä Helmut Schmidtin väitetään sanoneen: ”En ole homojen kansleri”. Welt-lehti julkaisi tämän lauseen maaliskuussa 2012. Helmut Schmidt vastasi lukijakommenttina ja kertoi, ettei hän muistaakseen ollut asian kanssa tekemisissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Valtaosa homoista ja heteroista arvosti viime vuosikymmeninä Helmut Schmidtiä. Hän oli eräänlainen ”maan isä”, hyvin pukeutunut, selvästi asioista kertoileva. Hänen vaimonsa Loki (Hannelore) oli kuollut vuonna 2010. He olivat menneet naimisiin sodan aikaan 1942. Melkein kuka tahansa saksalainen nuori olisi mielellään adoptoinut pariskunnan isovanhemmikseen. Männner-lehti otsikoi tiistaina: ”Isoisä on kuollut”.

Itselleni Helmut Schmidt sai paikan ajatuksissani. kun luin hänen ja muutaman heidän perhetuttunsa muistelmia Hitlerin ajalta. Hän kuvasi mm. saapumistaan rintamalta lomalle kotiin Hampuriin, kun edellisenä yönä suuri osa keskustaa oli tuhoutunut ilmapommituksissa. Odottava vaimo Loki kertoi oman versionsa Hampurin tapahtumista samoina päivinä.

Hän pohti myös omaa asennettaan Hitler-innostukseen 1930-luvulla. Olisiko kuka tahansa voinut muuttua intomieliseksi natsiksi siinä hurmion ilmapiirissä? Näin hän aloittaa (oma käännös):

”Kun Hitlerin valtakausi alkoi tammikuussa 1933, olin juuri täyttänyt 14 vuotta. Oli murrosikä ja aivoissa pyörivät ensimmäiset itsenäiset ajatukset. Näin jälkikäteen katsoen, olisin hyvin voinut lähteä ajan hengen mukana ja minusta olisi tullut pikku natsi. Mutta minun isoisäni oli juutalaista alkuperää. Vaikka en ryhtynytkään natsiksi, 12 vuoden natsivallan propaganda- ja kasvatustyö vaikuttivat minuun vahvasti. Kun 1937 täytin 18 vuotta, tiesin selvästi, että olen ”sitä” vastaan, mutta vielä sodan päättyessäkään vuonna 1945 en tiennyt, minkä puolesta olisin.

Monille ikätovereilleni kävi samalla tavalla. Mutta monet muut lähtivät ajan hengen mukana ja havahtuivat vasta liian myöhään.”

Du und Ich -homolehdessä oli tämä kuva peilin julkisesta särkemisestä Spielbudenplatzin vessassa. Takana on tarkkailukoppi.

6 kommenttia

Vaeltaja taisi taas unohtaa sen, että noissa Saksankin vessoissa tuuliviireili ehkä jopa enemmistönä naimisissa olleita biakkamiehiä.

No tuo Schmidt oli luterilainen ja palveli natsien armeijassa, sekä myös oli natsien kansatuomioistuimessa silloin elokuussa 1944, kun hitlerin murhaa yrittäneet tuomittiin - joten Schmidt taitaa, monen muun natsin tavoin, kaunistella natsi-aikojaan. (toki natsithan lahtasivat Saksan vasemmistopuolueiden johdot ja niiden jäsenistöäkin, kuten ammattiyhdistyliikkeidenkin - tain ainakin kaikki niistä kiinni saamansa; ja nuo natsit julistivat laittomiksi)

https://en.wikipedia.org/wiki/Helmut_Schmidt#Military_service
(suomenkielisessä wikipediassahan tuotakaan ei kerrota, tyypilliseen tapaan)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansantuomioistuin_(natsi-Saksa)
https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Court_(Germany)#The_trials_of_August_1944

ääri-katolisen hitlerin kristillis-äärioikeistolainen natsi-ideologiahan iskosti saksalaisiin vihaa seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja saksan katolisia ja protestantteja ei toki liikuttanut sen vihan lieventäminen, sillä vihasivathan vatikaani ja uskonlikaaja luther homoja yli kaiken.


Mutta onneksi Rakkaus voittaa, Saksassakin.

Mukavaa panna merkille nyt alkusyksystäkin, miten hyvin Saksan Got to dance -kisassa pärjäsi tämä Pier&Timo-jätkäpari, kun kisassa oli mukana myös tyttöpoika-pari:

https://youtu.be/9eMYDgxFObo

https://youtu.be/wy5l2XCvSRI

https://youtu.be/iEX5Gp8xrC8

https://youtu.be/aJvkApaY4_s

Toivottavasti Saksakin liittyy lähitulevaisuudessa läntisten, vihauskomuksista vapaampien demokratioiden joukkoon.

Kommenttia muokattu: 12.11.2015 klo 16:21
  • 2 / 6
  • xxx
  • 12.11.2015, 17.12
Human taitaa nyt unohtaa sen, että noissa vessoissa tuuliviireili kaappihomoja. Ennen vapautumisia ja rikos- ja sairauslakekien kumoamisia monet homot valitsivat kulissiliitot joko pakosti tai suojellakseen itseään.