Huomaammeko Venäjän homolait mutta emme malkaa omassa silmässämme?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 5

On vain muutama päivä Sotshin kisojen avajaisiin, ja kansainvälisesti Venäjän hallitusta arvostellaan rajusti seksuaalivähemmistöihin kohdistuvien lakien vuoksi. Washington Postissa Ian Ayres ja William Eskridge muistuttivat lauantaina, että samanlaisia "lapsia suojelevia" lakeja on ainakin kahdeksassa USAn osavaltiossa ja joissakin amerikkalaisissa kaupungeissa. Vaikka lakeja ei käytännössä toteuteta, ne kuitenkin välittävät saman sanoman kuin Venäjän homolait: pitää olla heteroseksuaali ja homous sellaisenaan on huonompaa.

Kirjoittajat Ian Ayres ja William Eskridge ovat professoreina Yale Law Schoolissa, ja he ovat aikaisemminkin ottaneet kantaa HLBTI-ihmisten oikeuksiin. Washington Postin artikkelissa on linkkejä akateemisiin tutkimuksiin, joissa analysoidaan amerikkalaista lakikäytäntöä. Amerikkalaislainsäädännnössä esim. Utahissa kielletään “the advocacy of homosexuality” (homoseksuaalisuuden puolustaminen). Arizonassa määrätään, että homoseksuaalisuutta ei saa esitellä positiivisesti vaihtoehtoisena elämäntapana, eikä siellä saa kertoa, että on olemassa turvallisia homoseksitapoja. Alabamassa ja Texasissa on lapsille opetettava, että kyseessä on rikollinen toiminta, vaikka homosuhteiden kriminalisointi loppui jo vuonna 2003.


Venäjän homopropagandalakeja on verrattu myös Suomen kehotuskieltopykälään, joka oli voimassa 1990-luvulle saakka. Siinä kehottaminen homoseksuaaliseen "haureuteen" oli kiellettyä. Lakipykälä oli ristiriitainen, koska homoseksuaalisuus ei ollut kiellettyä eikä edes "haureutta". Useaan otteeseen lakia testattiin kehottamalla julkisesti homoseksuaaliseen rakkauteen, mutta poliisi ei puuttunut näihin "rikkomuksiin". Lakipykälä oli käytänössä kuollut pykälä, mutta sitä voitiin käyttää tukena, kun esim. YLE kielsi homoseksuaalisuutta käsittelevän dokumentin. Tänään Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa Setan entinen puheenjohtaja Jorma Hentilä sanoi, että Suomen kehotuskieltoa ei voi verrata Venäjän homolakeihin.

Juttu Washington Postissa
Horisontti-ohjelmassa homouden kirkkohistoriaa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

5 kommenttia

Oivallinen puheenvuoro WP:ssä kaksinaismoraalista. Se tuo mieleeni amerikkalaisten toisen vastaavan jutun. He käyvät esimerkiksi osoittelemassa sormella ja moittimassa Kiinaa kuolemantuomioista. Amerikassa on kuolemantuomio laissa ja käytössä ainakin Teksasissa ja neljässä muussa osavaltiossa. Wikipedian mukaan viime vuonna myrkkyruiskeella teloitettiin 39 vankia. Kuolemantuomion toimeenpanemista odottaa 3108 vankia.

Pieni tauko teloituksiin tuli syystä, että kemian tehdas ei pystynyt tuottamaan teloituksissa käytettyä myrkkyä. Nyt sekin asia on jälleen järjestyksessä ja teloitukset voivat jatkua myös Amerikassa.

Kommenttia muokattu: 03.02.2014 klo 05:42
Se tietysti on USA:n kunniaksi todettava, että tällainen pohdinta ja keskustelu on mahdollista. Kaikkialla ei ole.

Näkökulma on hyvä ja peiliin katsominen usein suotavaa.

Muuten... Alabaman ja Texasin pykälät opetuksesta lienevät olemassa siksi, ettei kukaan niitä ole haastanut. Lait lienevät seurausta jostain muinaisista yksittäistapauksista.