Arkkipiispa Leo on kommentoinut Mikkelin kanttorikiistaa, joka ratkesi lopulta yksimielisellä valinnalla. Valituksi tuli tehtävään koulutettu pätevä nainen, jonka parisuhde samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa aiheutti kiistaa. Arkkipiispa Leo muistutti kuitenkin, että rekisteröidyssä parisuhteessa elävä henkilö ei voi toimia Suomen ortodoksikirkon pappina.
Kysymykseen Suomen ortodoksisen kirkon suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien henkilöiden rekisteröityihin parisuhteisiin. Arkkipiispa Leo vastasi:
- Kirkko suhtautuu kriittisesti seksuaalisuuden ylikorostamiseen yhteiskunnassa. Mutta asialla on myös toinen puoli: onko tuo ilmiö levinnyt myös kirkkoihin käänteisessä muodossa fobiana? Homo- tai ksenofobia tai misogynia ovat kaikki tuomittavia.
- Olen tavannut yli 30 vuotta kestäneen piispuuteni aikana myös homoseksuaaleja pappeja. Olen yrittänyt tehdä heille selväksi sen, että kirkko ei hyväksy homokulttuuria eikä muutakaan leimallista alakulttuuria kirkon sisälle. Haluan korostaa, että säädyllinen elämä kirkon palvelijana edellyttää ehdottomasti seksuaalisuuden pitämistä pois työn keskiöstä.
- Keskiajan kristillisessä ajattelussa kristittyjä varoitettiin perversioista. Niihin kuuluivat myös avioliiton ulkopuoliset suhteet, sukurutsaus, pedofilia tai epäjumalanpalvelus. Kaikkiin korruption ja turmeltuneisuuden muotoihin pätevät samat periaatteet. Tämäkin on hyvä muistaa.
Haastattelun lopuksi arkkipiispa Leo kertoo kirkon kannattavan YK:n perusoikeuksien periaatetta.
- Ortodoksinen kirkko arvostaa Suomessakin YK:n perusoikeuksien periaatteita: "Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan.
Arkkipiispa Leon haastattelu ortodoksikirkon virallisella sivustolla