Queering Sápmi –projektin vetäjät
Päivitys 3.5.2012
Queering Sápmi -projektin vetäjät kertoivat eilisessä tiedotteessaan, että he saapuvat Suomeen tekemään haastatteluja 19. toukokuuta 2012. He käyvät Helsingissä, Tampereella ja Inarissa. Tiedote on tämän uutisen jälkeen kommenttina englanniksi ja ruotsiksi.
Lapin Kansan uutinen tänään
http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194741014338/artikkeli/haussa+tarinaa+normeja+rikkovilta+saamelaisilta.html
26.4.2012
Saamelaisten queer-ihmisten näkyvyyttä halutaan lisää viime syksynä käynnistyneellä projektilla Queering Sápmi. Se on kahden vuoden projekti, jossa haastattelemalla kerätään identiteetiltään itsensä queereiksi tuntevien saamelaisten elämäntarinoita ja -kokemuksia. Näiden kertomusten pohjalta julkaistaan kirja ja valokuvanäyttely. Myös teatteriesitys on suunnitteilla. Näitä esitellään aikanaan kiertueella, joka suuntautuu Norjaan, Ruotsiin, Suomeen ja Venäjälle.
Saamelaiset queer-ihmiset kuuluvat yhtaikaa kahteen vähemmistöön. Se ei merkitse, että elämä olisi jotenkin huonompaa. Identiteetit vaikuttavat toinen toisiinsa, ja kokemukset ovat hyvin uniikkeja. Saamelaisten keskuudessa ei paljon puhuta seksistä tai rakkaudesta - ei heteroseksuaalisten ihmistenkään keskuudessa. Sen takia puhuminen HLBTIQ-vähemmistöistäkin on vaikeaa.
Queering Sápmi -projektin ovat käynnistäneet demokratiaprojekteihin suuntautuva konsulttiyritys Sirkla ja valokuvaaja Sara Lindquist. Mukana ovat myös nuorisojärjestö Sáminuorra ja uumajalainen Ögonblicksteatern. Pohjoismaiset HLBTI-järjestöt, mm. Seta, antavat tukeaan ja ovat mukana verkostona. Tässä olisi pohjoismaisilla HLBT-järjestöillä mahdollisuus luoda yhteistyömalleja saamelaisten nuorisojärjestöjen kanssa.
Haastatteluja tekevät saapuvat Suomeen toukokuun alussa. Aluksi he käyvät Inarissa toukokuun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmin toukokuussa käydään ainakin Helsingissä ja Tampereella. Suomen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia saamelaisia on ollut vaikea tavoittaa. Esim. Oulun Setasta kerrotaan, ettei heillä ole kontakteja.
Projektin nettisivulla kerrotaan, miten projektin vetäjät kulttuurianalyytikko Elfrida Bergman ja valokuvaaja Sara Lindquist ovat päässeet alkuun. Kumpikaan ei ole saamelainen. Sekä saamelaisilla, että queer-ihmisillä on usein vahva yhteisö, joka ohjaa elämän valinnoissa. Ollaan ulkopuolisia ja eksoottisia, ja joudutaan usein selittelemään, millaista on elämä "sellaisena". Jatkuvasti joudutaan taistelemaan omista ihmisoikeuksista. Useimmat saamelaiset queer-ihmiset ovat piilossa erityisen syvällä kaapissa. Nostamalla esiin näiden ihmsiten elämäntarinoita toivotaan lisää hyväksyntää.
Projektin nettisvulla on käytetty kaikkia pohjoismaisia kieliä, myös saamea (Åarjedalsamien).
Setan uutinen marraskuulta
Projektin kotisivun kautta haastatelijoihin saa yhteyttä.