Ihmisoikeusjärjestö Rechtskomitee Lambda julkaisi eilen tiedotteen, jossa kerrotaan Itävallan sisäministeriön räikeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Korruption vastainen syyttäjä selvittää asiaa. Lambdan vaatimuksena on, että transihmisten pakkoleikkauksista on luovuttava. Itävallassa väestörekisteriin ei korjata transihmisen sukupuolta ennen kuin hän on käynyt läpi leikkaushoidon. Espanjassa, Englannissa, Unkarissa, Ruotsissa ja Suomessa sukupuolen muutos voidaan tehdä väestörekisteriin jo ennen leikkaamista. Kaikille leikkaushoito ei sovellu esim. iän, terveydentilan tai sosiaalisen tilanteen (köyhyyden, tms.) vuoksi.
Itävallassa hallinto-oikeus on päättänyt, että transihmisten pakkoleikkaaminen on lainvastaista. Siitä huolimatta sisäministeriö pitää tiukasti kiinni vanhasta periaatteesta: sukupuolen muutos asiakirjoihin vasta leikkauksen jälkeen.
Ihmisoikeusjärjestö Lambda pitää Itävallan leikkauspakkoa ihmisoikeusloukkauksena. Jo marraskuussa 2006 ns. Yogyakartan periaatteissa todettiin, että ketään ei saa pakottaa leikkaushoitoihin edellytyksenä sille. että hänen sukupuoli-identiteettinsä tunnustetaan oikeudellisesti. Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari on 12.12.2007 vaatinut, että keneltäkään ei saa vaatia leikkausta edellytyksenä oikeudelliselle sukupuolen muuttamiselle asiakirjoihin.
Itävallan hallinto-oikeuden käsittely
Itävallassa halllinto-oikeus käsitteli tapausta, jossa mieheksi syntynyt henkilö oli saanut vuosien ajan hormoniterapiaa ja kosmeettisia toimenpiteitä. Hän oli sosiaalisesti integroitunut naiseksi.Kuitenkaan hänelle ei sallittu naisen etunimeä. Myös henkilötodistuksissa hänen kuvansa on miehen kuva. Hän on joutunut vaikeisiin tilanteisiin ristiriidan vuoksi. Viranomaiset vaativat leikkausta, ennen kuin hänet kirjataan naiseksi. Kuitenkin hän on työelämässä asemassa, jossa hän menettäisi paikkansa pitkien sairauslomien takia. Hallinto-oikeus ei hyväksy sitä, että nimen muuttaminen riippuu leikkaushoidosta. Sisäministeriö ei kuitenkaan ole taipunut hallinto-oikeuden päätökseen. Sisäministeriö vaatii edelleen sukupuolenkorjausleikkausta.
Rechtskomitee Lambdan kannanotossa sisäministeriön virkamiesten toimintaa pidetään mielivaltana.
Sisäministeriössä ei hätkähdetä
Sana 'ministeri' tulee latinasta ja alun perin se on tarkoittanut palvelijaa. Tällainen asema ei kuitenkaan tunnu kelpaavan itävallan sisäministeriön virkamiehille. Virka-aseman väärinkäyttökin on suhteellista. Sisäministerinä on Maria Fekter. Sisäministeriö julkaisi viime vuonna kirjasen, joka toimii pohjana korruptionvastaiselle syyttäjälle. Kirjassa kuvataan myös, mitä virka-aseman väärinkäyttö merkitsee: "Oikeus hyvään hallintoon on luonteeltaan abstraktia". Viime vuoden alussa keskusteltiin, kuuluuko korruptionvastainen syyttäjä sisäministeriöön vai oikeusministeriöön. Se liitettiin oikeusministeriöön, ja siitä on sisäministeriö ollut katkera. Samalla luotiiin virka, jonka toimialaan kuuluvat virka-aseman väärinkäytöt. Saa nähdä, aletaanko virka-aseman väärinkäyttöä tutkia.