EU-tukien epäämisen uhka säikäytti: Puolassa alueet kumoavat hlbti-kielteisiä julistuksiaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Etenkin kaakkoisessa Puolassa alueet julistautuivat hlbti-vapaiksi.

Puolassa hlbti-vapaiksi vyöhykkeiksi julistautuneesta viidestä läänistä neljä on syyskuussa perunut julistuksensa, uutisoi Suomen Kuvalehti. Viidennenkin arvioidaan peruvan julistuksen piakkoin. 

Lehti nimeää syyksi valtapuolue PiS:in pelon suosionsa romahduksesta, jos EU:n rahahanat sulkeutuvat. Euroopan Komissio ilmoitti läänien menettävän EU:n aluetukia miljardien arvosta, jos ne rikkovat EU:n perussopimusta syrjimällä hlbti-vähemmistöjä.

Puolassa laajat alueet maan itä- ja kaakkoisosassa julistautuivat "hlbti-vapaiksi vyöhykkeiksi". Ne hyväksyivät "perheiden oikeuksien peruskirjaksi" kutsutun julkilausuman. Idean hlbti-vapaista alueista synnytti tarrakampanjallaan kesällä 2019 puolalaislehti Gazeta Polska.

Heinäkuussa 2021 Euroopan unionin komissio ilmoitti aloittavansa Unkaria ja Puolaa koskevan rikkomusmenettelyn. Syynä on maiden harjoittama seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintä. EU-komissio pitää mahdollisena, että puolalaisalueiden julistus rikkoo Euroopan Unionin perussopimukseen kuuluvaa syrjimättömyyden vaatimusta. Puolan viranomaiset eivät komission mukaan ole asian suhteen tehneet yhteistyötä selvittääkseen tällaisten vyöhykkeiden vaikutusta yhdenvertaisuuden toteutumiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallituksessa arvokonservatiivisen PiS:in kumppanina olevan sitäkin konservatiivisemman Solidarna Polska -puolueen parlamenttiedustaja Marcin Warchoł pitää Euroopan unionin toimintaa sen byrokraattien Puolaan kohdistamana kiristyksenä. Puolueen puheenjohtaja ja Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro puolestaan on kutsunut EU:n komission uhkavaatimusta taloudelliseksi terrorismiksi.

Unkarissa taas astui heinäkuussa voimaan Venäjän ns. homopropagandalain kaltainen laki, joka rajoittaa hlbti-aihepiiristä kertomisen lapsille ja nuorille. Sekä Puolassa että Unkarissa konservatiiviset poliittiset voimat ovat lietsoneet hlbti-vastaisuutta pyrkimällä liittämään mielikuvallisesti seksuaalivähemmistöjä ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä toisiinsa. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!