Poliisi tutkii Berliinissä huumeisia seksibileitä

  • Uutinen
  • Yleiset
  • -
  • 1

Berliinissä poliisi tutkii huumehuuruisia seksibileitä. Bileisiin liittyy myös seksuaalista hyväksikäyttöä. Yksityisasunnoissa järjestettyjä bileitä on ollut viime aikoina lukuisia. Taustalla tällaisten bileiden lisääntymiseen ovat baarien sulkeminen koronarajoitusten vuoksi ja erilaiset kokoontumisrajoitukset.

Esimerkiksi Saksan liittopäivillä toimivan avustajan epäillään sekaantuneen vyyhteen. 

Vastaavanlaisia bileitä järjestetään monissa muissakin kaupungeissa. Esimerkiksi Brysselissä järjestetyistä bileistä tavattiin joulukuussa unkarilaisen konservatiivisen Fidesz-puolueen europarlamentaarikko József Szájer, joka joutui syntyneen skandaalin vuoksi eroamaan.

Berliinissä asuva suomalaistoimittaja Kosti Heiskanen on tehnyt pitkään hyväntekeväisyystyötä Berliinissä ja pelastaneensa nuoria huumeilta. Heiskanen kertoo monien nuorten pyytäneen apua häneltä.

- Monet nuoret eivät näe huumeiden viikonloppukäytössä ongelmaa. He uskovat, että pystyvät selviämään arjesta normaalisti. Monet myös pitävät huumeiden käyttöä vähemmän haitallisena kuin alkoholin käyttöä, sanoo Heiskanen. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Heiskanen kertoo keskustelleensa terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, joiden mukaan ei juuri ole eroa jatkuvalla käytöllä ja viikonloppukäytöllä: käyttö vaikuttaa aivoihin. Heiskanen toteaa huomanneensa, että keskittymiskyky on heikentynyt ja ajatukset pyörivät yhä tiiviimmin viikonlopun bileissä, seksissä ja huumaissa.

- Ja sitten tällaisia aivottomia idiootteja työskentelee palveluammateissa ja eri firmoissa. Hehän voivat tehdä millaisia virheitä hyvänsä. Tästä pitäisi puhua rehellisesti. Samalla tavoin kuin liiasta alkoholinkäytöstä.

Nyt tutkinnassa olevan vyyhden paljastuminen on johtanut myös tappouhkaukseen. Asian ilmituloon liittyvä Heiskanen on parhaillaan poliisin suojeluksessa. Aihepiiri on herättänyt Saksassa myös ns. valtamedian kiinnostusta. Berliinin hlbti-aktivistien piirissä puolestaan on näkemyksiä, että tällaisiin bileiden osallistumisen ja huumeidenkäytönkin pitäisi olla yksilönvapauksiin kuuluva asia. Saksassa on voimassa myös yksityisiä tilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia koronan vuoksi.

Poliisi tutkii huumebilevyyhteä Berliinissä (kuva: Kosti Heiskanen)

Tyypillinen tapaus

Tyypillisesti varakas keski-ikäinen mies kutsuu Balkanin alueelta kotoisin olevan juhlia järjestävän henkilön luokseen ja kertoo haluavansa pitää seksiorgiat. Maksu suoritetaan rahana tai huumeilla. Tämä on edullisempi keino kuin perinteisempi palvelun hankkimen seksityöläiseltä. 

Järjestäjä puolestaan hankkii sopivan tilan, värvää netin deittipalveluiden sekä ns. puskaradion kautta ja myös Tiergartenin puistossa hengaavia nuoriamiehiä näihin juhliin. Mainoskuvissa näkyy usein hyvässä kunnossa olevan nuoren miehen yläkroppa, ja avainsanoja ovat "Chill" sekä "Party". Pieniin juhliin osallistuu kymmenkunta ihmistä, kun taas suurissa saattaa olla kolmesataakin henkilöä. Järjestäjinä tunnetaan myös italialaistaustaisia henkilöitä.

Paikallaolijoille on tarjolla huumeita ja niitä kannustetaan kokeilemaan. 

Huumausaineita käyttävät eivät yleensä juo alkoholia, vaan mehua ja limuja. Lisäksi aineiden ajoituksen suhteen on oltava tarkkana. Sekoilu esimerkiksi annosvälien kanssa johtaa helposti yliannostukseen, mahdolliseen sairaalareissuun ja riskinä on jopa hengenlähtö.

Heiskanen kertoo, että kaikki eivät suinkaan käytä huumeita, mutta sekoilu esimerkiksi juomamukien kanssa voi johtaa siihen, että huumeita käyttämätönkin saattaa vahingossa napata muutakin kuin itselle tarkoitettua sisältöä sisältävää juomaa. Näin myrkyttynyt ja sekaisin mennyt sitten kylmästi heitetään bileistä ulos.

Lopputuloksena monet nuoretmiehet ovat bileissä sekaisin ja enää mitään tajuamattomina täysin hyväksikäytettävissä. Lisäksi huumeiden vaikutus on usein niin haluja nostattava, ettei ole väliä kenen kanssa seksiä harrastaa. Juhlien jälkeen vuorossa ovat itsesyytökset itsetuhoisine ajatuksineen. Heiskanen kertoo, ettei ole mitenkään tavatonta, että nuori anelee keinoa päästä kierteestä pois.

Bileitä on viime aikoina järjestetty paljon (kuva: Kosti Heiskanen)

Osa juhlijoista on heteroita, jotka ovat tulleet paikalle esimerkiksi kaverinsa kanssa.

Yleistyvä ilmiö

Monissa suurkaupungeissa - suomalaisten suosimista paikoista esimerkiksi juuri Berliinissä - erilaiset miesten väliseen seksiin liittyvät alakulttuurit ovat vilkkaita, ja Suomestakin matkustetaan näihin etsimään seikkailua. Vuonna 2018 eurooppalainen Berliinissä järjestetty chemsex-konferenssi käsitteli kaupungin huumetilannetta, ja tilanteen vakavuutta todettiin aliarvioitavan.

Ympäri maailmaan yleistynyt ilmiö ei ole tuntematon Suomessakaan, vaikka sen arvioidaankin olevan melko marginaalista. Tukea ja neuvontaa tarjoava Positiivisten Chemsex-hanke avaa aihepiiriä otsikolla seksi ja päihteet poikkeusaikana. Checkpointin Miesten kesken –työ puolesataan käsittelee asiaa ChemSex - huumeet miesten välisessä seksissä -artikkelissa. 

Kemseksi

Yleensä huumausaneiden käyttöä seksuaalisen nautinnon kasvattajana pidetään eräisiin miesten välisen seksin muotoihin liittyvänä asiana, ja se on yhdistetty osaksi eräitä alakulttuureja. Nimellä chemsex (suom. kemseksi) tunnettu erityinen alakulttuuri on kuitenkin moninaisempi ilmiö. Toisinaan kyse on kahdesta henkilöstä, joskus useammasta, eikä osapuolten sukupuolikaan välttämättä ole merkityksellinen.

Chemsexillä tarkoitetaan huumeiden käyttöä seksin yhteydessä ja nimenomaan huumeiden käyttöä seksin harrastamista varten. Jotkut pyrkivät pääsemään irti omista rajoista, häpeän tunteista ja estoista - ja saavansa tilalle euforisen seksuaalisen hurmostilan.

Seksin ja huumeiden yhdistämistä harrastavat näkevät sen hauskanpitona. Chemsex tunnetaankin usein nimellä Party and Play, PNP. Monet katsovat olevansa huumausaineiden ns. viihdekäyttäjiä. Nämä uskovat pystyvänsä hoitamaan arkensa ongelmitta ja pitävänsä huumeidenkäyttönsä yksinomaan vapaa-ajassa, erityisesti viikonlopuissa. Jotkut myös uskovat, että huumausaineiden käyttö on vähemmän haitallista kuin alkoholin käyttö.

Alkoholin käyttö rentouttajana ja estojen poistajana on perinteinen, yleisempi ja hyväksytympi tapa. Seksin harrastamista alkoholista päihtyneenä ei yleensä pidetä kemikaaliseksinä siinä mielessä kuin erilaisten huumausaineiden ja seksin yhdistämistä. Poppers (alkyylinitriitti) taas joskus liitetään kemseksiin, vaikka ainetta ei ole luokiteltu huumausaineeksi. Se on kuitenkin määritelty lääkeaineiksi ja on siten säätelyn alaista. Poppersin käyttö toisaalta on yleisempää niissä yhteyksissä, kun seksiä harrastetaan huumausaineiden kanssa. Huumausaineiden vaikutus on myös nopeampi kuin alkoholin, ja alkoholin vaikutus saattaa olla turruttavampi.

Toisaalta minkä hyvänsä päihteen vaikutuksen alaisena kyky toimia harkitsevasti laskee: tulee hakeuduttua mahdollisesti vaarallisiin tilanteisiin, ehkäisyn unohtuessa seksiteitse leviävien sairauksien saamisen todennäköisyys kasvaa - ja monien huumausaineiden kohdalla yliannostuksen vaara on suuri. Seksuaalisen hyväksikäytönkin mahdollisuus on olemassa.

1 kommenttia

Todella ikävää nuo. Vapauksiin pitää aina kuulua myös vastuut.