Seksi ja päihteet poikkeusaikana

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Miina Kajos, projektikoordinaattori, Chemsex-hanke, Positiiviset ry

Positiivisten Chemsex-hanke tarjoaa tukea ja neuvontaa.

Seksuaaliseen kanssakäymiseen ja päihteiden käyttöön ylipäätään liittyy paljon terveydellisiä kysymyksiä. Liikkeellä oleva koronavirus (SARS CoV-2) on kuitenkin tuonut mukanaan myös uusia huomioitavia seikkoja. 

Kemseksi (engl. chemsex) tarkoittaa alakulttuureja, joissa seksiin tarkoituksellisesti liitetään myös päihteiden käyttöä. Suomessa tässä yhteydessä käytettyjä aineita ovat tällä hetkellä ainakin mm. metamfetamiini, MDMA (ekstaasi), amfetamiini ja ketamiini.  Moni käyttää rinnalla myös alkoholia ja hengitettäviä alkyylinitriittejä (poppers). Tyypillisesti kemseksin katsotaan liittyvän nimenomaan miestenväliseen seksiin, vaikka myös muilla sukupuolilla ilmenee vastaavaa käytöstä. Osa tämän kirjoituksen sisällöistä pätee myös yleisemmin seksiin ja päihteisiin koronavirus-epidemian aikana.

Uusia, satunnaisia tai lukuisia seksikumppaneita on syytä pyrkiä toistaiseksi välttämään. Vaikkei itse tai kukaan kumppaneistakaan saisi vaarallista koronatartuntaa, saattaa virus silti välillisesti levitä eri riskiryhmiin kuuluville. Lisäksi nuoret ja perusterveetkään eivät välttämättä ole suojassa vakavilta tautimuodoilta.

Päihteiden käytöstä olisi luonnollisesti syytä pidättäytyä, koska suorien terveysriskien lisäksi osa päihteistä saattaa heikentää harkintakykyä ja elimistön vastustuskykyä. Aineiden sisällöstä saattaa myös olla aiempaa epävarmempi käsitys, koska koronaviruksen vuoksi asetetut liikennerajoitukset ovat paikoin vaikeuttaneet aineiden saatavuutta. 

Päihteiden osalta on perusteltua pistoskäytön lisäksi välttää myös erityisesti suuhun tai nenään vietävien käyttövälineiden (mm. juoma-astiat, sätkät, piiput ja nuuskauspillit) jakamista. Nenän limakalvolla on tärkeä merkityksensä pisaratartuntojen torjunnassa, joten näissä oloissa nenän kautta nuuskaaminen saattaa olla erityisen haitallista mahdollisten limakalvovaurioiden takia. Monet aineet ovat suun kautta käytettynä vähiten haitallisia, joten vaikka aineen vaikutukset saattavatkin heikentyä huomattavasti, kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia tätä käyttötapaa. Itse aineiden ja niiden pakkausten käsittelyssä on myös suositeltavaa olla aiempaa varovaisempi.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osa ihmisistä saattaa jättää varotoimet noudattamatta esim. mielenterveys-, päihde-, oppimis- tai muistihäiriöiden vuoksi. Lisäksi kaikki eivät voi täysivaltaisesti päättää omista asioistaan. Tuomitsemisen sijaan olisikin tärkeää tarjota tukea, tietoa sekä vaihtoehtoista toimintaa, jotta riskialtis käytös ja sen haitat pysyisivät mahdollisimman vähäisenä.

Eri seuranhakualustoilla kampanjoidaan parhaillaan seksitreffien välttämiseksi, mutta painottaen silti vertaiskeskustelun tärkeyttä epidemian aikana. Lisäksi vaikkapa puhelin- tai nettiseksi voivat olla varteenotettavia vaihtoehtoja. Jotkut ovat järjestäneet etäyhteyksillä myös ryhmäseksiä tai isompia seksibileitä. Tällöin on toki syytä kiinnittää huomiota käytettyjen sovellusten tietoturvaan.

Mikäli oma tai jonkun läheisen seksi- tai päihdekäyttäytyminen mietityttää, voit keskustella anonyymisti ja luottamuksellisesti esim. Positiiviset ry:n chatissa (positiiviset.fi). Chat on auki korona-poikkeusaikana arkipäivisin klo 13-15. Lisäksi joka toinen torstai klo 16-19 on erityisesti kemseksiin painottuva chat. Lisäksi työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.   

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!