Unkarilainen hlbti-vastaisen puolueen EU-parlamentaarikko tavattiin miesten seksijuhlasta - erosi tehtävistään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10
József Szájer (kuva: EU-parlamentti)

Unkarilainen konservatiivisen Fidesz-puolueen europarlamentaarikko József Szájer tavattiin miesten seksijuhlista. Varsinainen rikkomus tapahtui koronaan liittyvän kokoontumisrajoituksen kohdalla, mutta puolueelle etenkin juhlien laatu oli liikaa.

Asiasta on kertonut esimerkiksi BBC.

Szájer ehti aluksi ilmoittaa itse eroavansa tehtävistään uupumuksen vuoksi. Myöhemmin julkisuuteen tuli tieto poliisien tekemästä kotikäynnistä, jonka jälkeen hän sanoi eroamisen syyksi karanteenimääräysten rikkomisen.

Naapurit olivat perjantaina hermostuneet brysseliläisestä yksityisasunnosta kuuluvaan juhlinnan meteliin, ja kutsuivat poliisin paikalle. Juhlissa oli noin 20 mieshenkilöä, joista osa alasti. Media on kutsunut juhlia esimerkiksi "homo-orgioiksi". Szájer oli yrittänyt paeta tilasta vesiränniä pitkin, jolloin hän loukkasi kätensä. Juhlissa oli huumausaineitakin. Niitä löytyi myös Szájerin repusta, mutta hän ei myönnä laittaneensa niitä sinne itse.

Poliisin ottettua Szájerin kiinni, tämä oli vedonnut diplomaattiseen koskemattomuuteensa. Myöhemmin EU-parlamentti viestitti, että diplomaattinen koskemattomuus ei koske parlamentaarikkojen vapaa-ajan tekemisiä. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Europarlamentista ja Fidesz-puolueesta eroamisestaan ilmoittanut Szájer pyysi perheeltään anteeksi henkilökohtaista epäonnistumistaan ja koronarajoitusten rikkomista. Szájer on ollut avioliitossa vuodesta 1983 lähtien korkeassa asemassa olevan juristin kanssa. Parilla on yksi lapsi. Uutistietojen mukaan Szájerin seksuaalinen kiinnostus miehiä kohtaan on ollut tiedossa puolueen piirissä ja laajemminkin jo vuosikymmenet. Asia on myös ollut julkisuudessa ja häntä on moitittu kaksinaismoralismista, mutta Szájer ei ole kommentoinut asiaa. 

József Szájer, 59, kuuluu arvokonservatiivisen Fideszin perustajajäseniin, on kuulunut puolueen ideologiseen ytimeen ja ollut Unkarin parlamentissa 1990-2002 ja vuodesta 2004 lähtien EU-parlamentaarikkona. Hän on myös ollut näkyvästi kirjoittamassa Unkarin uutta perustuslakia, jossa avioliitto määritellään vain miehen ja naisen väliseksi. 

Fidesziä johtava Viktor Orbán on ilmaissut lausunnossaan pitäneen eroamista oikeana johtopäätöksenä. Orbán kiitti Magyar Nemzet -julkaisussa Szájerin 30 vuoden mittaista työtä, mutta piti tämän toimintaa sopimattomana. Unkarin mediassa asian taustoittamista on vältelty. Maan kaikki merkittävät tiedotusvälieet ovat eri tavoin Fideszin johtavaman hallituksen talutusnuorassa.

EU-parlamentissa Szájer toimi keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuoluen (EPP-ryhmän) varapuheenjohtajana, ennen kuin ryhmä jäädytti Fideszin jäsenyyden. Toistaiseksi puoluetta ei kuitenkaan ole erotettu ryhmästä, johon kuuluvat myös Suomen Kokoomus ja Kristillisdemokraatit.

10 kommenttia

Aika-ajoin nämä hlbti-vähemmistöjä vastaan politiikassa toimivat hahmot jäävät kiinni lähes kirjaimellisesti housut nilkoissa.