ChemSex - huumeet miesten välisessä seksissä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • -

Chemsex-käsitteellä tarkoitetaan huumausaineiden käyttöä seksitilanteissa. Yleisimmät tähän tarkoitukseen käytettävät huumeet ovat stimulantteja eli esimerkiksi amfetamiinia ja metamfetamiinia, joita voidaan käyttää myös suonensisäisesti.

Syitä käyttää huumausaineita seksitilanteessa ovat esimerkiksi seksuaalisen itsevarmuuden ja halukkuuden lisääminen, kestävyyden lisääminen ja seikkailunhalu. Käyttäjät ovat tavallisia homo- ja bimiehiä, jotka eivät pidä itseään huumeidenkäyttäjinä eivätkä tiedosta käytön riskejä. Aineisiin ei olla "totuttu" ja toisaalta liikkeellä on myös muuntohuumeita, joiden koostumus ei ole tiedossa, eikä niiden annosteluun tästä syystä ole myöskään tuntumaa.

Huumeiden yhteisvaikutuksista erilaisten lääkeaineiden ja päihteiden kanssa ei myöskään välttämättä tiedetä tai niitä ei osata ennakoida. Seksitilanteeseen voi liittyä esimerkiksi erektiolääkkeiden tai poppersin käyttöä, jotka jo itsessään vaikuttavat verenpaineeseen ja voivat rasittaa sydäntä. Piristävät huumeet vaikuttavat keskushermoston lisäksi juuri sydämeen, keuhkoihin ja muihin elimiin. Jo suhteellisen pienillä annoksilla on vaikutusta hengitykseen ja sydämen lyöntitiheyteen sekä verenpaineeseen. Erittäin suurten annoksien vaikutuksia ovat sydämen rytmihäiriöt, kouristukset ja jopa aivoverenvuodot ja -halvaukset.

Hivin ja muiden seksitautien lisäksi chemsexin riskeinä ovat C-hepatiitti, yliannostukset ja erilaiset mahdollisen väkivaltaisen käyttäytymisen muodot ja jopa kuolema. Pitkäaikainen käyttö voi altistaa myös vakaville mielenterveysongelmille.

Chemsex on Suomessa vielä esimerkiksi Iso-Britannian tilanteeseen verrattuna pienempi ilmiö, mutta se on kuitenkin selvästi nähtävissä esimerkiksi homoille suunnatuissa sosiaalisen median seuranhakupalveluissa.

Huumeiden käyttöä seksitilanteissa ei välttämättä nähdä ongellisena ja apua ei välttämättä haeta helposti. Apua voi olla vaikea saada myös siksi, että ilmiö on hyvin tuntematon, eikä asiaa varmasti ole helppo ottaa puheeksi edes läheisten ihmisten kanssa saati terveydenhuollossa.

Britannian johtava seksuaaliterveysklinikka 56 Dean Street ohjeistaa homo- ja bimiehiä chemseksiin liittyen, koska esimerkiksi Lontoossa se on huomattava ongelma. Homo- ja bimiesten ennenaikaiset kuolemat huumeiden viihdekäytön takia ovat lisääntyneet. Heidän ohjeidensa mukaan, jo ennen kun chemsexiin ryhtyy, voi miettiä, onko se omassa seksielämässä välttämätöntä ja pohtia omia syitään käytölle. Mikäli haluaa huumeiden liittyvän seksitilanteisiin, on klinikan mukaan hyvä ottaa huomioon keinoja, joilla haittoja voidaan vähentää ja pitää omasta terveydestään ja seksuaaliterveydestään parasta mahdollista huolta.

Mikäli oma tai läheisen huumeiden tai muiden päihteiden käyttö huolestuttaa, kannattaa tilanteeseen hakea apua. Keskusteluapua saa esimerkiksi Hivpointin Checkpoint –palvelussa.

Arkikkelin ovat kirjoittaneet Miesten kesken –työn suunnittelija Veera Leppänen ja Checkpoint-palveluiden koordinaattori Sami Tuunainen.

miestenkesken.fi/checkpoint

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta