Korona vaikuttaa myös hlbti-toimijoihin

  • Uutinen
  • Yleiset
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 6

Koronavirus on luokiteltu kaikkialle levinneeksi pandemiaksi, eikä tiettyjä maita enää erikseen luokitella epidemia-alueiksi. Maanantaina 16.3. hallitus tiedotti maan olevan poikkeusoloissa, ja lauantaina 4.4. astui voimaan määräys ravintoloiden sulkemisesta. Monet baarit ja yökerhot olivat sulkeneet ovensa jo maaliskuun mittaan. Baarit avautuvat rajoitetusti 1.6. alkaen. Poikkeusolojen päättymisestä kerrottiin 15.6. ja ravintolatoiminnan rajoitukset poistuivat 13.7., mutta tartuntatautilakiin perustuvia kokoontumisrajoituksia on vielä.

Rajoituksilla pyritään turvaamaan riskiryhmiä, esimerkiksi perussairaita ja iäkkäitä. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi hiv-potilaat alentuneen vastustuskyvyn vuoksi. Koronaviruksen aiheuttaman taudin leviämisen hidastaminen antaa terveydenhuollolle paremmat mahdollisuudet toimia, jos vähemmän ihmisiä sairastuu samanaikaisesti.

Virus alkoi levitä Kiinassa vuodenvaihteen tienoilla ja myöhemmin muuallakin maailmassa alkoi varautuminen. Helmikuussa kerrottiin monista maista jo erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien perumisesta.

Ajankohtaista viranomaistietoa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilla. THL:n sivuilla on myös ohjeita siitä, miten omalta osaltaan voi hillitä epidemian leviämistä. Ajantasaista luotettavaa uutisseurantaa aiheesta tarjoavat esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Yle.

Tätä juttua päivitetään tarpeen mukaan.

Järjestöt ilmoittavat peruvansa kokoontumisia

Seta ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ovat peruneet tapaamiset ja tilaisuudet. 

- Tänään annetut #korona an liittyvät viranomaissuositukset vaikuttavat myös Setan toimintaan. Perumme kokouksia ja koulutuksia tai järjestämme ne etänä. Setan seniorityön ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ryhmät perutaan. Asiakastyössä suositaan puhelin/videoaikoja, tiedotettiin Setan Twitter-tilillä torstaina.

Myös esimerkiksi Pirkanmaan Seta on varautunut Koronaan, mutta torstaisen ilmoituksen mukaan erilaiset ryhmät kokoontuvat edelleen. Flunssaisia ja muuten kipeitä kehotetaan kuitenkin jäämään kotiin. Riskiryhmiin kuuluville ei suositella ryhmiin osallistumista.

Lahdessa puolestaan Lahden Setan ryhmätoiminta on keskeytetty maaliskuun ajaksi, jotta ehkäistään kausiflunssan ja koronaviruksen leviämistä. Asiasta kerrotaan yhdistyksen sosiaalisen median tileillä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turun seudun Seta kertoo jatkavansa ryhmien pitämistä, ja peruutuksista informoidaan toistaiseksi tapauskohtaisesti.

- Haluamme kuitenkin painottaa, että mikäli kuulut riskiryhmään, Tuseta ei suosittele ryhmätoimintaan osallistumista.

Facebookissa kerrotaan 18.3. Salon sateenkaarikahvilan peruuntumisesta.

Oulun Setasta kerrotaan, että kaikki kevään ryhmät on toistaiseksi peruttu.

Helsinki Pride -yhteisö kertoo, että kaikki ryhmätoiminta on tauolla toistaiseksi koronaviruksen ja kausiflunssien leviämisen estämiseksi.

Etelä-Savo Pride ry kertoo peruvansa toistaiseksi ryhmätapaamiset.

Kevään 2020 pride-tapahtumat peruttu

Huhtikuulle Kuusamoon suunniteltu Ruka Ski Pride on peruttu, kuten muutkin Rukan tapahtumat. Sateenkaariväen laskettelutapahtuma oli määrä järjestää huhtikuussa. Peruuntumisesta kerrottiin perjantai-iltana.  

Riihimäki Pride -tapahtuma ja samanaikainen drag-festivaali on peruttu.

Lahti Pride -tapahtuma on päätetty jättää väliin keväältä 2020 ja siirtää vuodella. Uusi ajankohta on 17.-23.5.2021.

Joensuun pride-tapahtuma on myös järjestetty perinteisesti toukokuussa, mutta se ei ollut ehtinyt ilmoittaa tarkempaa ajankohtaa, ennen tämänhetkistä koronatilannetta.

Kesäkuun alkuun suunniteltu Kokkola Pride on peruuntunut. Päätöksestä kerrotaan tapahtuman Facebook-sivulla

- Olemme tänään perusteellisen pohdinnan jälkeen päättäneet, että siirrämme tällä erää Kokkola Pride -tapahtuman kulkueineen ja puistotapahtumineen vuodelle 2021.

Samoin perinteisesti kesäkuun alussa järjestetty Pirkanmaan pride on päätetty perua. 

- Palataan asiaan siis ensi vuonna. Voimme hyödyntää nyt tehtyjä valmisteluja vuoden 2021 tapahtumassa. Kiitos ymmärryksestäsi, kerrotaan tapahtuman Facebook-sivulla.

Kesäkuun puolenvälin Lappeenranta Pride peruutti muista syistä kulkueen ja puistotapahtuman.

Perinteisesti kesäkuun lopulla järjestetty Helsinki Pride on päätetty siirtää syyskuulle.

Muut tapahtumat

Tampereella on peruttu maaliskuulle suunnitellut KevätLeimarit, kerrotaan Facebookissa. Tampereen Mixei tiedotti keväällä olevansa toistaiseksi suljettuna, mutta baarin puoli aukesi jälleen 1. kesäkuuta.

Helsingin Hercules tiedotti Facebookissa sulkeneensa ovensa toistaiseksi. Siellä esitettävän HGT:n Rosa unterm roten Stern -näytelmän ensi-ilta siirtyy syksyyn 2020.

Myös Mann's Street sulkeutui kevään ajaksi. Se aukesi jälleen 1. kesäkuuta.

Yökerho dtm kertoo verkkosivuillaan pitävänsä ovensa suljettuna toistaiseksi.

Helsingissä taidenmuseo HAM sulki ovensa keväällä, joten Sukupuolen sotkijat -näyttely päättyi ennen aikojoaan.

Maailmalla

Muuallakin Euroopassa on peruttu käytännössä kaikki hlbti-tapahtumat koko kevään ja osin kesänkin ajalta. Ruotsissa perutuksi tai siirretyksi tulevat Järvsön talvipride, Pride Boden, Vårgarda Pride, Linköping Pride, Mark Pride, Katrineholm Pride, Sölvesborg Pride ja Karlskrona Pride. 

Merkittävistä eurooppalaisista pride-tapahtumista siirretään ainakin toukokuun Romaniassa Bukarestin pride, Puolassa Krakovan pride ja Alankomaissa Maastrichtin pride.

Lontooseen maaliskuun lopulle suunniteltu hlbtiq+ -elokuvafestivaali on peruttu kokonaan. Huhtikuulle aiotun Lontoon ensimmäisen muslimien priden eli Imaan Fest 2020 -tapahtuman päivämäärä on vaihtunut 12. joulukuuhun. Kaikki muutkin kevään pride-tapahtumat Isossa-Britanniassa on peruttu. Tapahtumia on peruttu pitkälle kesään, jopa heinäkuulle asti. Myös Lontoon kesäkuun lopulle suunniteltu Pride in London 2020 -tapahtuma siirretään.

Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin syntymän satavuotisjuhlanäyttely Tom of Finland: Love and Liberation Lontoossa pysyy myös suljettuna.

Yhdysvalloissa Maalis-huhtikuun taitteeseen suunniteltu Miami Beach Pride siirtyy muuhun ajankohtaan. Huhtikuun loppupuolen Fort Lauderdale Pride siirtyy syksyyn. Kesäkuun puoleenväliin suunniteltu 50-vuotista historiaansa juhlivaa Los Angelesin pride-tapahtumaa siirretään myöhempään ajankohtaan. 

Tallinnaan kesäkuun alkuun suunniteltu Baltic Pride -tapahtuma on peruttu, kertoo Eesti LGBT Ühing.

Sateenkaaren värejä vahvasti tunnustava Eurovision laulukilpailu on peruttu keväältä 2020.

Erilaiset kokoontumisrajoitukset ovat voimassa vaihtelevast ja jossain muodossa pitkään, ja niiden päättymisajankohta riippuu koronatilanteen kehittymisestä. On vielä täysin epäselvää, milloin tapahtumien suhteen palataan järjestykseen. Asiantuntijoiden mukaan epidemian huippu on vasta edessä. 

Kun perinteisiä pride-tapahtumia kulkueineen ei voi järjestää, on luvassa virtuaalisesti toteutettava Global Pride lauantaina 27. kesäkuuta. 

Toimi järkevästi

Vaikka kaikkea ei olekaan nimenomaisesti kielletty, kannattaa omat lähikontaktinsa vähentää minimiin: jättää vain välttämätön. On perusteltua kuitenkin pysyä kotona. Se hillitsee viruksen leviämistä. Jos pakosti joutuu olemaan ihmisten ilmoilla, hyvä käsihygienia ja suojaetäisyys muihin ihmisiin on tärkeää.

Positiiviset ry käsittelee seksiä ja päihteitä poikkeusaikana.

6 kommenttia

Ajantasainen globaali tilanne, sivua päivitetään jatkuvasti.
Sivun latautuminen kestää jonkin aikaa ja tiedot puuttuvat päivitysten aikana.
https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
---
Suomen ajantasainen tilanne löytyy Thl:n sivulta, joka päivitetään noin kello 14.
Sivun keskiosassa on tilasto vahvistettujen tartuntojen jakautumisesta eri ikäryhmiin. Ikäihmisillä (65 – 74) on todettu vain 10 tartuntaa koko Suomessa tähän mennessä, 75 vuotta täyttäneillä ja vanhemmilla 4.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta
------
Pandemian aiheuttajana on koronavirus SARS-CoV-2, joka tutkimusten mukaan toimii samalla tavalla kuin SARS-epidemian vuosituhannen vaiheessa aiheuttanut SARS-CoV-1.
Globaalia statistiikkaa näkee myös nopeasti sivustolta, joka on myös hieman edellä John Hopkinsin yliopiston keräämästä datasta, josta ensimmäisessä kommentissa oleva kartta on:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
(henkilölukumääriä on syytä suhteuttaa maiden väestömääriin ja siksi tuolla sivustolla taulukon viimeisen sarakkeen (Tot Cases/1 M pop) otsikkoa pari kertaa klikkaamalla saakin maat järjestettyä diagnosoitujen koronatartuntojen väestömäärä-suhteelliseen järjestykseen).
Siispä tällä hetkellä Suomessa (58/milj.as) corona on hieman yleisempää kuin Kiinassa (56/milj.as). Mutta Italia (521/milj.as) omaa luokkaansa ja Norjakin (271/milj.as), sekä Virokin (170/milj.as).

Italiassa tartuntoja ja kuolemiakin on suhteessa paljon ja sen osalta kannattaa ymmärtää että Italia on Suomen kokoinen maa, mutta sen västömäärä/väestötiheys on 11-kertainen Suomeen verrattuna, sekä Italian väestö on Suomeakin iäkkäämpää ja italialaismiehet tupakoivat enempi, mitkä asiat ovat edistäneet korona-tartuntamääriä Italiassa.

Corona vaikuttaa etupässä keuhkoihin ja voi pahimmillaan (noin 5%lla) vaikeuttaa, suurestikin siten keuhkojen hapenottokykyä, erityisesti jos keuhkoja on heikentänyt esim. tupakoinnilla (tupakoivat ikämiehet ja vähän sitä nuoremmatkin ovat suurin osa koronaan kuolleista) tai keuhkoista hapenkuljetuksen verisuonten toiminta on normaalia heikompi tai jokin muu yleiskuntoa tai immuunipuolustusta heikentävä sairaus. Korona-infektio ja kehon tulehdusaine-vastapuolustusreaktio saattavat "rampauttaa" osan keuhkojen hapenottokykyä, mikä etenkin tupakoivilla terva-keuhkoilla voi olla kohtalokastakin, riittävän hapenottokyvyn suhteen.

Nyt viimeistään korona on mainio kannustin vähintään "viime metrien" tupakkalakkoon ja mieluiten toki tupakasa vapautumiseen. Tupakkahan ei edes helpota stressiä, vaan tutkitusti päinvastoin aiheuttaa stressantumis-kroonisuutta.

Korona-uutisoinneissa journalistien matikkapää ulottuu vain henkilömäärälukuihin, joten hyvä huomata esim. että uhkakuva jopa 250 000 kuolemasta Britanniassa tarkoittaa Britannian asukasmäärällä 0,3 % asukkaista.

Koronaan on raportoitu kuolleen tällä hetkellä noin 8000 ihmistä koko maailmassa (mistä toki uupuu eräiden maiden osalukuja), joten koronan "pandemia"taso on vielä kovin, kovin kaukana vuosi-influenssojen fataalisuudesta, joka on ollut esim. 2009 ja 2017-2018 jopa 650 000 kuoleman tasolla globaalisti.
Korona-virus ja flunssa-virukset aiheuttavat vaihtelevasti melko samanlaisia oireita ja kummassakin keuhkokuume ja keuhkojen vajaatoimintatilaan joutuminen ovat sitä fataalisuutta. Ainakin 80% coronaan sairastuneista yli 90-vuotiaista on selvinnyt hengissä.

Koronan riskinä on sen "uutuuden" lisäksi toki se, ettei siihen ole vielä rokotetta, joten vinkkinä ehkä se, että valkosipuli avittaa varsin hyvin lähikontaktien pitämisessä minimissä.
Ehkä siitä voi tulla näinä aikoina jopa työpaikkojen trendijuttu.

Muuten seurataan sitten sitä, miten ehkä piakkoin kliinisiin kokeisiin edistyvät saksalaisrokotefirman kokeet ja tuotekehitykset sujuvat.

Vaikka kuolonuhrien määrä ei kovin korkeaksi nousisikaan, voivat koronan hidastustoimet yhteiskunnassa ja hiljenneet palveluiden ja tuotteiden kulutusjuhlat viedä merkittäväänkin talouslamaan, joka voi vaikuttaa moniinkin.

Todennäköistä voi olla se nyt piakkoin että koska esim. Pääkaupunkiseudulla HOK-Elanto päätti sulkea kaikki ravintolansa, ja Eduskunta on siirtymässä poikkeuslakitoimiin, saatetaan piakkoin kaikki ravintolat yms. paikat sulkea.
Se onkin tavallaan ravintoloitten etukin nyt, koska ne ovat hiljenneet, mutta ravintolat eivät saa vakuutusyhtiöiltä korvauksia liiketoiminnan keskeyttämisestä, koska siitä ei toistaiseksi ole ollut Eduskunnan poikkeusolo-päätöstä.

Suomen hallintohan suunnittelee jopa palkanmaksun turvaamista nyt, josko sitten siihen rahkeet riittävät, koska koronan hidastustorjuntatoimien arvioidaan asiantuntijoiden mielestä kestävän ainakin loppuvuoden . . .