Korona vaikuttaa myös hlbti-toimijoihin (juttukommentit)

Ajantasainen globaali tilanne, sivua päivitetään jatkuvasti.
Sivun latautuminen kestää jonkin aikaa ja tiedot puuttuvat päivitysten aikana.
https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
---
Suomen ajantasainen tilanne löytyy Thl:n sivulta, joka päivitetään noin kello 14.
Sivun keskiosassa on tilasto vahvistettujen tartuntojen jakautumisesta eri ikäryhmiin. Ikäihmisillä (65 – 74) on todettu vain 10 tartuntaa koko Suomessa tähän mennessä, 75 vuotta täyttäneillä ja vanhemmilla 4.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta
------
Pandemian aiheuttajana on koronavirus SARS-CoV-2, joka tutkimusten mukaan toimii samalla tavalla kuin SARS-epidemian vuosituhannen vaiheessa aiheuttanut SARS-CoV-1.
Globaalia statistiikkaa näkee myös nopeasti sivustolta, joka on myös hieman edellä John Hopkinsin yliopiston keräämästä datasta, josta ensimmäisessä kommentissa oleva kartta on:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
(henkilölukumääriä on syytä suhteuttaa maiden väestömääriin ja siksi tuolla sivustolla taulukon viimeisen sarakkeen (Tot Cases/1 M pop) otsikkoa pari kertaa klikkaamalla saakin maat järjestettyä diagnosoitujen koronatartuntojen väestömäärä-suhteelliseen järjestykseen).
Siispä tällä hetkellä Suomessa (58/milj.as) corona on hieman yleisempää kuin Kiinassa (56/milj.as). Mutta Italia (521/milj.as) omaa luokkaansa ja Norjakin (271/milj.as), sekä Virokin (170/milj.as).

Italiassa tartuntoja ja kuolemiakin on suhteessa paljon ja sen osalta kannattaa ymmärtää että Italia on Suomen kokoinen maa, mutta sen västömäärä/väestötiheys on 11-kertainen Suomeen verrattuna, sekä Italian väestö on Suomeakin iäkkäämpää ja italialaismiehet tupakoivat enempi, mitkä asiat ovat edistäneet korona-tartuntamääriä Italiassa.

Corona vaikuttaa etupässä keuhkoihin ja voi pahimmillaan (noin 5%lla) vaikeuttaa, suurestikin siten keuhkojen hapenottokykyä, erityisesti jos keuhkoja on heikentänyt esim. tupakoinnilla (tupakoivat ikämiehet ja vähän sitä nuoremmatkin ovat suurin osa koronaan kuolleista) tai keuhkoista hapenkuljetuksen verisuonten toiminta on normaalia heikompi tai jokin muu yleiskuntoa tai immuunipuolustusta heikentävä sairaus. Korona-infektio ja kehon tulehdusaine-vastapuolustusreaktio saattavat "rampauttaa" osan keuhkojen hapenottokykyä, mikä etenkin tupakoivilla terva-keuhkoilla voi olla kohtalokastakin, riittävän hapenottokyvyn suhteen.

Nyt viimeistään korona on mainio kannustin vähintään "viime metrien" tupakkalakkoon ja mieluiten toki tupakasa vapautumiseen. Tupakkahan ei edes helpota stressiä, vaan tutkitusti päinvastoin aiheuttaa stressantumis-kroonisuutta.

Korona-uutisoinneissa journalistien matikkapää ulottuu vain henkilömäärälukuihin, joten hyvä huomata esim. että uhkakuva jopa 250 000 kuolemasta Britanniassa tarkoittaa Britannian asukasmäärällä 0,3 % asukkaista.

Koronaan on raportoitu kuolleen tällä hetkellä noin 8000 ihmistä koko maailmassa (mistä toki uupuu eräiden maiden osalukuja), joten koronan "pandemia"taso on vielä kovin, kovin kaukana vuosi-influenssojen fataalisuudesta, joka on ollut esim. 2009 ja 2017-2018 jopa 650 000 kuoleman tasolla globaalisti.
Korona-virus ja flunssa-virukset aiheuttavat vaihtelevasti melko samanlaisia oireita ja kummassakin keuhkokuume ja keuhkojen vajaatoimintatilaan joutuminen ovat sitä fataalisuutta. Ainakin 80% coronaan sairastuneista yli 90-vuotiaista on selvinnyt hengissä.

Koronan riskinä on sen "uutuuden" lisäksi toki se, ettei siihen ole vielä rokotetta, joten vinkkinä ehkä se, että valkosipuli avittaa varsin hyvin lähikontaktien pitämisessä minimissä.
Ehkä siitä voi tulla näinä aikoina jopa työpaikkojen trendijuttu.

Muuten seurataan sitten sitä, miten ehkä piakkoin kliinisiin kokeisiin edistyvät saksalaisrokotefirman kokeet ja tuotekehitykset sujuvat.

Vaikka kuolonuhrien määrä ei kovin korkeaksi nousisikaan, voivat koronan hidastustoimet yhteiskunnassa ja hiljenneet palveluiden ja tuotteiden kulutusjuhlat viedä merkittäväänkin talouslamaan, joka voi vaikuttaa moniinkin.

Todennäköistä voi olla se nyt piakkoin että koska esim. Pääkaupunkiseudulla HOK-Elanto päätti sulkea kaikki ravintolansa, ja Eduskunta on siirtymässä poikkeuslakitoimiin, saatetaan piakkoin kaikki ravintolat yms. paikat sulkea.
Se onkin tavallaan ravintoloitten etukin nyt, koska ne ovat hiljenneet, mutta ravintolat eivät saa vakuutusyhtiöiltä korvauksia liiketoiminnan keskeyttämisestä, koska siitä ei toistaiseksi ole ollut Eduskunnan poikkeusolo-päätöstä.

Suomen hallintohan suunnittelee jopa palkanmaksun turvaamista nyt, josko sitten siihen rahkeet riittävät, koska koronan hidastustorjuntatoimien arvioidaan asiantuntijoiden mielestä kestävän ainakin loppuvuoden . . .
Koska osa ravintoloista on jo sulkenut toimintansa tilapäisesti, koronaan liittyvän asiakaskadon takia, mutta koska valtio ei ole määrännyt ravintoloita suljettavaksi, saattaa ravintoloille tulla liiketoiminnan keskeytysvakuutuksista ehkä kielteiset korvauspäätökset.

https://www.fine.fi/ajankohtaista/uutinen/vapaaehtoiset-yritysvakuutukset-suojaavat-vain-rajoitetusti-koronavirusepidemian-seurauksilta.html

Koska jos yritys tai yrittäjä on jo sulkenut ravintolansa vapaaehtoisesti ennen valtion määräystä, niin keskeytysvakuutus ei korvaa siitä aiheutuvia kustannuksia. Tahdosta riippuvia muutoksia ei voi vakuuttaa.
Tuon lisäksi asiat liiketoiminnan keskeytysvakuutuksessa riippuvat sitten tarkemmin vielä siitä, millä ehdoilla vakuutuksen on ottanut, eli mitä se kattaa.

Tilavuokrien ja muiden kulujen, sekä henkilöstön mahdollisten irtisanomisaikojen kulut voivat pidemmällä sulkemisajalla käydä kriittisen kalliiksi.

Toki nuo asiat koskettavat montaa muutakin yrittäjä- tai yritystoimialaa.
Saa sitten nähdä, miten pitkälle tuo korona-kriisi tulee jatkumaan ja menemään.

Suomessahan on jo laaja kansansuru, kun jääkiekosta sekä naisten että miesten MM-kisat peruttiin (eli noista tuskin liiemmin iloisia coming out -uutisiakaan luvassa).

Ja jatkuuko kriisi sitten sillä että kevät ja kesä suuntaudutaan poikkeavasti paneutumaan kotosalla oloon.
Ilmeisesti ravintoloiden keskeytysvakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa sitä, että ravintola joutuu sulkemaan ovensa koronan vuoksi, vaikka valtiolta tuleekin asiasta määräys. Keskeytysvakuutus on esimerkiksi sen varalle, ravintolan tilalle tapahtuu jotain tai se joutuu desinfioitavaksi esim. siksi, että sieltä leviää jokin vatsatauti. Epidemiavakuutus koskee lähtökohtaisesti ravintolan toiminnan epidemiariskiä, ei välttämättä laajempaa pandemiatilannetta. On vähintäänkin epäselvää, miten ehtoja tulkitaan tällaisessa tilanteessa. Todennäköisesti ainakin pienille yrittäjille suunnitellaan jotain pelastuspakettia, mutta mihin se riittää, jos on toimittu hyvin pienillä katteilla ilman puskuria.
  • 6 / 6
  • human
  • 14.4.2020 17:38
Maan suurin hlbtiq-mesta näyttää osoittavan tänä iltana 14.4.2020 klo 20.00 elon merkkejä, jopa niin että sinne pääsee menoon mukaan koko hlbtiq-maastamme eli ei edes uusmaa-rajaa

https://tinyurl.com/v5jxaef

Ja menossa mukana Kristoffer Ignatius.