Helsingin Gayteatteri HGT: Rosa Unterm Rotern Stern - Pinkkiä punatähden varjossa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 1
Helsingin Gayteatteri on perusteltu vuonna 2007.

Helsingin Gayteatteri HGT:n 20. tuotannon ensi-ilta siirtyy syksyyn 2020. Kevään tuotannon nimi on Rosa Unterm Rosen Stern - Pinkkiä punatähden varjossa. Sen tapahtumat sijoittuvat Itä-Berliiniin, Saksan demokraattisen tasavallan DDR:n pääkaupunkiin. 

Helsingin Gayteatteri HGT toteaa olevansa poliittinen teatteri, joka muistuttaa näytelmillään nykypolvia siitä, etteivät sateenkaari-ihmisten oikeudet ole aina olleet itsestäänselviä. Teatterin yhden tehtävän kerrotaan olevan hlbtq-yhteisön menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden peilaaminen.

Vähemmistöihin on aina helppoa kohdentaa vihaa. Yhteiskunta voi yhtäkkiä taantua menneeseen. Siksi on hyvä tutkia yhteisömme historiaa. Toteutuuko lakiinkirjattu tasa-arvo arkielämässä? Onko häirintä ja väkivallan uhka lisääntynyt? Kun sosiaalinen media tarjoaa alustan, niin kuka vain saa sanoa mitä vain. Konkreettiset aseet ovat vaihtuneet sanan säilään, jolla sivalletaan heikoimpia.

HGT:n uusimmassa tuotannossa pelon ilmapiiri ja valvonta ovat aistittavissa. Vihapuhe tapahtui salaa, ilmiantamalla jopa omia perheenjäseniä. Itä-Berliinissä tasa-arvo saattoi toteutua baareissa.  Kontrolloidusta yhteiskunnasta oli hyvä päästä hengähtämään homobaariin, jossa viihtyivät kaikki duunareista aina puoluepamppuihin. Baareista muodostui näin rakkauden turvasatamia.

Näytelmän ohjaa Jarno Pimperi. Pimperi on pitkän linjan gayteatterilainen, ja esiintynyt lavoilla päärooleissa. Hänet on myös nähty useissa tv-ohjelmissa kuten Syke ja Aallonmurtaja sekä esimerkiksi Tom of Finland -elokuvassa. Pimperi on ollut tuottamassa kansainvälistäkin huomiota saanutta A Moment in the Reeds -indie-elokuvaa. Elokuva on palkittu Nordic International Film Festival -festivaaleilla (Paras miespääosa) ja Tampa International Gay and Lesbian Film Festival festivaaleilla (tuomariston pääpalkinto). Elokuva ja näyttelijät ovat olleet ehdolla mm. Jussi-palkinnon saajaksi 2018 sekä Frameline San Francisco International LGBTQ Film Festival ja Hamburg International Queer Film Festival -festivaaleilla. Pimperi opiskeli teatterikoulussa New Yorkissa vuosina 2017-2019. Hän valmistui vuonna keväällä 2019 Neighborhood Playhouse School of Theatre -oppilaitoksesta, jossa opiskeltiin Meisner-tekniikkaa. Tekniikka painottaa näyttelijäntyössä erityisesti ihmisten realistista käytöstä, ihmissuhteita ja tekemisen realismia. Näyttelijäntyön lisäksi Pimperi ohjaa lyhytelokuvia.

Rosa Untem Roten Stern -näytelmän on käsikirjoittanut Mikko Autio, joka on näytellyt ja ohjannut gayteatterin riveissä alusta asti. Autio on tuottanut HGT:lle näytelmät Viinakortti (2013), Jeffrey (2014) ja Hutsula (2018). Hän myös tuottaa tämän esityksen.

HGT:n perustajajäseniin kuuluva Autio kertoo Koko prosessin saaneen alkunsa jo vuosia sitten. Vuonna 1983 19-vuotias Autio oli interreilaamassa. Hän pääsi käymään myös Berliinissä. Valokuvien lisäksi tuolta reissulta jäi muistoksi alumiininen itämarkka. Myöhemmin Berliinin reissuilla oli apuna homoraamattu Spartacus.

Nähdessään elokuvan Coming Out 1990-luvun alussa ja toistamiseen 2000-luvulla, Autiolle tuli mieleen tehdä näytelmä tuosta ajasta. Kirjoitusprosessi sai alkunsa 2019, ja jo nyt ollaan tekemässä HGT:n 20. tuotantoa Rosa Unterm Roten Stern - Pinkkiä Punatähden Varjossa. Näytelmä on vuoden kestävä tarina alkaen syksystä 1988 ja päättyen syksyyn 1989. Tarina on kunnianosoitus homobaareille, rakkauden turvasatamille. Tuon ajan itäberliiniläisille kaikki ei ollut vielä ihan niin samaa kuin muurin takana lännessä oli. Mutta oli elämää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kun kahvilanomistaja kirjoittaa näytelmää, sen täytyy pulputa myös tuttuja tyyppejä, hersyviä hahmoja, kuultuja omakohtaisia tarinoita ja paljon rakkautta.

DDR-aiheista sateenkaarihistoriaa

> DDR:n coming out – homoelämää Itä-Saksassa

> Berliini: Elämää muurin jälkeen 1990-luvun alussa

Esitysajankohta siirtyy syksyyn 2020

Esitykset oli määrä järjestää maalis-huhtikuussa Herculeksessa (Pohjoinen Rautatienkatu 21, Helsinki). Vielä torstaina 12.3. Facebookissa julkaistun tiedotteen mukaan esitykset oli tarkoitus järjestää normaalisti. Sunnuntaina 15.3. julkaistun tiedotteen mukaan esitykset siirtyy syksyyn.

Helsingin Gayteatteri HGT

Helsingin Gayteatteri HGT ry – Helsingfors Gayteater HGT rf on perustettu syksyllä 2007. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea seksuaalivähemmistöjen teatteritoimintaa ja edistää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa teatteritaiteen keinoin.

- Kun teatteri aloitti toimintansa vuonna 2006, oli jo selkeä visio poliittisesta gayteatterista. Teatterista, joka nostaa esiin HLBTQ-yhteisön kipupisteitä, historiaa ja tulevaisuutta. Pysytään avoimesti ajan hengessä unohtamatta yhteisöllemme tärkeitä tapahtumia ja henkilöitä.

1 kommenttia

Tuo A Moment in the Reeds -indie-elokuva on tosiaan onnistunut, myös siksi että siinä maahanmuuttaja-taustainen pääosanesittäjä on myöa alan vahva ammattilainen, Syyrian teatterikoulutuksen kasvatti.

Helsingin Gayteatteri HGT on tehnyt jo mukavan mittavan ja erittäin ansiokkaan kulttuurihistorian, tarjoten monella tapaa oivallista lisärikkautta Helsingin hlbtiq-kulttuuritarjontaan. Ja Hercun iso pääsalihan on mitä oivallisin teatteriesityskäyttöönkin, sekä erittäin kustannustehokas estradiartistitoimijoille.