Valkoinen talo antamassa Pentagonille ohjeet transsukupuolisten henkilöiden palveluskieltoa varten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto eli Valkoinen talo antaa lähipäivinä maan puolustusministeriölle Pentagonille ohjeet siitä, miten transsukupuolisten henkilöiden palveluskielto USA:n asevoimissa toteutetaan.

The Wall Street Journal kertoo, että Valkoisen talon muistio toimitetaan puolustusvoimille, ja siinä puolustusministeri James Mattisille annetaan oikeus päättää armeijassa palvelevien transsukupuolisten palveluksen jatkosta.

Lehden lähteen mukaan Pentagon ei enää hyväksyisi palvelukseen transsukupuolisia ihmisiä sen jälkeen, kun käytäntö on astunut voimaan. Lisäksi asevoimat eivät enää maksa armeijassa palvelevien trassukupuolisten hoitoja.

Valkoinen talo antaa Pentagonille puoli vuotta aikaa panna päätös toimeen.

Presidentti Trump ilmoitti Twitterissä heinäkuussa, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa "missään asemassa". Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä. Trumpin ilmoitusta kritisoineet ovat kuitenkin todenneet, että transsukupuolisten henkilöiden aiheuttamat terveydenhoitokustannukset ovat mitättömä asevoimien koko terveydenhuoltobudjetin rinnalla.

Presidentti ei kuitenkaan heti Twitter-viestinsä jälkeen tehnyt virallista käskyä, ja heinäkuun lopussa Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, merijalkaväen kenraali Joseph Dunford antoi koko asevoimia koskevan käskyn, jonka mukaan transsukupuolisten sotilaiden kohtelu pysyy ennallaan presidentin viralliseen käskyyn asti.

Edellinen presidentti Barack Obama ajoi kaudellaan transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellon kumoamista, ja kesäkuussa 2016 Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Ashton Carter vahvistikin, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa. Kesäkuussa 2017 Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen virkaansa astunut puolustusministeri James Mattis kuitenkin ilmoitti, että käytännön toimeenpanoa tullaan siirtämään ainakin puolella vuodella.

The Wall Street Journal: White House Sets Rules for Military Transgender Ban
Trump: Transihmiset eivät voi palvella Yhdysvaltain asevoimissa
Ainakin toistaiseksi transsukupuoliset voivat palvella USA:n asevoimissa entiseen tapaan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!