Helsingin Uutiset kirjoittaa Hetti Rytsystä ja tämän nepalilaisesta puolisosta. Parisuhteensa rekisteröinyt pari ehti asua Suomessa yhdessä runsaat kaksi vuotta.
Sitten Rytsy puolisoineen joutuivat poliisikuulusteluissa selvittämään, oliko kyse lumeavioliitosta. Tämän jälkeen poliisi teki käännytyspäätöksen, eikä hallinto-oikeus muuttanut ratkaisua. Rytsyn puoliso valitsi tilanteessa vapaaehtoisen paluun Nepaliin.
Rytsy kertoo Helsingin Uutisille, että poliisit eivät uskoneet merkittävästi nuoremman ihmisen voivan rakasta Rytsyä, ja sosiaaliekonominen ero katsottiin isoksi. Myös puolison pidättyväisyys hallinto-oikeuden käsittelyn aikana osoitti oikeuden mielestä sitä, ettei liitto ollut todellinen.
Rytsyn saman katon alla asunut täysi-ikäinen poika todisti parin puolesta. Rytsyn mukaan poliisi ei kuitenkaan suostunut kotikäynnille. Hän ihmettelee, mistä kristallipallosta poliisi selvittää perheiden tilanteen, ja toteaa tapauksen olleen nöyryyttävän. Jommankumman raskaus olisi voinut olla viranomaisille syynä puoltaa maassaoleskelulupaa.
Rytsyn mielestä tapausten käsittely pitäisi siirtää sosiaaliviranomaisille tai muille viranomaisille, joilla on koulutusta ja keinoja hoitaa asiaa.
Helsingin Uutiset kertoo, että vuonna 2015 kaikkiaan 2 675 Suomen kansalaisen puolisoa haki oleskelulupaa ja myönteisen päätöksen sai 801 henkilöä. Maahanmuuttovirasto Migrin arvion mukaan lumeavioliittoepäilyjen vuoksi käännytyksiä tehdään vuosittain arviolta 200–300.
Nyt Rytsyn naispuoliso on kahden vuoden maahantulokiellossa Schengen-alueelle, joten pariskunta joutuu tapaamaan toisiaan Thaimaassa ja Nepalissa. Netin kautta pariskunta on päivittäin yhteydessä.
Hetti Rytsy korjasi sukupuolensa 20 vuotta sitten. Sitä ennen hän eli miehenä, hänellä oli parisuhde ja sai lapsia. Rytsy kertoo olevansa onnekas, sillä ihmiset ympärillä pysyivät. Usein sukupuolensa korjannut joutuu yhä marginaaliin Suomessakin. Vuonna 2008 vihreitä edustava Rytsy valittiin Kuopion suosituimmaksi poliitikoksi.