Hiv-tukikeskusta ylläpitävän HIV-säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Säätiön hallituksen varapuheenjohtajina jatkavat kansanedustaja Annika Saarikko (kesk) sekä lääketieteen opiskelija Otso Arponen.
Aiemmin hallituksen puheenjohtajana toimi kansanedustaja Jani Toivola (vihr).
HIV-säätiöstä kerrotaan, että se tulee uuden strategiansa mukaisesti vahvistamaan rooliaan keskustelussa Suomen hiv-politiikasta, hiv-positiivisten asemasta sekä tarvittaessa myös yleisestä terveyspolitiikasta.
- Esimerkiksi nyt käytävässä keskustelussa paperittomien terveydenhuollosta hiv on merkityksellinen ainakin raskaana olevien naisten ja syntymättömien lasten kohdalla. Hiv-testaus äideille ja tartunnan saaneiden saaminen lääkityksen piiriin estäisivät tartunnan siirtymisen äidiltä lapseen, sanoo tuore puheenjohtaja Pekonen.
Hiv-tukikeskus aikoo toteuttaa vuonna 2015 useita kampanjoita, joiden tarkoitus on muistuttaa kondomin käytön ja testeissä käymisen tärkeydestä. Lisäksi tukikeskus mm. kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia ja ylläpitää netti- ja puhelinneuvontapalveluita.
Hiv-testauksen edelläkävijä
Hiv-tukikeskus nostaa esiin innovatiivisen testaustoiminnan, jota järjestö tekee muiden tehtäviensä ohella. Vuoden 2014 aikana tukikeskuksen testeissä kävi hieman yli 2 000 ihmistä, joista lähes 20:llä todettiin hiv-tartunta. Suomessa löydetyistä kotimaisista tartunnoista tämä on noin viidennes ja kaikista tartunnoista 10 prosenttia. Kuitenkin tukikeskuksen tekemien testien määrä on alle kaksi prosenttia koko maan testeistä. Toiminnanjohtaja Jukka Keronen uskoo, että syy testauksen tuloksellisuuteen on toiminnan kynnyksen madaltamisessa ja oikeassa kohdentamisessa.
- Tukikeskuksen testaus on anonyymiä ja maksutonta. Asiakas saa lisäksi testituloksen heti. Olemme ensimmäisenä Suomessa ottaneet käyttöön minuutin pikatestin. Kerran viikossa on myös ilman ajanvarausta tapahtuvaa kohdennettua testausta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Hiv-tukikeskuksessa testaustapahtuma sisältää aina myös neuvontaa ja mahdollisuuden keskustella omasta tilanteestaan, sanoo Keronen.
Hiv-tukikeskuksesta kerrotaan, että testaustoiminta on myös tärkeä osa sen asiantuntemuksen kehittämistä ja ylläpitämistä. Uskottava vaikuttamistyö ja asiantuntijarooli edellyttävät käytännössä hankittua ja jatkuvasti ajan tasalla olevaa tietoa siitä, mitä kentällä tapahtuu.
Hiv-tukikeskus toiminut jo lähes 30 vuotta
Hiv-tukikeskus perustettiin vuonna 1986, tuolloin Aids-tukikeskuksen nimellä. Perustamisen aikaan hiv ja aids katsottiin yleisesti homoseksuaalisuuteen liittyviksi. Järjestö säätiöitiin vuonna 1997, jolloin perustettiin HIV-säätiö. Koko maassa toimivan säätiön tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen. HIV-säätiö on aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö. Toiminnan päärahoittaja on Raha-automaattiyhdistys, jonka avustus kattaa kuluista noin 90 prosenttia. Varoja toimintaan saadaan myös kunnilta ja ministeriöiltä sekä omalla varainhankinnalla. Vuosibudjetti on noin miljoona euroa.
Hiv-tukikeskuksen toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Oulussa