Maistraateissa vilskettä parisuhteiden rekisteröintien alkuaikoina

  • Teema
  • Historia
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Helsingin maistraatin nyt eläkkeellä oleva henkikirjoittaja Peter Oljemark muistelee kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Peter Oljemark antoi ranneliike.netille puhelinhaastattelun noista kymmenen vuoden takaisista tapahtumista. Ne hän muistaa vielä hyvin tarkasti.

Maistraatit joutuivat suunnittelemaan parisuhteiden rekisteröintitapahtuman ilman oikeusministeriön erityisiä suosituksia tai vihkikaavoja. Ohjeita käytönnöiksi ei ollut. Helsingin ja Hyvinkään maistraatit olivat ensimmäisinä erityisen aktiivisia tapahtuman suunnittelussa. Helsingin maistraatissa oli ennen tuota tärkeätä päivää valmiina pieni rekisteröintikaava juhlistamaan tilaisuutta, ettei se olisi jäänyt pelkäksi asiakirjan allekirjoitukseksi. Samaisen tekstin myös muut maistraatit kopioivat. Seremoniaan oli henkikirjoittajan kaavan luennan lisäksi varattu hetki sormusten pujottamiseen ja parin suudelmalle. Maistraateissa katsottiin toimittavan rekisteröitävien parien puolesta. Samalla tiedostettiin tapahtuman historiallisuus. Tiedotusvälineet olivat tiiviissä yhteydessä maistraatteihin saadakseen uutisjuttuja paljon julkisuutta saaneesta aiheesta.

Peter Oljemark kertoi, että ensimmäisten parien joukossa oli useita selvästi pitkään parisuhteessa eläneitä. Ikää noilla pareilla oli joillakin jopa 70-80 vuoden paikkeilla. Tuntui siltä, että juuri noille ihmisille mahdollisuus virallistaa perisuhteensa oli erityisen tärkeää.

Oljemark muistaa myös tilanteen, jossa saattoi aikaa olla jäljellä hyvin vähän. Seremonia tapahtui sairaalassa. Tilaisuus oli syvästi liikuttava. Kenelläkään läsnäolijoista silmät eivät jääneet kostumatta, niin myös hänellä itsellään. Siinä hetkessä hän tunsi, kuinka tärkeä tuo laki oli. Maistraatin edustajana hänellä oli etuoikeus tehdä hyvä palvelus tuolle parille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Polvirukoilijoita Helsingin maistraatin edessä 8.3.2002 Kuva: Leo Koivistoinen

Oljemark muistaa hyvin nk. polvirukoilijat tuolta päivältä. Suojelupoliisi oli varoittanut erityisesti Helsingin maistraattia mahdollisista häiriöistä. Maistraatissa oli niihin myös varauduttu. Innokkaimpia polvirukoilijoita maistraatin vahtimestarit joutuivat häätämään portaikosta takaisin kadulle. Kaikki sinä päivänä vihityt, myös "sekaparit", ohjattiin sivuovesta ulos, ettei heitä olisi häiritty tuona parille merkittävänä päivänä. Poliisit pitivät joukon kadun vastakkaisella puolella.

Oljemark kertoi katselleensa kolleegoittensa kanssa maistraatin ikkunoista polvirukoilijoiden metelöivää joukkoa. Hän ja useimmat hänen kolleegoistaan ajattelivat hiljaa mielessään, etteivät haluaisi millään tavalla tulla samaistetuiksi tuohon joukkoon.

2 kommenttia

  • 2 / 2
  • paperiliitin
  • 11.3.2012, 20.05
Hauska termi tuo "sekapari". Kun mies- ja naispareille on patakonservatiivisiltä tahoilta ehdotettu erottelevaa termiä "pariliitto", ehdotan itse, että heteroliittojen nimi muutetaan samalla "sekaliitoksi". Jokainen saa sitten itse päättää, käyttääkö suhteestaan modernia lain mukaista nimeä "pariliitto" tai "sekaliitto" vai vanhaa kunnon avioliittoa.

Kommenttia muokattu: 11.03.2012 klo 20:05