Herkän naisen ja heikon miehen puhutteleva tragedia - Viime kauden suosikkiteos Katja Kabanova jälleen Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Herkkä, rakkautta haluava nuori nainen, heikko aviomies, vahva anoppi – siinä lähtökohdat tragediaan pienessä kylässä Volgan rannalla. Katjan ja Tichonin avioliittoa varjostaa samassa talossa asuva anoppi, Kabanicha, joka alistaa poikaansa ja vaatii tätä rakastamaan enemmän äitiä kuin vaimoa. Kun Tichon lähtee markkinamatkalle, haaveellinen Katja kohtaa häneen rakastuneen Boriksen. Yölliset kohtaamiset puutarhassa päättyvät kun Tichon palaa, ja ukkosmyrskyn aikana ahdistunut Katja tunnustaa kaiken…

Leoš Janácekin ooppera Katja Kabanova palaa Suomen Kansallisoopperan näyttämölle 26.2. alkaen. Produktion ensi-ilta Kansallisoopperassa oli joulukuussa 2003, ja ensi-iltaa seuranneet 11 esitystä olivat kaikki loppuunmyytyjä. Katsojia koskettaneesta suosikkiteoksesta nähdään tällä kaudella 6 lisäesitystä.

Venäläisen Aleksandr Ostrovskin näytelmään Myrsky perustuvan oopperan tapahtumat sijoittuvat 1860-luvun Venäjälle. Produktion on ohjannut Kari Heiskanen ja lavastanut Markku Hakuri. Puvut on suunnitellut Marja Uusitalo ja valaistuksen Kimmo Ruskela. Janácekin ilmaisukykyisen ja puhuttelevan musiikin johtaa kapellimestari Tomas Hanus, joka vierailee Kansallisoopperassa ensi kertaa.

Katjan roolissa laulaa ensimmäistä kertaa Raili Viljakainen ja aviomies Tichonin roolissa niin ikään ensimmäistä kertaa Ilkka Hämäläinen, joka esiintyy sairastuneen Lassi Virtasen tilalla. Ilkka Hämäläinen on laulanut Kansallisoopperan kuorossa vuodesta 2002, ja kevätkauden ajaksi hänet on kiinnitetty solistikuntaan Virtasen sijaiseksi. Hämäläisen muita rooleja tänä keväänä ovat Tshaikovskin Patarouvan Seremoniamestari, Musorgskin Boris Godunovin Heikkomielinen, Puccinin Turandotin Altoum ja Rautavaaran Rasputinin Mitja Kozelskilainen. Hämäläinen on vieraillut eri maakuntaoopperoissa sekä useissa musikaali- ja operettirooleissa Kotkan, Lappeenrannan, Tampereen ja Helsingin kaupunginteattereissa.

Katja Kabanovan muissa keskeisissä tehtävissä laulavat Anna-Lisa Jakobsson, Jyrki Anttila, Kalevi Olli, Ari Grönthal sekä Lilli Paasikivi / Riikka Rantanen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Leoš Janácek: Katja Kabanova
Uusintaensi-ilta 26.2.2005
Muut esitykset 28.2., 2.3., 4.3., 10.3., 12.3.2005


(Lähde: Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 9.2.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!