Parsifal on oopperatalon historian hienoimpia teoksia - Näyttämöllinen pyhitysjuhla puhuttelee silmää, korvaa ja mieltä

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Richard Wagnerin pyhitysspektaakkeli Parsifal vie päätökseen Kansallisoopperan kevätkauden. Parsifalia pidetään yhtenä uuden oopperatalon 13-vuotisen historian merkittävimmistä tuotannoista: "Parsifal kohoaa näyttämötoteutukseltaan yhdeksi talon kaikkien aikojen hienoimmista saavutuksista", kirjoitti Turun Sanomat ensi-illan jälkeen (Lehtonen, 21.3.2005). "Kyseessä on yksi uuden talon hienoimpia tuotantoja", kirjoittaa puolestaan tuore Rondo (Kuusisaari, 5/2006). Parsifal nähdään toukokuussa neljästi 20.5. alkaen.

Uudet esitykset saapuu harjoittamaan poikkeuksellisesti ohjaaja itse, saksalainen Wagner-tuntija Harry Kupfer. Hänen Kansallisoopperalle tekemää tulkintaansa Parsifalista pidetään ohjaajan parhaana (mm. Rondo 5/2005).

Toteuttajajoukko on pitkälle sama kuin ensi-illassa vuosi sitten. Gurnemanzina laulaa basso Matti Salminen, joka Helsingin Sanomien mukaan "näyttää (–) tietä Wagnerin musiikin ihanteelliseen ilmaisuun" (Lampila, 21.3.2005). Sopraano Päivi Nisulan suoritus Kundryn roolissa sai niin ikään ylistävät arviot ja johti hänet esittämään osaa myös Leipzigin oopperassa tänä keväänä. Parsifalin nimiroolissa laulavat Jyrki Anttila ja Raimo Sirkiä, Amfortasina Raimo Laukka ja Juha Uusitalo, Klingsorina Esa Ruuttunen ja Titurelin roolissa Ilkka Vihavainen.

Merkittäväksi oopperatuotannoksi Parsifalin tekevät myös Hans Schavernochin nykytekniikkaa innovatiivisesti hyödyntävä lavastus ja Andrew Vollerin valaistus. Puvut ovat Yan Taxin suunnittelemat. Parsifalin kolme ensimmäistä esitystä 20.05., 23.05. ja 27.05. johtaa Hannu Lintu, ja kevään viimeisessä oopperaesityksessä 30.05. orkesteria johtaa Kari Kropsu. Lintu ja Kropsu korvaavat Parsifalin esityksissä sairauslomalla toipuvan Mikko Franckin.

Wagner-tutkija ja pianisti Pekka Asikainen luennoi Parsifalista keskiviikkona 17.5. klo 18 Alminsalin lämpiössä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Richard Wagner: Parsifal
Suomen Kansallisooppera
20.05., 23.05., 27.05., 30.05. klo 17.00

Pekka Asikaisen Parsifal-esitelmä 17.05. klo 18.00 Alminsalin lämpiössä, vapaa pääsy


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 09.05.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!