Bellini, Vincenzo (1801-1835): Norma

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kantaesitys: 26.12.1831 Teatro alla Scala, Milano


1. näytös:
Syvällä metsässä druidit kokoontuvat Irminsulin, heidän jumalansa, alttarin ääreen. Täällä heidän ylipappinsa Oroveso johtaa heidät rukoilemaan roomalaisia valloittajia vastaan. Kun he ovat lähteneet, prokonsuli Pollione tunnustaa apulaiselleen että hän ei enää rakasta ylipapitar Normaa, Oroveson tytärtä, vaan on rakastunut nuoreen papittareen Adalgisaan. He jättävät druidien kokouksen, ja Norma rukoilee kuun jumalattarelta rauhaa. Druidien hajaannuttua Adalgisa saapuu rukoilemaan voimaa vastustaa Pollionea, mutta kun tämä saapuu paikalle hän suostuttelee Adalgisan pakenemaan Roomasta kanssaan seuraavana päivänä.

Piilopaikassaan Norma kertoo uskotulleen Clotildelle pelkäävänsä että Pollione saattaa hylätä hänet ja kaksi lastaan tuntemattoman naisen vuoksi. Lapset viedään muualle kun Adalgisa saapuu tunnustamaan että hänellä on rakastaja. Muistaessaan oman heikkoutensa Norma on aikeissa vapauttaa Adalgisa papittaren valasta. Tämä ystävällisyys muuttuu raivoksi kun Pollione saapuu ja Norma kuulee että tämä on Adalgisan kosija. Vaikka Pollione yhä tahtoisi paeta Adalgisan kanssa, Adalgisa vannoo ennemmin kuolevansa kuin ottavansa Pollionen Normalta.

2. näytös:
Samana yönä, tikari kädessään, Norma on aikeissa murhata lapsensa näiden nukkuessa jottei Pollione saa heitä. Mutta hän ei kykene tähän kamalaan tekoon, vaan sen sijaan pyytää Adalgisan viemään heidät Pollionen luo. Tyttö kieltäytyy ja vetoaa epätoivoiseen äitiin jotta tämä säälisi lapsiaan. Norma syleilee Adalgisaa, tyrmättyään tämän ehdotuksen mennä Pollionen luo ja puolustaa Normaa.

Druidit kerääntyvät alttarinsa ääreen kuulemaan Oroveson ilmoituksen, että Pollione aiotaan korvata vielä julmemmalla johtajalla. Hän on raivoissaan tästä vihamielisestä siteestä Roomaan, mutta ehdottaa alistumista jotta todennäköinen kapina olisi vielä menestyksekkäämpi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Temppelissä Norma on hämmästynyt kuullessaan Clotildeltä että Adalgisan pyynnöt Pollionelle ovat olleet turhia, ja raivoissaan Norma vaatii sotaa valloittajia vastaan. Oroveso vaatii uhria jumalille, ja juuri silloin Pollione raahataan sisään, tämän häväistyä pyhäkön. Norma lupaa Pollionelle vapautensa mikäli tämä kieltää Adalgisan ja palaa hänen luokseen. Kun Pollione kieltäytyy, Norma kutsuu druidit koolle ja tunnustaa syyllisyytensä. Pollione on liikuttunut Norman jaloudesta ja vaatii saada jakaa tämän kohtalon. Pyydettyään Orovesoa pitämään huolta lapsistaan, Norma johdattaa rakastajansa roviolle ihmisjoukon rukoillessa samalla.


KUUNNELTAVAKSI:
- EMI Classics:
Vittorio Gui; Maria Callas, Mirto Picchi, Ebe Stignani
- EMI Classics:
Tullio Serafin; Maria Callas, Franco Corelli, Christa Ludwig
- DECCA:
Richard Bonynge; Joan Sutherland, John Alexander, Marilyn Horne
- DECCA:
Richard Bonynge; Joan Sutherland, Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé
- RCA:
Carlo Felice Cillario; Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Fiorenza Cossotto
- SONY:
James Levine; Renata Scotto, Giuseppe Giacomini, Tatiana Troyanos

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!