Lontoo matkakohteena

  • Teema
  • Matkailu
  • Druusi

"When a man is tired of London, he is tired of life."
- Samuel Johnson

Yleistä Lontoosta

Lontoo on Iso-Britannian pääkaupunki ja kotinaan tätä länsi-Euroopan suurinta kaupunkia pitää yli seitsemän miljoonaa ihmistä. Ihan vaan vertailuna siihen, että Suomen asukasluku on se hieman reilu 5 miljoonaa.


Lontoon Cityä


Millennium Dome

Lontooseen matkustavia palvelevat kaupungin neljä lentokenttää (Heathrow, Stansted, Luton ja Gatwick), joista Heathrow ja Stansted ovat Suomesta matkustaville tärkeimmät. Heathrowlta pääsee nopeimmillaan keskustaan noin 20 minuutissa, Stanstedista matka nopeimmillaan kestää noin 45 minuuttia. Suomesta Lontooseen ilmateitse kuljettavat suurimmat lentoyhtiöt kuten Finnair, Blue1, SAS, KLM ja Ryanair.
Matkat lentoasemilta keskustaan vaihtelevat päivän Travelcardin hinnasta (noin £5, eli n. 7.5€) junalipun hintaan (Stanstedista meno-paluu noin £25, eli n. 38€). Jokaisella päälentoasemalla on oma junayhteytensä (Stansted, Gatwick ja Heathrow Express, joilla jokaisella on oma hinnoittelunsa) Lontoon keskustan tuntumassa sijaitseville rautatieasemille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Stansted Airport

Historiallista puolta

Lontoo on alkujaan roomalaisten perustama joskus vuoden 43 AD tienoilla. Tämän jälkeen se on vuoronperään tuhottu, rakennettu uudelleen, palanut, rakennettu uudelleen ja niin edelleen, ihan viimeisille vuosisadoille saakka. Ensimmäisenä sen ehätti tuhoamaan roomalaisen vallan intohimoinen vastustaja, kuningatar Boadicea. Tämä tapahtui vuonna 60 AD.

Lontoon nykyinen pormestarimalli on suurilta osilta sama, mitä se on ollut Rikhard Leijonamielen ajoilta, 1100-luvulta saakka. Tämä antaa kaupungin pormestarille suuren vallan päättää kyseisen kaupungin asioista ja sitä on sovellettu muissakin keskiajalta peräisin olevissa kaupungeissa.

Lontoon kaupunki on pullollaan erilaisia historiallisia nähtävyyksiä, joista mainittakoon muun muassa Temppeliherrojen vuonna 1185 rakennuttama Temple Church, jonka pyöreää sisäseinää reunustavat hyvin mielenkiintoiset kärsivät naamat.
Toinen historiallisesti merkittävä rakennus on The Tower, joka on rakennettu noin tuhat vuotta sitten paikalle, jossa toiset tuhat vuotta takaperin oli jo roomalaisten linnoitus. The Tower palvelee nykypäivänä museona, sekä Britannian kruununjalokivien säilytyspaikkana, joten kiertokäynti tässä linnoituksessa on hintansa väärti. Lisäksi The Tower toimii kuuluisien Beefeatereiden asuintilojen lisäksi kotina myös Lontoon kuuluisille korpeille. Legendan mukaanhan Lontoo ja koko Britannian kuningaskunta tuhoutuu, mikäli nämä korpit katoavat Towerin linnoituksesta.


St Pauls


Royal Naval Academy

Lontoo on myös toiminut pesäpaikkana monille kuuluisille kirjailijoille kautta aikain. Täällä ovat elämäntyötään tehneet niin Shakespeare, Charles Dickens, kuin Oscar Wilde. Kiintoisaa on, että pub, jossa Charles Dickens Oliver Twistinsä kirjoitti sijaitsee edelleen samassa paikassa Thamesin varrella, hieman Tower Bridgesta itään, kohti Greenwichiä.


Cutty Sark

Kaupunkikierros Lontoossa

Näinkin pintapuoliseen raapaisuun on täysi mahdottomuus saada ahdettua kaikkea, mitä Lontoo osaa ja voi tarjota. Siellä reilut 30 kertaa käyneenä ja sen lähistöllä vuoden asuneena tuntuu silti sille, että aina löytyy jotain uutta ja ihmeellistä, joten otetaan ne pinkit aurinkolasit Armanin tai Guccin kotelosta ja laitetaan ne nenälle ja lähdetään tutustumaan pinkkiin Lontooseen.


Trafalgar Square

Ensimmäisenä tietenkin vastaan tulee Soho, yksi yöelämän keskuksista. Sohoa reunustava Oxford Street on tietty shoppaajan yksi mekka, mutta kannattaa sukeltaa Carnaby Streetille. Täällä on samoja putiikkeja, pienemmässä mittakaavassa tosin, mutta myös hitusen halvempaan hintaan. Ja kun törmäät kylttiin "Lush", poikkea sisään. Siinä kaupassa on kaikkea puhdistautumiseen liittyvää - ja luonnon ehdoilla! Jos sinulla on kylpyamme, kannattaa ostaa suhisevia kylpykuulia, joiden sisään on kätketty appelsiinia tai itämaiselle kuulostava viisaus. Ai, et tiedä miten ne toimivat? Myyjät näyttävät!
Old Compton Street on Sohon pinkki sydän, jota on kaikkine kauppoineen ja baareineen hyvä pitää myös maamerkkinä tutkiskellessaan läheisiä alueita, joihin kuuluvat mm. Piccadilly Circus Eros-patsaineen, Leicester Square elokuvateattereineen ja puolen hinnan teatterilippukioskeineen, sekä Covent Garden markkinahalleineen.
Myös yöelämän kannalta Old Compton Streetin ympäristö on huomattava. Kadun varrella sijaitsee suuri ja suosittu yökerho G-A-Y, jonne voi suunnata vaikkapa syötyään kultansa kanssa illallista kahden hengen pöydissä kadun varrella sijaitsevissa, usein sateenkaarilipuilla varustetuissa ravintoloissa. Lisäksi niille, jotka eivät yökerhoissa viihdy on tarjolla pubeja, kuten samaisella kadulla sijaitseva Admiral Duncan.

Ja jos Old Compton Streetin, ja sen jatkeen Brewer Streetin pikkuiset putiikit, jotka enimmäkseen keskittyvät tarjoamaan vaatepuolta, eivät innosta syystä tai toisesta, kannattaa katse suunnata kohti Knightsbridgen ja Kensingtonin kaupunginosia. Täältä löytyvät fabulöösit Harrods'in tavaratalo, kuten myös Harvey Nicholsin ja monien muiden muotigurujen Ne Aidot liikkeet. Kannattaa tosin muistaa, että rahaa sillä seudulla saa kulumaan useiden pienten valtioiden vuosibudjettien verran, jos ei onnistu pitämään päätä kylmänä. Ja kun kuitenkin päätyy Harrodsille niin pitää muistaa, ettei sinne sovi mennä reppu selässä. Sen joutuu kantamaan kädessään koko sisällä olon ajan.

Ja kun nyt kuitenkin on käynyt, kuten juuri varoitin, kannattaa suunnata kuuluisalle Petticoat Lanen kirpputorille katsomaan, millaisia aarteita se sisäänsä kätkee. Se sijaitsee itäisessä Lontoossa ja sieltä saattaa tehdä mahtavia ja muodikkaita löytöjä. Pohjoisen Camden Townin marketti on myös omanlaisensa nähtävyys - ja aivan erilainen maailma. Suosittelen.

Ja kaiken tämän shoppaamisen jälkeen kannattaa väsyneet jalat suunnata paikallisten tapaan supermarketin kautta (osittain) Kensingtonissa sijaitsevaan Hyde Parkiin, istahtaa nurmelle (tai viltille, jonka joku viisas on kassiinsa pakannut) nauttimaan lämpimästä kesäpäivästä viinipullojen kera katselemaan jonkin aikaa paidatta kirmaavia juoksijapoikia.


Hyde Park


Hyde Park

Mahdollisuudet tästä eteenpäin ovat rajattomat! Voi suunnata pohjoisemmas tutkimaan Madame Tussaud'in vahakabinettia tai käydä katsomassa pandaa ja muita hellyyttäviä eläimiä Lontoon eläintarhassa Regent's Parkissa. Tai voimme hotellille palatessamme kävellä pitkin kuuluisaa Oxford Streetin kauppakatua. Ja jos kello on 11:30, kannattaa olla katsomassa Buckingham Palacen edessä vahdinvaihtoa.

Tietenkään Lontoon kokoisen kaupungin mahdollisuutta tarjota erilaisia kulttuurimuotoja on ei sovi sivuuttaa. Erityisesti Thamesin varrella sijaitsevat Parlamenttitalo, Big Ben, sekä Westminster Abbey ovat taatusti jokaisen turistin kohteena. Näiden lisäksi lähistöllä sijaitsee myös kuuluisa London Eye -maailmanpyörä, jonka korkeimmilta kohdin on aivan mahtava näkymä ylitse koko kaupungin.


Big Ben

Lisäksi Lontoolla on tarjota turistille laaja katsaus historiaan, niin taiteen kuin arkeologian puitteissa. Moninaiset galleriat tarjoavat eri tyylisuuntien kuva- ja veistostaidetta ja British Museum tuo ilmaiseksi kävijöilleen näytille niin muinaisia roomalaisia rahoja kuin useita metrejä korkean Ramses II:n patsaan.

Liikkuminen kaupungissa

Liikkuminen Lontoossa onnistuu monilla keinoilla. Turistin kannalta ehdottomasti kätevin keino päästä paikasta A paikkaan C on julkinen liikenne. Bussit ja metro (paikallisittain "The Tube") palvelevat aikaisesta aamusta myöhäiseen yöhön ja kaupungin julkisen liikenteen verkosto saa Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun kalpenemaan kateudesta.
Bussit ovat tosin hitaahkoja, mutta hyvänä puolena on mainittava se, että samalla näkee kaupungista muutakin kuin kilometreittäin tunneleita. Metron hyvä puoli on sen nopus, mutta ruuhka-aikana sitä joskus toivoisi, ettei olisi ahtautunut sinne kaikkien niiden muiden ihmisten kanssa.


Metrojuna

Jokaisella metroasemalla on periaatteessa Transport for Londonin palvelupiste, josta saa karttoja ja neuvoja ja ihmiset ovat hyvinkin auliita auttamaan pulassa olevaa matkalaista. Suurimmilla juna-asemilla (Liverpool Street, King's Cross, Paddington...) palvelupisteet ovat vastaavasti suurempia, jolloin voi olettaa sieltä saavan enemmän karttoja kuin jostain kauimmaisen alueen pikkupikku asemalta. Kannattaakin heti ensimmäisen tilaisuuden tullen hakea itselleen ydinkeskustan (Zone 1 metrokartalla) bussikartta ja metrokartta. Näillä aseistautuneena selviää jo useista ongelmista. Paitsi ehkä siitä, että Englannissa liikenne on vasemmanpuoleista. Onneksi viisaat engelsmannit ovat menneet tussaamaan katuihin isoja nuolia ja tekstit "look right/left", joten siitäkin pulmasta selviää yllättävän helposti.

Kuriositeettinä mainittakoot sellaiset suojatiet, joissa on iso musta pylväs, jonka huipulla vilkkuu keltainen pallo. Ne ovat suojateitä, joiden eteen autoilijoiden tulee pysähtyä, jos jalankulkija aikoo ylittää tien. Näiden takia myös kaupungissa kävely on suhteellisen helppoa.

Ruokaa, juomaa ja bilettämistä

En usko, että ei ole keittiötä, mitä Lontoosta ei löytyisi. Tosin suomalaista ravintolaa koetin etsiä - tuloksetta. Erityisesti intialaisia ja italialaisia ravintoloita keskustan alueella tuntuu olevan pilvin pimein ja taitoa vaatiikin löytää se kunnollinen. Paikkoja kyllä löytyy laidasta laitaan. Myös Old Compton Streetillä on laadukkaita ravintoloita.

Tietenkin, jos halajaa kuuluisaa ruokaa, kannattaa suunnata syömään esim. Gordon Ramsay:n nimeä kantavaan ravintolaan 68-69 Royal Hospital Roadille. Tietenkin ruoka siellä maksaa enemmän.

Mikäli on enemmän kiinnostunut esim. kiinalaisesta keittiöstä, kannattaa suunnata Chinatowniin. Sen alueen ravintolat ovat todella kiinalaisten omistamia ja pyörittämiä, joten ruoka niissä on useimmiten monin verroin aidompaa kuin monissa niin kutsutuissa kiinalaisissa ravintoloissa.

Yksi henkilökohtainen suosikkini on Nando's. Se on kanaravintolaketju, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Astuttuasi ovesta sisälle kävelet tiskille, jossa saat käteesi tikun, jossa on numero. Se on tilausnumerosi lisäksi pöytäsi numero. Tiskiltä tilaat haluamasi ruoka-annoksen ja samalla siihen kastikkeen. Vinkki: älä vahingossakaan tilaa tulisinta mahdollista kastiketta, vaikka Suomessa olisitkin tottunut syömään vahvasti mausteista ruokaa. Sitten istut pöytään ja nautit. Sieltä saa oikeasti vaikka kokonaisen grillatun kanan. Suosittelen isommalle joukolle. Ja kun tulet takaisin Suomeen, katsopa isompien kauppojen maustekastikehyllyyn...

Juomakulttuuri Britanniassa on hieman erilainen kuin meillä täällä Suomessa. Siellä ei ole ollenkaan tavatonta pistäytyä lounastunnilla pubissa nauttimassa "pint" ja jutustelemassa kavereiden kanssa niitä näitä. Saati se, että pubiin painutaan salkku kourassa työpäivän jälkeen yksille. Old Compton Streetin ympäristössä homopubeja ja homoystävällisiä pubeja on useita ja jokaisesta kaupunginosasta varmasti löytyy lisää.

Illanviettomahdollisuuksia on myös äärettömän paljon. Turisteille ehdoton must-see on Heaven (The Arches, off Villiers Street, aivan Charing Crossin metroaseman tuntumassa) ja Old Compton Streetillä sijaitseva G-A-Y, missä ovat esiintyneet ainakin Kylie Minogue ja Madonna.


Becks & Posh

Jokaisen viikon loppupuolella (yleensä torstaisin) ilmestyy muutamia ilmaisjakelulehtiä, joita saa noutaa mm. Old Compton Streetin Clone Zonesta, Brewer Streetin Prowlerista ja G-A-Y:n eteisestä. Näissä lehdissä on lueteltu kaikki viikon ohjelmat, mitä missäkin baarissa on ja kaikkea mitä muutakin Lontoossa tapahtuu.Aktiivibilettäjälle varmasti löytyy jokaiselle illalle jotain. Välillä tuntuu, että joka ilta jossain on jonkinlaiset teemabileet, on ne sitten nahkaa, alusvaatteita, tai mitä muuta tahansa!

Yhteistyössä booking.com
Hotellimajoitusta Lontoossa
Yöpyminen

Lontoossa ei varmasti tule pulaa majoituksesta. Tarjolla on tavallisia ja ylellisiä hotelleja pitkin kaupunkia kuten myös "homohotelleja" ja tietenkin hostellimajoitusta. Hinnat vaihtelevat tietenkin kauden ja majoituksen tason mukaan hostellien noin £10:stä ylöspäin per yö. Lontoon suurimmaksi homohotelliksi mainitaan "Philbeach", joka sijaitsee Earl's Courtin alueella osoitteessa 30/31 Philbeach Gardens.

Jos on pidemmäksi aikaa menossa Lontooseen ja on kiinnostunut enemmänkin omasta rauhasta, kuin mitä hotelli/hostellimajoitus antaa, kannattaa kääntyä Outlet Holiday Rentals:in puoleen. Tämä firma vuokraa erilaisia huoneita ja asuntoja ja erityisesti sateenkaarikansalle.

Linkkejä

Lontoon viralliset sivut: www.london.gov.uk
Tietoa sateenkaaren värisestä Lontoosta: www.visitbritain.com
Transport for Londonin sivut: www.tfl.gov.uk/tfl
Junayhteydet lentoasemilta ja hinnastot: www.heathrowexpress.com
Europride London 2006: www.pridelondon.org

Illanviettopaikkoja

Ku Bar
Heaven London
Club G-A-Y in London
» Time Out on jokaisen Lontoon matkaajan must - varsinkin jos haluaa mennä sinne missä muutkin ovat!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!