Homoseksuaali -sana 140 vuotta vanha

  • Teema
  • Historia
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Eilen tuli kuluneeksi tasan 140 vuotta, kun sanaa homoseksuaali käytettiin ensimmäistä kertaa. Toukokuun 6. 1868 Itävallassa syntynyt unkarilainen journalisti ja ihmisoikeustaistelija käytti ensimmäistä kertaa termiä kirjeessään saksalaiselle homojen oikeuksia ajavalle Karl Heinrich Ulrichsille.

Tuohon aikaan homomiehestä käytettiin saksan kielessä termiä "urning", joka tarkoitti miestä, jolla oli naisen psyyke. "Urningin" oli puolestaan nainen, jolla oli miehen psyyke. Homoseksuaalisuutta kuvattiin käsitteellä "Urningthum".

"Homoseksuaali" rakennettiin kreikan kielen etuliitteestä "homo-" tarkoittaen samaa ja latinan sanasta "sexualis", tarkoittaen sukupuolta.

Koko kirjoitus löytyy alla olevasta linkistä. Se on otsikoitu: "Historiaa tänään: Rakkaus, joka ei kehdannut sanoa nimeään, sai nimen".
http://www.boxturtlebulletin.com/2008/05/06/1942

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Jep.

Tätä unkarilaista toimittajaa ja lakimiestä Kertbenyä (joka tunettiin myös saksalaistetulla nimellä Benkert) on usein luultu lääkäriksi, koska hänen keksimänsä uusi käsite levisi yleisempään käyttöön sittemmin nimenomaan lääkäreiden piirissä.

He tarkoittivat sillä 1800-luvun lopusta lähtien tätä tuttua mielisairautta ja perversiota, jonka ikävänä ilmenemismuotona oli seksuaalinen halu ja rakastuminen "väärään" eli omaan sukupuoleen.

Samalla, muuten, keksivät homoseksuaalisuuden perään myös heteroseksuaalisuuden. Erityisesti arvon vapaaherra, psykiatri ja lääkäri Richard von Krafft-Ebing kirjassaan Psychopathia Sexualis vuonna 1886 sai laskea kunniakseen näiden käsitteiden tieteellisen hyväksymisen ja leviämisen sittemmin laajempaan käyttöön.