Berliinin kirjaroviot

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Menneellä viikolla muistettiin Berliinissä homoliikkeen yhtä avainhahmoa, juutalais-saksalaista Magnus Hirschfeldiä ja natsien kirjarovioita 75 vuotta sitten.

*****

Magnus Hirschfeld perusti vuonna 1919 seksuaalitieteellisen instituutin. Sinne kerättiin suuri määrä tietoa seksuaalisuuden eri muodoista. Kun natsit tulivat valtaan, he ensi töikseen kävivät tuhoamassa instituutin 6.5.1933. Kuorma-autoilla kuljetettiin pois arvokas kirjasto, ja kirjat poltettiin kuuluisassa kirjaroviossa 10.5.1933.

Suomalainen jääkäriliikkeen nokkamies Fritz Wetterhof kävi myös Magnus Hirschfeldin puheilla ja kuvasi tälle Helsingin homoelämää. Tiedot löytyvät Hirschfeldin kirjoittamasta kirjasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Spreen rannalla, hallituskortteleita vastapäätä nimettiin uudelleen rantapromenadi, ja nimeksi tuli "Magnus Hirschfeld -ranta". Se on rauhallinen kävelytie, ja sen alkupisteestä on vain 300 metriä Siegessäule-muistomerkille. Avajaiset olivat tiistaina ja paikalla oli puhumassa mm. oikeusministeri Brigitte Zypries (SPD). Ja noin 100-päisen väen joukosta erottui tietenkin homokansanedustaja Volker Beckin hahmo.

Tv-uutiset, josta näkyy, miten mukava rantapromenaadi on. Puolivälissä on mm. biergarten (janoisille).
rtsp://stream4.rbb-online.de/rbb/abendschau/2008-05-06-backup.rm?start=12:26.0&end=15:26.6

1 kommenttia

Heh! Onpa hauska lukea aina lisää työpaikkani perustaneiden Wetterhoffin sisarusten liikkeistä ja toimista historian kulussa. No tuosta heidän työnsä perinnöstä ei kohta enää ole paljon jäljellä, mutta jotain kuitenkin.