Kymmenen vuotta Ajankohtaisen kakkosen Jumala-illasta

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 5

Tasan kymmenen vuotta sitten tv2:ssa oli Jumala-ilta eli kaksituntinen keskustelu Jumalista ja uskonnoista. Siihen aikaan keskusteltiin kiihkeästi koulun uskonnonopetuksesta, islamista ja muhammed-sarjakuvista, wicca-noidista ja tietenkin - homoista. Nyt monet puheenvuorot voidaan nähdä uudessa valossa. Eturivissä vierekkäin istuivat silloinen arkkipiispa Jukka Paarma ja saarnaaja Markku Koivisto. Heidänkin puheenvuoronsa saavat nyt uusia merkityksiä. Markku Koiviston edesottamuksia selviteltiin pitkään mediassa.

Homo-osuuteen (alkaa n. 1 tunti 16 min alusta) eivät islaminuskoiset lainkaan osallistuneet, mutta sitäkin varmempina esiintyivät kaksi rakastunutta nuorta, Elävä sana -seurakunnan Jani Liukkonen ja Carita Ahvenainen. Heillä riitti uskoa. Paneelin asiantuntijoilta kuultiin monta hyvää, perusteltua puheenvuoroa.

Silloin, vuonna 2006, homojen avioliitto-oikeus oli vielä kaukaisena ajatuksena. Kirkosta pikku hiljaa erottiin, kun uskonnollinen elämä ei jaksanut kiinnostaa. Moni liberaali uskonnoton epäili vielä 1990-luvulla, että uskontojen aika on vähitellen ohi. Nokia-mission suuret herätyskokoukset Markku Koiviston ohjaamina kertoivat kuitenkin, että elämysten etsintä kiinnostaa. Nyt tilannekuva on monelta osin muuttunut, kun ollaan keskellä muslimimaailman pyörremyrskyä, homokysymystä ja joukkoeroa kirkosta. Kirkosta eroaminen on muuttunut poliittiseksi aseeksi. Kirkko ei kuitenkaan jäänyt paikoilleen, vaan on alkanut myös paluu ev.lut. kirkkoon.

- - - -

Ajankohtaisen kakkosen teemaillat ovat vuosien mittaan olleet kiinnostavia katsauksia suomalaisesta asenneilmapiiristä. Homoillat löytyvät Elävästä arkistosta mutta vuoden 2012 Islam-iltaa ei sieltä löydy. Se oli arvostelijoiden mukaan "ääripäiden" väittelyä: vastakkain imaamit ja perussuomalaiset. Siinä keskustelussa itä-helsinkiläisessä moskeijassa toimiva imaami Abbas Bahmanpour kertoi, että homoille kuuluu kuolemantuomio, kun teolle on neljä silminnäkijää. Voimassa olevaa sharia-lainsäädäntöä on myös käden katkaisu varkaalta, kun rangaistuksen edellytykset täyttyvät. Mm. Seta paheksui nuoren Lontoossa opiskelleen imaamin jyrkkiä puheita. Viimeksi sama imaami oli 29.3.2016 aamu-tv:ssä kertomassa, miten nuorten radikalisoitumista voitaisiin välttää ( http://areena.yle.fi/1-3377752 ).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jumala-ilta Elävässä arkistossa

5 kommenttia

Ollaan keskellä mitä homokysymystä?