Stubb ihmisoikeuspolitiikasta: ”dignified foreign policy”

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 13
Alexander Stubb puhui ihmisoikeuksista Helsinki Priden avajaisissa 2010

Presidentti Niinistö otti radiossa haastattelutunnillaan 1.12.2012 puheeksi Ruotsin ihmisoikeusmallit ja moitti sitä, että täällä Pohjolassa ollaan ylemmyydentuntoisia näissä asioissa. Niinistön mukaan Pohjoismaat ovat saattaneet tarjoilla hyvinvointi- ja ihmisoikeusmallejaan muille maille liiallisella ylemmyydentunteella. Takkiin tuli: ei päästy YK:n turvaneuvostoon, eikä Ruotsia valittu YK:n ihmisoikeusneuvoston komissioon.

Radion ajankohtaistoiminnan päällikkö Petri Kejonen muistuttaa tänä aamuna blogissaan, että jo vuonna 2010 silloinen ulkoministeri Alexander Stubb halusi hillitä halujamme mainostaa omaa ihmisoikeuspolitiikkaamme muille. Stubb puhui suurlähettiläspäivillä elokuussa 2010 EU:n ihmisoikeuspolitiikan vaikutusvallan vähenemisestä, kun muut osapuolet kyllästyvät EU:n saarnaamiseen. Stubb puhui ”dignified foreing policy” -ulkopolitiikasta, joka pohjautuu keskinäiseen kunnioitukseen.

"Presidentti Niinistö aikoo tulevaisuudessa ottaa paikalliset lähtökohdat huomioon ennen kuin tarjoaa muille kovin pitkälle kehitettyjä malleja. Niinistö käänsi selkänsä – sitä ääneen lausumatta – pitkäaikaiselle ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd.) ja edelliselle presidentille Tarja Haloselle."

Mutta on kai muistettava, että monet kansalaiset olivat tyrmistyneitä tai ainakin nyreissään, kun Tarja Halonen arabimaihin suuntautuneella matkallaan kiltisti pisti huivin päähän. Maassa maan tavalla. Kuitenkin itsenäisyyspäivän vastaanotolla yksi arabimaan suurlähettiläs kieltäytyi kättelemästä Tarjaa. Tosin hänen kumarruksensa oli tyylikäs. Tavallisen kansan on vaikea hyväksyä ihmisten eriarvoista kohtelua eri puolilla maailmaa.

Onko niin, että kun Ugandassa lähipäivinä päätetään ankarasta homolaista, meillä virallinen ulkopolitiikka kunnioittaa tehtyjä päätöksiä eikä ala tarjoilla mitään ihmisoikeus-huula-fuulaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://yle.fi/uutiset/petri_kejonen_pohjoismaisen_ihmisoikeusjulistuksen_loppu/6423433

13 kommenttia

Vielä toukokuussa 2010 Helsingissä kokoontuneelle Ulkosuomalaisparlamentille (Suomi-Seuran, käytännössä paljolti valtion tuella, ylläpitämä foorumi ja eduntavalvontaelin) Stubb mainosti Suomen tasa-arvokantaa. Hän mm totesi, ettei hän voisi kuvitella silloisen Kanadan ulkoministerin menevän Pride-paraatia tukemaan, kuten hän oli juuri ilmoittanut tekevänsä. Vertaus näytti hieman hätkäyttävän salissa istuneita kanadansuomalaisia, joista monet olivat arvattavasti Kanadan konservatiivien kannattajia.
Minkä ihmeen takia Suomen pitäisi hyssytellä eikä länsi- ja pohjoismaana saisi pitää kiinni omista lähtökohdistaan? Ikään kuin jotkut ugandat ja iranit hyväksyisivät muka kiltisti nöpöttäen homojen ihmisarvoisen kohtelun länsimaissa.

Totuus nyt vain sattuu olemaan se, että elämänlaatu, jossa ihmisoikeuksilla on olennainen merkitys, on esim. Suomen ja Ruotsin kaltaisissa maissa ylivertaisesti parempi kuin esim. Ugandassa. Itse asiassa homouden emansipoinnin voi aivan todenmukaisesti sanoa korreloivan paremman elämänlaadun kanssa. Ei siinä ole mitään ylemmyydentuntoista, jos tekee selväksi kehitysmaadiktatuurille, ettei homojen noitajahti lakaise ongelmia maton alle. Totuudessa pitää pysyä, eikä alkaa omaa sielua myymään suosion janossa.