Kaatuuko arvojen menestys henkilöihin? Biaudet ei halua luovuttaa julkisesti

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 11

Eva Biaudet oli keskiviikkona HS:n chatissa ja sattui vähän huolimattomasti viittamaan siihen, että Sauli Niinistö voittaa joka tapauksessa. Tästä lähti liikkeelle pohdinta mahdollisesta luovuttamisesta. YLE:n politiikan toimittaja Sanna Ukkola kirjoitti kolumnissaan, että Biaudet voisi parhaiten edistää arvomaailmansa menestystä suosittamalla äänestämään Haavistoa. Biaudet on kuitenkin voimakkaasti torjunut ajatuksen. Ukkola on huomattanut, että taktikoivathan äänestäjätkin, mikseivät sitten ehdokkaat.

Jos osa SFP-ehdokkaan äänestäjistä siirtyisi Haavistolle, se ehkä ratkaisisi Haaviston pääsyn toiselle kierrokselle. Tämä viesti on ollut mediassa esillä ja on selkeästi luettavissa myös perjantaiaamun HBL:ssä. Eli viesti mennee perille. Vaikka Biaudet ei luovuta, äänestäjät ehkä osaavat äänestää ”oikein”.

Haavistolle valuu kannatusta tutkijoiden mukaan myös mm Lipposen leiristä ja liberaaleilta entisiltä Halosen äänestäjiltä yli puoluerajojen.
Lipponenkin voisi tehdä valtiomiesteon ja suosittaa Haavistoa, sillä hän tekisi nolosta presidenttiehdokkuudestaan merkittävän yhteiskunnallisen avauksen.

Sama ilmiö on oikealla laidalla. Sari Essayah on samoissa lukemissa kuin Biaudet. Hänen arvomaailmaansa lähellä ovat Paavo Väyrynen ja etenkin Timo Soini. Essayahia ja Soinia yhdistävät EU-kielteisyyden lisäksi uskonnollisimielisyys ja arvokonservatismi. Tätäkin siirtymää tapahtunee spontaanisti. Essayahia ja Soinia yhdistävät EU-kielteisyyden lisäksi uskovaisuus ja konservatiiviset arvot.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vielä ruotsinkielisistä. SFP:n liberaaleille ja tasa-arvoihmisille Haaviston tukeminen ei ole enää mitenkään petturuutta, koska Niinistön kannatus on jo romuttanut ruotsinkielisten suomalaisten yhteisrintamaa. Tietenkin on aina ollut olemassa myös ruotsinkielisten demarien puoli. Mutta nyt esimerkiksi aiemmin SFP:n rahanhankinnasta (Kulturfondenin ulkopuolella) laajalti vastannut kauppaneuvos Stig Gustavson on muodollisestikin eronnut kaksikielisen Suomen säätiön johdosta ja liputtaa Niinistön puolesta. Gustavson muuten käyttää perjantain HBL:ssä Niinistöstä nimitystä högerman ja sanoo mielellään kannattavansa toista högermania (oikeistomiestä), kun itsekin on sellainen. Sauli Niinistön kampanjassa puheet ”oikeistomiehestä” on häivytetty, ainakin suomeksi. Ruotsinkielisissä plakaateissa voisi olla toisinkin. Sellaisia ei ehkä kuitenkaan ole.

Aika on vähissä, mutta ehkäpä näemme merkittäviä SFP- liberaaleja vielä ennen sunnuntaita kannattamassa Haavistoa. Viesti kyllä ehtii perille.

11 kommenttia

Miten Biaudet voisi luovuttaa, kun jo osa ennakkoäänistä on annettu hänen hyväkseen?
Nämä vaalit alkavat mielestäni pliisun alun jälkeen vaikuttaa jopa mielenkiintoisilta. Toivon todella sitä, että mennään toiselle kierrokselle, vaikka se maksaa meille veronmaksajille monta latia lisää.