Unkarin demokratia murenemassa – yhden puolueen järjestelmä

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 4

Helsingin Sanomat kertoo tänä aamuna, että Korkeimman oikeuden presidentti Pauliina Koskelo esitti EU-komissiolle huolen Unkarin oikeusjärjestelmän murenemisesta. Päivittäin tapahtuu monia muitakin hätkähdyttäviä asioita.


Unkarin uusi perustuslaki nuijittiin kasaan pikavauhtia viime keväänä. Perustuslaki kieltää avioliiton muilta kuin mies-naispareilta. Perustuslain mukaan Unkari on kristillinen maa, jolla on mahtava menneisyys. Parlamenttia johtaa tällä hetkellä kristilliskansallinen Fidesz-puolue, pääministerinä Viktor Orbán. Osana Fidesz-puoluetta ovat kristillisdemokraatit. Fideszillä on 2/3-enemmistö parlamentissa, joten he voivat tehdä, mitä haluavat. Liberaalimmalla oppositiolla ei ole minkäänllaista sananvaltaa. Nyt ollaan muuttamassa vaalilakia niin, että jatkossakin Fidesz saa ehdotoman enemmistön parlamenttiin. Kun muutetaan vaalipiirijakoa sopivasti, valta säilyy, vaikka äänet vähenisivätkin. Vaalipiirijaon muutokset ja vaikutukset:

http://esbalogh.typepad.com/hungarianspectrum/2011/11/the-verdict-the-new-hungarian-electoral-law-is-not-democratic.html

Vähemmistöillä on tiukat paikat. Unkarin romanien asioista ja äärioikeiston noususta on puhuttu myös länsimaiden sanomalehdissä. Maassa vallitsee laaja romanivastainen mieliala. Romaneja pidetään syntyperäisesti laiskoina ja rikollisina. Uskonnollisten vähemmistöjen asioista ei juuri ole puhuttu. Uusi kirkkolaki antaa vain muutamalle kirkolle kirkko-oikeudet. Pienemmät vapaat seurakunnat menettävät ensi vuoden alussa kirkkostatuksensa ja vastaisuudessa parlamentti päättää, mikä ryhmittymä on kirkko. Parlamentaarikoista tulee kirkkoasiain tuntijoita. Viimeksi tällä viikolla Hare Krisna osoitti mieltä parlamentin edessä.

http://www.youtube.com/watch?v=X1OGf6iWc6E

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lehdistönvapaudesta on puhuttu koko tämän vuoden ajan. Uudessa järjestelmässä on hallituksen asettama lautakunta, joka valvoo tv:tä, radiota ja lehdistöä. Fidesz-puolue valitsi lautakunnan johtoon oman naisensa. Kesän ja syksyn aikana kansallisen tv:n henkilökuntaa on potkittu pois satamäärin. Monet tunnetut tv-juontajat ja –toimittajat ovat nyt työttöminä. Potkut ovat ilmeisesti kohdistuneet toimittajiin, joilla on liberaaleja näkemyksiä. Toissa viikolla paljastui, että tv:llä on musta lista ihmisistä, joita ei saa näkyä kuvaruudussa. Se on otettu niin kirjaimellisesti, että mm. entinen Unkarin Korkeimman oikeuden puheenjohtaja sutattiin pois haastattelun taustalla näkyvästä ihmisjoukosta. Tv:stä poispotkitut ovat kertoneet, millaista kyttäämistä on harjoitettu työpaikalla, kun esim. tehtiin tv:n uutisraportteja. ”Valvoja” istuu kaiken aikaa editointitiloissa. Tv-talon edessä jatkuu toimittajien nälkälakko. Nälkälakkoa jatketaan siihen saakka, kunnes virallisesti tutkitaan, ketkä ovat tv:n ”mustien listojen” takana. Entinen pääministeri on tiettävästi yksi ”kielletty henkilö”. Tässä tekstissä kuvataan, miten uutisia nykyään toimitetaan:

http://thecontrarianhungarian.wordpress.com/2011/12/14/how-the-news-gets-edited-on-hungarian-state-television/

Myös teatterimaailmassa kuohuu. Vastoin valintalautakunnan suositusta Budapestin pormestari määräsi Új Színházin eli uuden teatteri johtajaksi äärioikeistomielisen näyttelijän, ja tämä kutsui intendentikseen vielä radikaalimman ääripuolueen puheenjohtajan. Euroopan teatterimaailma kohahti, ja eilen pormestari hieman peruutti. Hän vastustaa ääripuolueen puheenjohtajaa intendentin hommissa. Mies kirjoittelee nettiin liian radikaaleja. Virkakausi alkaa helmikuussa, joten on vielä aikaa perua. Budapestin Kansallisteatterissa edelleen jatkaa homoksi arveltu teatterijohtaja Robert Alföld. Potkuja ei ilmeisesti ole uskallettu antaa, koska hänellä on mainetta muuallakin Euroopassa.

http://www.origo.hu/kultura/20111214-tarlos-visszalepteti-csurka-istvant-az-uj-szinhazbol.html


Oikeuslaitos oli myös uudistettava. Jotta Korkein oikeus saataisiin mieleiseksi, vähennettiin Korkeimman oikeuden valtaa ja alennettiin tuomareiden yläikäraja 62-ikävuoteen. Tällä tavalla tuli paljon vapaita paikkoja ja Fidesz on täyttänyt paikkoja omilla suosikeillaan. Viimeinen pisara oli viranomainen, joka tulevaisuudessa päättää Korkeimman oikeuden nimityksistä. Viranomaiseksi valittiin pari päivää sitten pääministerin vaimon läheinen perhetuttava – käyvät aina yhdessä oopperassa ja teatterissa. Tämän takia lännessäkin on nyt huuolestuttu oikeusjärjestelmän puolueettomuudesta..

http://derstandard.at/1323223064747/EU-Kommission-hat-ernsten-Bedenken-gegen-Justizreform

Talouskysymyksissä maa alkaa olla haaksirikossa. Pääministeri Orban on julistanut maan riippumattomuutta läntisistä lainoittajista ja maailmanpankista, ja maan valuuttan, forintin arvo on syöksynyt alaspäin. Ulkomaisille yhtiöille on määrätty rangaistusvero. Ulkomaan valuutassa otetut asuntolainat on leikattu, ja ulkomaiset pankit kärsivät miljarditappiot. Ilmapiiri on niin vihamielinen ulkomaisia sijoittajia kohtaan, että ainakin länsimaiset sijoittajat ovat katoamassa maasta. Suomalainen viinitilan omistaja kertoi juuri, että ensi kertaa hänelle näytettiin keskisormea. Ulkomaalaisuus ei ole erityisen suosittua Unkarissa juuri nyt. Hallituspiireissä on haluttu maalle suurempaa taloudellista itsenäisyyttä. Joku ministeri ehdotti, että joka kotiin hankittaisiin porsas takapihalle. Se olisi taloudellista riippuamttomuutta.

http://www.nytimes.com/2011/12/13/opinion/hungarys-backward-slide.html?_r=4&scp=1&sq=Charles+Gati&st=nyt


Entiset pääministerit halutaan vankilaan. Vielä ei ole löytynyt vedenpitäviä todisteita vallan väärinkäytöstä. 2000-luvun alkupuolen pääministeriltä Ferenc Gyurcsanyilta on jo poistettu parlamentissa koskemattomuus. Pian alkaa tapahtua. Muutama viikko sitten parlamentissa oli esillä lakiehdotus, jonka mukaan nykyinen sosialistinen puolue MSZP on suora kommunistiajan jatke, ja sen vuoksi syyllinen kommunistiajan ihmisoikeusloukkauksiin. Kaikilta niiltä, jotka suoraan tai epäsuoraan ovat olleet mukana politiikassa ennen sosialismin kaatumista 1989 menettävät eläkeoikeutensa. Kyseessä on kollektiivinen rangaistus. Henkilön tekemisiä ei tarvitse tutkia. On kuitenkin yksi iso ongelma: myös monet valtapuolue Fideszin nokkamiehet ovat aloittaneet poliittisen uransa sosialistisessa Unkarissa. Potkitaanko heidät pois viroistaan – yksi heistä on pääministeri Orbán.

http://pusztaranger.wordpress.com/2011/12/03/sozialistengesetz-ehemalige-mitglieder-der-kommunistischen-partei-bei-fidesz-kdnp/


Homot ja lesbot ovat saaneet olla aika rauhassa tämän myllerryksen keskellä. Muutama päivä sitten haastateltiin tulevien EuroGamesien yhtä pääjärjestäjää, homoaktivistia Milan Rózsaa. EuroGamesit ovat ensi kesänä samaan aikaan, kun Helsingissä vietetään pride-viikkoa. Milan ei usko, että EuroGamesit tarvitsevat mitään erityissuojelua. Se on urheilua ja vähän eri asia kuin poliittinen pride-kulkue, joka on saanut aggressiot käyntiin. Pitkin vuotta vietetään erilaisia homo- ja lesbobileitä ja keskustelutilaisuuksia, ja niissä saadaan olla ihan rauhassa. Poliisi varatutuu EuroGameseihin, mutta luultavasti mitään erityistoimia ei tarvita. Muutama viikko sitten oli jo ”ennakkokisat” eli jalkapalloturnaus, jossa kerättiin varoja EuroGameseille. Mitään häiriöitä ei tullut.

http://fn.hir24.hu/interju/2011/12/08/aprankent-bontana-a-homofobia-bastyait/?fb_comment_id=fbc_10151045137135372_28566100_10151046123500372#f16e45b423db632

4 kommenttia

Viikonlopun aikana on taas tapahtunut monenlaista. ILGA-Europen sivulla esitetään huoli perhettä suojelevasta lainsäädännöstä, jota ollaan päättämässä Unkarin parlamentissa. Suojaa annetaan vain heteroavioliittolaisille, ei avopareille eikä homopareille. Lakiesityksen toi parlamenttiin kolme kristillisdemokraattista kansanedustajaa. Laista ollaan tekemässä ns. cardinal law eli sen muuttamiseen tarvitaan 2/3 enemmistö parlamentissa. Laista tulee siis lähes ikuinen.

Unkarin HLBT-allianssi paheksuu sitä, että laista ei käydä laajaa keskustelua, vaan se päätetään johtavan Fidesz-puolueen sisällä. Perheen käsite rajataan nyt tiukasti heteroavioperheeseen, ja ulkopuolelle jää iso osa olemassaolevia perheitä. Tällainen perhekäsitys on vastoin Unkarin perustuslakituomioistuimen näkemystä ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kantaa. Tässä samalla nakerretaan rekisteröidyn parisuhteen merkitystä. Huolestuttavaa on sekin, että samaa perhekäsitystä aletaan soveltaa kaikessa lainsäädännössä, jolloin mm. perintöoikeus muuttuu
rekisteröidyissä parisuhteissa. Laista päätetään 23. joulukuuta.

http://www.ilga-europe.org/home/guide/country_by_country/hungary/hungarian_parliament_debates_homophobic_family_protection_bill

Lakeja tehdään tällä hetkellä liukuhuihnalta. Yksittäiset kansanedustajat tuovat parlamenttiin lakiehdotuksia, ja ne nuijitaan parissa päivässä. Perinteistä lainvalmistelua ja kansalaisyhteiskunnan kuulemista ei tarvita. Tällaista menettelytapaa on kritisoitu USAta myöten. Viikko sitten mielipidekirjoituksessa New York Timesissä esitettiin huoli demokratiasta. Oikeuslaitos on kovaa vauhtia menettämässä itsenäisyyttään, kun Korkeimpaan oikeuteen, uudella nimellä Kuriaan, tuomarit valitaan Fidesziä lähellä olevista piireistä. Ei ole mitään tuomareiden julkista kuulemista kuten USAssa. Suomen persutkin huomioitiin kirjoituksessa (eurooppalaisena tendenssinä).

http://www.nytimes.com/2011/12/12/opinion/krugman-depression-and-democracy.html?_r=1

EU ja IMF olivat menneellä viikolla neuvottelemassa mahdollisista lainoista Unkarille. Olli Rehn katkaisi neuvottelut ja valtuuskunta poistui maasta perjantaiaamuna. EU:n mukaan Unkarin parlamentti on ensi viikolla hyväksymässä keskuspankkia koskevan lain, joka on ristiriidassa EU-sopimusten kanssa. Pääministeri on halunnut savustaa ulos keskuspankin johtajan, mutta tämä ei väisty, koska virkakausi jatkuu vuoteen 2014, ja keskuspankki on riippumaton. Maanantaina luultavasti maan valuutan forintin arvo jälleen romahtaa.

Jos lainoja ei saada mistään, maa on konkurssissa huhtikuussa. Lähteekö silloin pääministeri Orban, kuten lähti Italian pääministeri Berlusconi.

http://www.faz.net/aktuell/ungarn-iwf-bricht-gespraeche-in-budapest-ab-11566119.html

Kommenttia muokattu: 18.12.2011 klo 10:22