Unkarin demokratia murenemassa – yhden puolueen järjestelmä (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • vaeltaja2006
  • 18.12.2011 10:19
Viikonlopun aikana on taas tapahtunut monenlaista. ILGA-Europen sivulla esitetään huoli perhettä suojelevasta lainsäädännöstä, jota ollaan päättämässä Unkarin parlamentissa. Suojaa annetaan vain heteroavioliittolaisille, ei avopareille eikä homopareille. Lakiesityksen toi parlamenttiin kolme kristillisdemokraattista kansanedustajaa. Laista ollaan tekemässä ns. cardinal law eli sen muuttamiseen tarvitaan 2/3 enemmistö parlamentissa. Laista tulee siis lähes ikuinen.

Unkarin HLBT-allianssi paheksuu sitä, että laista ei käydä laajaa keskustelua, vaan se päätetään johtavan Fidesz-puolueen sisällä. Perheen käsite rajataan nyt tiukasti heteroavioperheeseen, ja ulkopuolelle jää iso osa olemassaolevia perheitä. Tällainen perhekäsitys on vastoin Unkarin perustuslakituomioistuimen näkemystä ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kantaa. Tässä samalla nakerretaan rekisteröidyn parisuhteen merkitystä. Huolestuttavaa on sekin, että samaa perhekäsitystä aletaan soveltaa kaikessa lainsäädännössä, jolloin mm. perintöoikeus muuttuu
rekisteröidyissä parisuhteissa. Laista päätetään 23. joulukuuta.

http://www.ilga-europe.org/home/guide/country_by_country/hungary/hungarian_parliament_debates_homophobic_family_protection_bill

Lakeja tehdään tällä hetkellä liukuhuihnalta. Yksittäiset kansanedustajat tuovat parlamenttiin lakiehdotuksia, ja ne nuijitaan parissa päivässä. Perinteistä lainvalmistelua ja kansalaisyhteiskunnan kuulemista ei tarvita. Tällaista menettelytapaa on kritisoitu USAta myöten. Viikko sitten mielipidekirjoituksessa New York Timesissä esitettiin huoli demokratiasta. Oikeuslaitos on kovaa vauhtia menettämässä itsenäisyyttään, kun Korkeimpaan oikeuteen, uudella nimellä Kuriaan, tuomarit valitaan Fidesziä lähellä olevista piireistä. Ei ole mitään tuomareiden julkista kuulemista kuten USAssa. Suomen persutkin huomioitiin kirjoituksessa (eurooppalaisena tendenssinä).

http://www.nytimes.com/2011/12/12/opinion/krugman-depression-and-democracy.html?_r=1

EU ja IMF olivat menneellä viikolla neuvottelemassa mahdollisista lainoista Unkarille. Olli Rehn katkaisi neuvottelut ja valtuuskunta poistui maasta perjantaiaamuna. EU:n mukaan Unkarin parlamentti on ensi viikolla hyväksymässä keskuspankkia koskevan lain, joka on ristiriidassa EU-sopimusten kanssa. Pääministeri on halunnut savustaa ulos keskuspankin johtajan, mutta tämä ei väisty, koska virkakausi jatkuu vuoteen 2014, ja keskuspankki on riippumaton. Maanantaina luultavasti maan valuutan forintin arvo jälleen romahtaa.

Jos lainoja ei saada mistään, maa on konkurssissa huhtikuussa. Lähteekö silloin pääministeri Orban, kuten lähti Italian pääministeri Berlusconi.

http://www.faz.net/aktuell/ungarn-iwf-bricht-gespraeche-in-budapest-ab-11566119.html

Kommenttia muokattu: 18.12.2011 klo 10:22
  • 3 / 4
  • vaeltaja2006
  • 21.12.2011 7:06
Eilen illalla ilmoitettiin, että viimeinen hallituksen politiikkaa vastustava radioasema menettää lähetystaajuutensa vuoden vaihteessa. Kyseessä on puheradio, jossa on kulttuuria ja poliittiikkaa aamusta iltaa. Hallituksen asettama medianeuvosto antaa taajuuden uudelle yrittäjälle eli liikenneradiolle. Taajuudet ilmeisesti huutokaupataan eli eniten maksava saa luvan radion pyörittämiseen. Näin maan opposition ääni vaiennetaan EU-alueella.

Kommenttia muokattu: 21.12.2011 klo 07:07