Hyvää itsenäisyyspäivää!

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 4

Tänään on kulunut 94 vuotta siitä, kun Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Joulukuun kuudentena vuonna 1917 tulevaisuus näytti kaikkea muuta kuin selvältä. Yhtä kaikki, itsenäisyysjulistuksen seurauksena on olemassa Suomen tasavalta ja 6.12. on Suomen itsenäisyyspäivä.

Suomessa itsenäisyyspäivä on muotoutunut hillityksi ja arvokkaaksi juhlaksi. Sotaveteraanit ovat tärkeässä asemassa itsenäisyyttä juhlittaessa. Ei ihmekään, sillä itsenäisyys ja vapaus olivat vaakalaudalla toisessa maailmansodassa. Suomi selvisi sodista itsenäisenä valtiona, koska kansa riittävän yksituumaisena katsoi valtion puolustamisen arvoiseksi. Puolustamiseen osallistuivat niin heterot kuin homotkin.

Ja nyt on kuulunut kommentteja, etteivät homot saisi tanssia Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Että homojen tanssiminen linnan juhlissa olisi loukkaavaa. Aiemminkin on isänmaallisuus, itsenäisyys ja sotaveteraanit pistetty vastakkain homoseksuaalisuuden ja homojen kanssa. Tämän itsenäisyyspäivän alla niin on tehty varsin äänekkäästi, kansanedustajan suulla. Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen homo-ongelmineen otti keppihevosekseen sotaveteraanin ja tämän päivittelyn siitä, että homot tanssivat linnassa. Ja päätyi ennenkuulumattomalla tavalla julistamaan juhlan henkilökohtaiseen boikottiin.

Muutenkin isänmaallisuutta on yritetty monopolisoida siten, että olisi yksi tapa olla oikeasti suomalainen. Pitäisi laittaa rajat kiinni, käpertyä, tavoitella jotain mennyttä onnelaa ja haikailla kadonnutta kuviteltua yhtenäiskulttuuria. Sotaveteraanitkin kuulemma taistelivat sellaisen sananvapauden puolesta, että homoista voisi sanoa surutta ihan mitä vain.

On kuitenkin ilahduttavaa huomata, että edellämainitulle kapean näkökulman "suomalaisuudelle" on vastapainokin. Sosiaalisessa mediassa levinnyt Homotanssit-ilmiö on esimerkki kyvystä nähdä suomalaisuus laajemmin. Sitä on ilmaissut tukevansa useampi kymmenen tuhatta ihmistä.
- Toisia presidentinlinnassa tanssivat homot kauhistuttavat, mutta me haluamme kaikkialle vain lisää tanssivia homoja. Itsenäisyyspäivänä saavat tanssia niin homot kuin sotaveteraanitkin - vastakkainasettelu on absurdia. Tanssikaamme itsenäisyyden ja ihmisyyden puolesta, kehoitetaan Homotanssien Facebook-sivulla. Homotanssit-otsikolla järjestetään eri puolilla maata ihan oikeita tapahtumia itsenäisyyspäivän iltana.

Meillä on hyvä maa, josta voi monella tapaa olla ylpeä. Tässäkään maassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat eivät kuitenkaan ole täysin yhdenvertaisessa asemassa ns. valtaväestön kanssa. Työtä on tehtävä paitsi tasa-arvon, myös monien muiden asioiden kanssa, jotta ihmisillä olisi parepi olla ja elää.

Vuoden 1917 tapaan tulevaisuus ei näytä erityisen selkeältä, mutta Suomi, suomalaisuus, suomalaiset ja suomen kieli voivat hyvin, jos niitä kohtelee hyvin. Parhaiten se onnistuu sopusoinnussa ja yhteisymmärryksessä muun maailman ja kaikkien tällä planeetalla elävien ihmisten kanssa. Ja ymmärtämällä yksilöllisyyden rikkautena.

Onnea ja menestystä Suomelle ja suomalaisille!

4 kommenttia

Hear, Hear, SMO.

Hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää myös minulta (välillä vähän kärkevältä kirjoittajalta) kaikille Ranneliikkeen lukijoille ja ennen kaikkea tekstin ja uutisten tuottajille.

Petri Ålander, majuri evp.

(tässä yhteydessä katson sotilasarvon käytön korrektiksi ;-D)
  • 2 / 4
  • Hannu, Tre
  • 6.12.2011, 2.45
Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille!

Puolustusvoimien valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna Tampereella, ja illalla on vuorossa kaupungin oma juhla ilotulituksineen.
Puolustusvoimilla on aamupäivällä kalustoesittely ja sen jälkeen klo 12 paraati, johon osallistuu 1100 sotilasta ja 60 ajoneuvoa panssarivaunut mukaan lukien. Hornet-hävittäjät ja sotilashelikopterit tekevät ylilennon.

http://yle.fi/alueet/tampere/2011/12/itsenaisyytta_juhlitaan_nayttavasti_tampereella_-_panssarit_vyoryvat_kaduille_3080960.html

Tammerkoski on saanut uuden valaistuksen Suomen väreissä:

http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194708763033/artikkeli/suomen+vareissa+tammerkoski+sai+uuden+valaistuksen.html

Kyllähän Suomi hyvä maa on, ja vielä parempi, kun saadaan kaikki kansalaisoikeudet. Sitä ennen kriittiset äänenpainot eivät lopu täältäkään. Haluan ainakin toivoa, että nyt alkanut Suomen 95. vuosi toisi mukanaan tasa-arvon.
Hannu Kaski