´Pinkkipesu´ puhuttaa jälleen

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 6

QX kirjoitti helmikuussa 2011, miten Israelissa Eilatin Pride 12.-15. toukokuuta keskittyy biletykseen. Kolme yötä juhlia ja 4 000 juhlavierasta. On kansainvälistä esiintyjäkaartia: USAsta Dj Marco da Silva, Brasilia Ana Paula, Englannista Tony English, Venezuelasta Luis Erre, Belgiasta Steven Redant. Ei keskustelutilaisuuksia eikä mitään muutakaan "vakavaa" ohjelmaa. Pelkkää ilonpitoa. Retkillä on mahdollisuus käydä Petrassa, Mustalla merellä ja Siinailla, jos poliittinen tilanne sen sallii. Suorilla lennoilla pääsee Pohjoismaista Eilatiin.

Viikko sitten Queers Against Pinkwashing -ryhmä reagoi. Eilatin Pride on QX:n artikkelin mukaan tehty ei-poliittiseksi. Miksi QX suosittele matkustamista miehittävään valtioon? Eilatin Pride on esimerkki pinkwashingista, pinkkipesusta.

Israelin valtiolla ja useilla sen lobbausryhmillä on strategiana käyttää HLBTI-asioita strategisesti. Halutaan luoda kuva vapaasta ja moniarvoisesta yhteiskunnasta. Näin halutaan häivyttää pois tosiasioita: Israel on miehittäjävaltio. Jo 63 vuoden ajan Israel on rikkonut ihmisoikeuksia. Keskelle maata on rakennettu korkea "apartheid"-muuri, 8 metriä korkea muuri, joka kulkee läpi palestiinalaisen yhteisön. Kymmenet tuhannet palestiinalaiset ovat tällä tavoin menettäneet maansa ja kotinsa. Heistä on tullut pakolaisia omassa maassaan. Israelin armeija on ampunut lukemattomia muuria ylittäviä siviilejä. Siirtokuntia perustetaan keskelle arabiasutusta.

On yritetty erilaisia boikotteja Israelia vastaan: tavaraboikotti, kulttuuriboikotti, jne. Desmond Tutu pitää Israelin aparrtheidia samanlaisena kuin Etelä-Afrikan tilanne 1970-luvulla. Queer-teoreetikko Judith Butler, itsekin juutalainen, on arvostellut Israelia.

Israel on viime vuosina yrittänyt profiloitua gay-ystävälliseksi demokratiaksi, jossa kaikki ovat yhdenvertaisia. Samalla Palestiina leimataan homovihamieliseksi, sivistymättömäksi ja suvaitsemattomaksi arabimaaksi. HLBTI-ihmisiä käytetään lyömäaseena ja he ovat välikappaleita Israelin rasistisessa miehityspolitiikassa. Tämä on "pinkkipesua".

Eilatin Pride järjestää retkiä, mutta yksikään ei mene miehitetylle alueelle, jotta ihmiset omin silmin näkisivät todellisuuden. Ainoatakaan vakavaa keskustelutilaisuutta ei järjestetä Eilatin Priden yhteydessä. Miksi kaiken pitää olla vain pinnallista, ei-poliittista bilettämistä?

Jotkut israelilaiset ja palestiinalaiset HLBTI-aktiivit ovat julistaneet boikotin ja huutavat: ”We refuse to celebrate while others suffer”.

Kommentti on QX:n keskustelupalstalla ja sen on lähettänyt sivustolle Queers Against Pinkwashing -ryhmä.

http://www.qx.se/samhalle/debatt/17347/queers-against-pinkwashing

6 kommenttia

Toronton Pride on käytännössä mukautunut vallanpitäjien vaatimukseen Israelin miehityspolitiikan arvostelun kieltämisestä Toronton Pridessä. Viime vuonna “Queers against Israeli apartheid” sai marssia paraatissa, monen vaiheen jälkeen. Nyt järjestö on itse ilmoittanut, ettei marssi, vaan järjestää oheistapahtuman. Mutta kaupunginvaltuutettujen piiristä on vaadittu itse Pride Toronton antavan takeet, ettei minkäänlaista QuAIA:n läsnäoloa saisi sallia.

PT on vaarassa menettää kaupungin suoran rahatuen ja myös välilliset tuet (mm kalliin poliisitoimen), jos se ei mukaudu. Liittovaltion avustukset on jo lopetettu tähän Israeli-asiaan liittymättä. Provinssi apu tuli vielä tälle vuodelle. Jos konservatiivit voittavat Ontariossa syksyllä, provinssin tukikin mennee.

Viestinten haastattelema torontolainen aktivisti huomautti katkerana, että mikään Toronto Priden myönnytys ei ole kaupungille riittävää ja lopulta aina löytyy tekosyy evätä Toronto Priden julkinen rahoitus. Hän varoitti, että kaupunkiin syntyy ”orwellilainen” valvonta ja säännöstö. Jos lopulta poliisi pidättää Israel-vastaisia T-paitoja käyttäviä, seurauksena voi olla oikeudenkäynti kaupunkia vastaan, koska toisaalta virkamiehet ovat todenneet, ettei QuAIA ole ”vihanlietsoja”.
Israelin politiikasta saa olla montaa mieltä, mutta mielestäni tietyt asiat voi jättää sen ulkopuolelle. Kuinka moni esim. nostaisi metelin jenkkien sotatoimista Irakissa, Afganistanissa tai Libyassa, jos jossain lehtijutussa mainostettaisiin vaikka San Fransiscon pridea ja kerroittaisiin sen olevan suvaitseva paikka? Miten nämä muka liittyvät toisiinsa?

Voin myös mainita että Eilatin sijaan Tel Aviv pride (100 000 osallistujaa viimevuonna), oli luonteeltaan myös hyvin poliittinen, joten ei siellä pelkästään biletetä. Puhujina muun muassa ministeri Tzipi Livni.

Haluaisin myös painottaa, että kyse ei ole pelkästä "pinkwashingista", jos sillä tarkoitetaan sitä että tilanne vain yritetään saada näyttämään paremmalta. Israelissahan homopareilla on oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen ja adoptioon, siinä missä Palestiinalaishallinnossa homoudesta joutuu vankilaan. Kyse siis ei ole virheelisten mielikuvien tuottamisesta tai palestiinlaisten leimaamisesta, jos yksinkertaisesti toteaa kyseiset faktat. Vaikka itselleni jäi epäselväksi, että kuka ensinnäkään oli edes palestiinalaisten lainsäädännöstä mitään maininnut.


Israel oli ainakin pari vuotta sitten myös Japanin lisäksi ainoa Aasian valtio jossa on Europpalaisia standardeja vastaavat syrjintäsuojalait. Eli palestiinalaisilla on Israelissa täydet kansalaisoikeudet ja oikeus äänestää. Siis paremmat kuin missään arabimaassa. Toistaiseksi Jordania on Israelin lisäksi ainoa seudun valtio joka on antanut palestiinalaisille kansalaisuuden, mutta toisin kuin Israel, tietyillä rajoituksilla. Esim. Libanon tai Egypti eivät automaattisesti myönnä maassaan syntyneille palestiinalaisille kansalaisuuksia ja heidän elämänsä sanellaan tarkasti, esim. sallimalla palestiinalaisille vain tiettyjen ammattien harjoittamisen.
Ihmisten harhaluulo siis usein näyttää olevan, että Israelissa on jokin Etelä-Afrikka tyylinen apartheid hallinto joka sortaa arabeja.
Totuus on siinä, että 85% Israelin arabeista EI haluaisi luovuttaa Israelin kansalaisuutta jos/kun palestiinalaisvaltio syntyy. Valtaosa vastanneista vetosi nimeomaan demokraattiseen valtioon, vapauksiin, sosiaaliturvaan, sekä koulutus- ja työmahdollisuuksiin. Haluttomuus muuttoon Israelista palestiinalaisalueille oli syynä vain reilulla kymmenesosalla.

Mitä miehitykseen tulee, se on Israelin toimesta aikanaan pantu alulle siksi, että haluttiin turvata Israelin vuodesta 1948 olemassa olleet rajat. Miehitys alkoi siis 1967 eli siis 44, ei 63 vuotta sitten. Esim. Israel on kapeimmasta kohtaa Välimeren ja Länsirannan välistä vain 15km levyinen. Länsirantaa Israelia ennen miehitti silloinen vihollinen Jordania, ja tilanne asetti Israelin hyvin haavoittuvaan tilaan.

80-luvun lopulle asti sai palestiinalaisaluelita tulla Israeliin miten huvittaa, mutta terrorismin lisääntyessä alettiin liikkumista rajoittaa. Syy siihen miksi esim. turva-aita on saanut YK:n tuomion, on siinä, että se ei kulje Israelin ja länsirannan rajalla, vaan suurimmaksi osaksi Länsirannan puolella. Huvittavaa on kuitenkin se, että sitä kutsutaan "Apartheid-aidaksi" ikäänkuin sillä haluttaisiin erottaa arabit juutalaisista. Jos Suomi rakentaa Venäjän rajalle aidan, onko sekin Apartheidia? No ei kai nyt kun ei sieltä muutenkaan saa Suomeen ilman lupaa tulla, varsinkaan jos siviileihin kohdistuva väkivalta olisi suuri ongelma. Jos aita koukkaa enemmän venäjän puolelle olisi siinä syytä kritisismille.
Ongelma siis ei ole itse aita vaan aidan reitti, joten nimittäminen apartheid-aidaksi ei siis perustu mihinkään, sillä Israelissa itsessään asuu 1,5miljoonaa arabia ja aita on rakennettu myös heidän suojelemisekseen itsemurhaiskuilta. Lisäksi aita on suurimmalta osaltaan vain parin metrin korkuinen, yksinkertaisimmilaan piikkilanka-aita. Korkeampaa muurista ollaan rakennettu vain näköesteeksi alueille (vain n.5% aidasta) jossa on asutusta lähekkäin, estääkseen tarkkampujaiskut.

Eikä Israel mitenkään huvikseen miehitä, mutta sitä aluetta ei ihan noin vaan ilman varmuutta voi antaa pois, sillä halutaan olla varmoja että palestiinalaiset oikeasti haluavat rauhaa, ennenkun Israel antaa heille itsenäisyyden.
Israelilaisista 71% kannattaa kaksivaltiosysteemiä(Itsenäinen rauhassa Israelin kanssa elävä palestiinalaisvaltio Länsirantaan ja Gazan kaistaleelle), vastaava luku palestiinalaisista on 57%.

En siis yritä tässä maalata Israelista kuvaa jonain unelmamaana, mutta pointti onkin siinä, että Lähi-Idän skaalalla suvaitsevaisuudessaan Israel on kyllä ihan kärkipäässä, edempänä jopa monta Euroopan maata. Mielenkiintoista on sen negatiivisen asenteen ja virheellisen informaation määrä mitä Israelista on liikkeellä.
Jos kaverisi ryöstelevät päivittäin pankkeja ja sinä pöllit kaupasta tikkarin, muiden teot eivät tee sinun rikkomustasi paremmaksi, mutta olisihan se kohtuutonta jos kaikki huomio yksin keskittyy sinuun.

Suosittelen kyllä Tel Avivissa käyntiä kaikille homppeleille. Ei kyllä tekeminen lopu kesken ja kadullakin saa puseksia ja halailla niin paljon kun haluaa, ilman että ketään haittaa. Siellä voi sitten vaikka ihan itse kysellä poliittisia asioita Israelilaisilta ja tajuta ettei ne mitään hirviöitä ole, he vaan haluavat elää elämämäänsä rauhassa.