Huijataanko meitä pinkkipesulla?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 2

Berliini 13. syyskuuta 1968. Saksan sosialistisen opiskelijaliiton SDS:n teoreetikko Hans-Jürgen Krahl esiintyi. Nuori naisopiskelija Sigrid Rüger heitti tomaatin päin puhujaa. Siitä alkoi uusi naisliike ja uudenlaiset ajatusmallit saivat jalansijaa. Viesti oli tämä: Se, joka kotona alistaa naista, älköön tulko esiintymään muiden edessä ihmiskunnan vapauttajana.


Sosialistinen opiskelijaliitto oli vielä vuonna 1968 ollut kokonaan miesten hallussa. Lesbojen historiaa kuvaava kirja "In Bewegung bleiben" (2007) kertoo, miten kokous muuttui myrskyksi. Helke Sander piti puheenvuoron siitä, miten sosialistinen opiskelijaliitto on miehinen, ja alistaa naisia. Sen takia naisia ei näy politiikassa. Naisia pidetään ei-poliittisina olentoina. Ja sen takia sosialistinen opeiskelijaliitto ei voi esiintyä minkäänlaisena maailmanvapauttajana, kun joka miehellä on kotona alistettu puoliso. Miespuoliset kokousvieraat pysyivät näille moitteille kylminä. Ilmekään ei värähtänyt. Haluttiin vain: "Hallo, päiväjärjestykseen". Silloin lensi tomaatti ja toinenkin päin miespuolista liiton johtoryhmää. Uusi naisliike oli syntynyt. Tunnuslause oli: "Yksityinen on poliittista". Se, mitä kotona tapahtuu, kuuluu myös politiikan piiriin.

Kaksi kuukautta myöhemmin marraskuussa 1968 opiskelijaliiton edustajakokouksessa naiset olivat järjestäytyneet ja pitivät omia tempauksiaan. Eniten pahennusta herätti lentolehtinen, jonka kuvassa naisella oli kirves ja hän oli pilkkonut sillä miehisen peniksen. Miehiset paheksuvat kommentit olivat: "Nyt mennään jo vyön alapuolelle". Naiset vastasivat: "Juuri niin on tarkoituskin". Sosialistisen opiskelijaliiton herroilla oli suuria ajatuksia maailman tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta, mutta se oli kaksinaismoraalia, kun samaan aikaan kotona nainen oli hellan ääressä palvelijana.


Pian näiden tapahtumien jälkeen 42 vuotta sitten myös homot ja lesbot vaativat oikeuksia. Nyt vuonna 2010 on päästy niin pitkälle, että äärikatoliset bloggaajat puhuvat salaliitosta: maailma halutaan kokonaan homoistaa ja sukupuolten erot hävittää. Milloin saamme joulumarkkinoille kirjan koko maailmaa uhkaavasta homovaarasta? Luultavasti sitä kirjaa jo kyhätään.


Mutta onko ns. "homoyhteisö" avoin ja liberaali, vai onko se lähtenyt mukaan äärioikeistolaisten ja äärifundamentalistien ajattelutapoihin? Maahanmuuttajia syytetään homofobiasta, ja sellainen puhe on erityisen räikeää Saksassa. "Hankala sukupuoli" -kirjan kirjoittaja, kuuluisa teoreetikko Judith Butler kieltäytyi viime kesänä Berliinissä ottamasta vastaan siviilirohkeus-palkintoa, koska hän näki, että siellä homopiireissä on vahvana maahanmuuttaja-vastainen henki. Homot ovat tavallaan liittoutumassa äärioikeistolaisten kanssa samaan rintamaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Berliinissä yliopistolla on konferenssi, jonka nimenä on huonosti suomennettuna "Sukupuoli tiedon kategoriana". Sinne on kutsuttu queer-teoreetikko Rutgers-yliopistoista New Jerseystä, professori Jasbir Puar. Hän aikoo puhua aiheesta: „Beware Israeli Pinkwashing! (Varokaa Israelin pinkkipesua). Mitä hän haluaa tällä sanoa? Hän kritisoi mm. englantilaista OutRage-ryhmää, joka taistelee seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Mielenosoituksessa palestiinalaisten puolesta OutRage julistaa: "Israel. lopettakaa palestiinalaisten alistaminen. Palestiina: lopettakaa queer-ihmisten alistaminen, lopettakaa naisten ja homojen kunniamurhat".

Mikä tässä nyppii professoria? Guardian-lehdessä hän selvittelee asiaa. Israel luo mielikuvaa liberaalista, suvaitsevasta ja demokraattisesta yhteiskunnasta, ja samaan aikaan maassa on äärimmäisen aggressiivinen ja totalitaarinen hallinto. Suvaitaan homoja ja halutaan näyttäytyä suvaitsevana maana, mutta samaan aikaan maa harjoittaa jyrkkää väkivaltapoliitiikkaa. Se on "pinkkipesua", Pink washing.

Berliiniin konferenssin järjestäjä Christina von Braun pitää tyhmänä, että Jasbir Puar käsittelee koko Israelia yhtenä kokonaisuutena. Ei Israel ole totalitaarinen maa, vaan monimuotinen yhteiskunta. Se tukahduttaa Palestiinaa, mutta Israelin sisällä on monenlaisia aatesuuntia.

*******

Kuka on se, joka heittää ensimmäisen homotomaatin Perussuomalaisten puoluekokouksessa? Näyttää siltä, että monet homot ovat innostuneet Soinista ja perussuomalaisista. Soini on jo josssain tilanteissa harrastanut pinkkipesua: hän tuntee monia homoja. Seuraavaksi hän voisi jatkaa pinkkipesua näin: Puolueemme kannattajissa on paljon homoja.

Tätä on pinkkipesu, Pink Washing.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Maija
  • 8.12.2010, 9.59
Enpä ole ennen kuullut pinkwashing-termiä tässä yhteydessä, yleensä se yhdistyy rintasyöpäjärjestöihin, jotka tekevät enemmän harmia kuin hyvää.

Täällä Amsterdamissa osoittivat hiljattain mieltä brittiläiset äärioikeistolaiset, käytännössä uusnatsit. Mukana oli myös hollantilaisia homoaktivisteja! Siinä vaiheessa loksahti kyllä leuka auki.
Ainahan näillä julkisuudessa viihtyvillä homofoobikoilla on paljon homoystäviä, mutta jostain syystä heidän homoystävänsä ovat kuitenkin aina täsmälleen samalla kannalla heidän syrjivien lausuntojensa kanssa. Mielestäni tuollainen salakähmäinen homofobia on paljon inhottavampaa kuin ne ihmiset jotka väittävät etteivät tunne yhtään homoa eivätkä haluakaan. Ihmisoikeudet ovat joko tai: jos et ole niiden puolella olet niitä vastaan.