Homofobiaa ja pride-tapahtumia

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Kesä 2010 vyöryi Suomeenkin säiden puolesta toukokuun puolivälissä. Kansainvälistä homofobian vastaista päivää 17.5. vietetään meilläkin kesäsäässä. RainbowFlash-ilmapallotempausta ajatellen miellyttävä keli on hyvä asia.

RainbowFlash-tempaus on kansainvälinen tempaus yhdenvertaisuuden puolesta. Ideana on päästää paikallista aikaa kello 19 matkaan kaasuilmapalloja, joihin on kiinnitetty homofobian vastaisia viestejä. Tempaukseen osallistutaan meillä Suomessakin. Maanantaina 17. toukokuuta klo 19.30 Helsingin pääpostitalolta lähetetään matkaan homofobian vastaisia sateenkaari-ilmapalloja, 1705-tapahtuman yhteydessä. Toki ilmapalloja voi lähettää muuallakin kaupungissa - ja ehdottomasti siihen voi ottaa osaa muissakin kaupungeissa ja miksei maaseudullakin.

Meillä tempausta ei sentään tarvitse ajatella hätähuutona perusoikeuksien puolesta, mutta viestinsä sillä on sanottavana täälläkin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää esiintyy Suomessakin yhä, kuten monissa muissakin maissa, joita pidetään edistyksellisinä vähemmistöjen kohtelun suhteen. Tänä vuonna kansainvälisen homofobian vastaisen päivän 1705-tapahtuma keskittyy kouluihin. Syrjiminen, "homottelu" ja opetussuunnitelmien puutteet ovat yhä ongelma. Tosiasia on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo unohdetaan opetuksessa, tai ainakin ulkoistetaan. Kun seksuaalikasvatuksen yhteydessä puhutaan heteroseksuaalisuuteen liittyvistä asioista, niin silloin se koskee "meitä", mutta ei-heteroseksuaalisuuteen liittyvät asiat koskevat paremminkin "heitä".

Hätähuudoista sen sijaan on kyse monissa paikoissa, niin myös eräillä lähialueilla. Venäjältä, Moldovasta, Valko-Venäjältä ja EU-maa Liettuasta on kuulunut hiljan ikäviä uutisia. Liettuassa sentään viranomaisten taholta pride-tapahtuma sai suojan, joskin vasta kansainvälisen huomion alla. Yhteiskunnan homofobia on silti käsinkosketeltavaa. Esimerkiksi Venäjällä, Moldovassa ja Valko-Venäjällä pride-tapahtumat on toistuvasti kielletty. Hallinnot eivät tee mitään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien takaamiseksi tai parantamiseksi. Näissä maissa tällaiset RainbowFlash-tempaukset tulevat todella tarpeeseen.

Kesän pride-tapahtumat Suomessa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Pride-tapahtuma järjestetään 28.6. - 4.7.2010. Tänä vuonna Suomessa järjestetään muitakin Pride-tapahtumia. Riihimäen Sateenkaarijuhlaa vietetään 6. kesäkuuta. Sekä Tampereella että Oulussa tapahtuu 22. - 25. heinäkuuta. Oulun pride-tapahtuman nimi on North Pride ja Tampereella järjestetään Tampere Pride Queer Culture Event Finland. Se, että tässä maassa on halua ja tarmoa järjestää useampia tapahtumia, on hyvä merkki. Tapahtuma tuo lisää näkyvyyttä GLBTI-ihmisille ja muuallakin tapahtuu kuin vain Helsingissä. Lisäksi tapahtumat osoittavat, että vähemmistön oikeuksien eteen halutaan tehdä työtä.

www.1705.fi
pride-kalenteri
rainbowflash.info

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!