Patriarkka Kirill puhui lempeästi homoista

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006

Venäjän patriarkka Kirill puhui keskiviikkona homojen ja lesbojen syrjinnästä, kun hän tapsi Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin. Kirill korosti vapaata tahtoa myös seksuaalisissa suhteissa. Perinteisesti homoseksuaalisuutta pidetään syntinä, mutta synnistä ei pidä rangaista. Homoja ei pidä myöskään syrjiä.


Miksi Kirill oli lempeä?

Patriarkan puheet on huomattu ulkomailla, mutta miksi nyt patriarkka puhuu noin lempeästi? Aikaisemmin asenne on ollut jyrkkä ja valtion näkemyksiä puolustava. Gayaktivisti Nikolai Aleksejev omassa blogissaan muistuttaa , että kirkko valmistautuu puolustamaan Venäjää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, kun aletaan käsitellä Moskovan pride-kieltoja. Asian oletetaan nousevan käsittelyyn ensi keväänä.

Venäjällä lehdistö on laajasti kirjoitellut patriarkan uusista lausunnoista. ”Venäjän ortodoksinen kirkko tukee homoseksuaaleja”, yms. Homofobisen Komsomolsakaja Pravdan Sergei Ponomarev pilkkaa patriarkan uusia lausahduksia. Nähdäänkö tulevaisuudessa kirkon ja sateenkaariväen yhteisiä paraateja?


Gayaktivisti Nikolai Aleksejevin mukaan mitään erityistä muutosta ei ole tapahtunut ortodoksisen kirkon linjassa. Homot ovat edelleen syntisiä ja yksilöiden moraali on rapautunut. Kun homoseksuaalisuus edelleen on synti, homoparisuhteita ei voi asettaa tasa-arvoisiksi luonnollisten parisuhteiden kanssa. Kirkko hyväksyy ihmisten oikeudet seksuaalisen suuntautumisen alueella, mutta se on yksityisasia eikä siitä pidä rangaista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo pari vuotta aikaisemmin Kirill sanoi tämän Smolenskin ja Kaliningradin metropoliittana. Hän kirjoitti ulkoministeri Lavroville ja muistutti, että kirkon ajattelutavan mukaan homoseksuaalisuus on vastoin ihmisen perusluontoa. Homoja vastaan ei pidä käydä väkivallalla, mutta perinteistä seksuaalista suuntautumista on suojeltava ja kunnioitettava. Mitään kompromisseja vähemmistön hyväksi ei pidä tehdä.

Kaksi vuotta sitten Lavrov vastasi Kirilin kirjeeseen. Hän oli huolestunut siitä, että Moskovan homoparaati-asia on menossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Juuri tällä hetkellä Venäjä valmistelee omaa lausuntoaan ihmisoikeustuomioistuimelle. Lausunnon pitäisi olla Strassbourgissa tammikuun 20. päivänä. On todennäköistä, että patriarkka Kirill on mukana antamassa tukea Venäjän valtiolle.

Patriarkka ei varmaankaan halunnut lempeillä lausunnoillaan vaikuttaa ihmisoikeustuomioistuimeen, mutta on mahdollista, että nyt valmistellaan maaperää tulevalle tuomiolle. Kirkko voi tuomion jälkeen sanoa: Mehän olemme aina olleet homojen puolella.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!