Kotimainen pride-historia talteen?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Kesä on kerran vuodessa ja Suomessakin hehkeimpään vuodenaikaan järjestetään pride-tapahtuma. Poliittisen viestin lisäksi pride-viikko tuo erilaisia glbt-toimijoita yhteen. Pride-viikko näkyy pride-organisaation yhteen nivomien tapahtumien lisäksi homobaareissa ja myös suomalaisissa gay-medioissa, kuten ranneliike.netissä ja lepakkolaakso.netissä. Helsingissä kaupungin liikennelaitos on viime vuosina liputtanut ratikat sateenkaarilipuilla.

Pride onkin kasvanut viime vuosina tasaisesti. Pride-viikon ohjelma on monipuolistunut, ohjelman määrä lisääntynyt ja uusia yhteistyökumppaneita on tullut mukaan tekemään pridea. Tänä vuonna lauantain pride-kulkue on varmasti näyttävämpi kuin ennen.

Historia kansiin?

Suomalaisten Vapautuspäivien ja Pride-tapahtumien tähänastista historiaa ei ole koottu yksiin kansiin. Suomessa näitä tapahtumia on järjestetty 35 vuoden ajan. Muutamassa teoksessa aihetta raapaistaan pintapuolisesti, mutta kunnollista halki ajan luotaavaa katsausta ei ole olemassa.

Olisiko tässä jollekin idea graduksi? Ainakin näkökulmia kuvittelisi löytyvän. Ainesta olisi ehkä laajempaankin teokseen. Millainen oli ohjelma? Paljonko väkeä osallistui kulloinkin? Missä tapahtuma järjestettiin minäkin vuonna? Miten esiin nostetut asiat ovat muuttuneet vuosien saatossa?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakikirjan sisältö alkaa lähestyä seksuaalista tasavertaisuutta. Toki esimerkkinä sukupuolineutraali avioliitto oheisvaikutuksineen on vielä työlistalla. Homofobiset asenteet ja arjen syrjintä ovat tulevaisuudessa työsarkoja, joissa kyntämistä riittää. Paljon.

Nyt voisi olla hyvä aika tarttua aiheeseen, koska seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvotyön luonne on murroksessa. Ja alkuaikojen vaikuttajat vielä haastateltavissa arkistomateriaalin tueksi. Lähdemateriaalia on esimerkiksi Setan arkistoissa, Seta- ja Z-lehdissä, Voltti-lehdessä, ranneliike.netissä ja etenkin viime vuosilta myös "valtamedian" arkisoissa.

Helsinki Pride 2009 järjestetään viikon mittaisena kesäkuun lopussa 22. - 28.6.2009. Tapahtuman järjestää Helsingin seudun SETA ry. Pride-kulkue on perinteiseen tapaan lauantaina, 27.6.2009.

Pride-tapahtuma tapahtumakalenterissa
www.helsinkipride.fi
Pride 2009 kimmoliisa.netissä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!