Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat katsovat hävinneensä taistelun

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 19
Aurinko on jo laskenut Aito avioliitto -kansalaisaloitteelle

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien käytös antaa viitteitä siitä, että he kokevat jo hävinneensä taistelun. Tätä ei vain haluta kuitenkaan myöntää. Nyt turvaudutaan epätoivoisiin mielipiteen ilmaisuihin ja kyseenalaisiin toimiin eri tahoilla.

Selvät merkit viittaavat siihen, että tämän nykyisenkin lakia vastustavan "projektin" takana ovat helluntalaisten äärireunan aktiivit. Muistellaanpa vuotta 2001, jolloin eduskunnassa oltiin äänestämässä parisuhdelaista. Helluntailaiset aktiivit olivat houkutelleet muutaman bussilastillisen ihmisiä eduskuntatalon eteen leiriä pitämään ja metelöimään kovaäänisten kautta ohikulkijoiden kiusaksi. Porukka kiersi myös eduskuntatalon ympäri. Äänestyksen aikaan 28.9.2001 he rukoilivat polvillaan eduskuntatalon portailla. Siitä ryhmä saikin nimen "polvirukoilijat". Rukoilu ei kääntänyt äänestystä heidän toivomaansa suuntaan. Sen tulos oli 99 ääntä lain puolesta ja 84 vastaan. Yksi kansanedustaja äänesti tyhjää. Juuri kun polvirukoilijat olivat lopettelemassa leiriään eduskuntatalon edustalla, sateen jumalatar Esteri muisti heitä vielä rankalla sadekuurolla.

Tuolloin polvirukoilijat saivat omiensa taholta kovaa kritiikkiä, joka näkyi julkisena heidän sähköisellä keskustelulistallaan. Jotkut helluntailaiset katsoivat ryhmän tahrivan uskonyhteisön maineen.

Osa vastustajista näyttää tajunneen sen, että uskontoon ja raamatunlauseisiin vetoamalla ei saada kannatusta kuin korkeintaan omien joukossa. Muut kokevat ne lähinnä kiusallisina taikka jopa huvittavina. Raamatunlauseiden viljely ei ole oikeaa keskustelua, vaan ilmaus siitä, etteivät kirjoittajat ole kykeneviä kunnolliseen kantansa perusteluun. He toistavat vain samoja raamatunlauseita. Heidän nykyiseksi linjakseen on otettu uskonnon etäännyttäminen ja siirtäminen lähes näkymättömiin. Se on hankala ratkaisu siksi, että "omat" eivät koe enää voivansa kannattaa asiaa raamatunlauseiden puuttuessa.

Tällä hetkellä on useita merkkejä siitä, että myös tämänkertaisen Aito avioliitto -projektin takana ovat helluntailaiset aktiivit. Selvin näyttö helluntailaisten taustavoimista on Aito avioliitto -kampanjan vetäjä Jukka-Pekka Rahkonen, joka on helluntailainen. Hesarin haastattelussa hän koetti väistää ja vaientaa uskontoleimaa. Jutussa kuitenkin todetaan hänen olevan Espoon helluntaiseurakunnan jäsen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://nyt.fi/a1305971742023

Mika Niikko, helluntailainen perussuomalainen on ollut näkyvä ja kuuluva tasa-arvoisen avioliittolain vastustaja. Laista äänestettäessä eduskunnassa, hän kävi pitämässä eduskuntatalon portailla maansiirtokoneiden jylyssä, piskuisen (40 henkeä) joukkonsa edessä vastustavan puheen. Hänen kommenttinsa ovat tässä asiassa olleet epä-älyllisiä tai jopa tyhmiä. Niitä vain kiivaimpien uskonveljien voi olettaa kannattavan. Hän tekisi palveluksen AA-projektille sulkemalla suunsa homokysymyksistä.

Aito avioliitto -kansalaisaloitteeseen monet uskonnolliset yhteisöt ovat ottaneet etäisyyttä, osa jopa kiusaantuneen tuntuisesti. Eivät edes kaikki helluntaiseurakunnan jäsenet ole kannattamassa tätä projektia. Jatkuvalla julkisella jankutuksella ja miljoonia kertoja kuultuja väitteitä toistamalla on lähinnä vain etäännyttävä vaikutus. Monta kertaa on kuultu kommentti, että homokeskustelu voisi jo loppua.

Nykyinen pääministeri Juha Sipilä on uskovainen. Hän on ilmoittanut tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksen jälkeen, että se oli sitten siinä, eikä asiaan ole syytä palata. Myös muilta poliitikoilta on saatu joko suoraan taikka kierrellen kannanottoja, että laki on voimassa ja nyt keskitytään muuhun.

Oikeusministeri, perussuomalaisten Jari Lindström ilmaisi empivänsä tasa-arvoisen avioliittolain muutosten edessä. Aika nopeasti hänelle ilmoitettiin, ettei hallituksen ministeri voi menetellä tuolla tavoin. Siispä hänkin joutui toteamaan: "Avioliittolain edellyttämät muutokset muuhun lainsäädäntöön toteutuvat aikataulussa."

Länsimaailma ei kulje tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien toivomalla tavalla, vaan heidän kauhukseen aivan päinvastaiseen suuntaan.

Suomi koetetaan nähdä yhtenä pohjoismaisena sivistysvaltiona, joissa tasavertaiset oikeudet toteutuvat kaikille. Vastustajille kiusallista on se, että skandinaavit ovat jo aikaa sitten pistäneet voimaan tasa-arvoisen avioliittolain, eikä siitä ole aiheutunut kovinkaan kummoista vastustusta. Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa on huomattu, etteivät mitkään ääriuskovaisten pelottelut ole toteutuneet, vaikka samaa sukupuolta olevat parit ovat avioituneet jo pitkään. Taivaskaan ei ole pudonnut niskaan. Yhteiskunnat ovat muuttuneet miellyttävimmiksi elää ja olla, riippumatta seksuaalisesta identiteetistä.

Todellisuudessa lain vastustajat Suomessa ovat viemässä asioita itäisen naapurimme suuntaan hlbt-asioissa. Venäjän lait seksuaalivähemmistöjä kohtaan on tuomittu maailmalla laajalti.

Vastustajat ovat tällä hetkellä asiansa kanssa ikään kuin puun ja kuoren välissä. Toimintamalli on kopioitu suoraan Yhdysvalloista. Kuinka ollakaan, heidän kannaltaan pahimpaan mahdolliseen aikaan Yhdysvallat sääti kaikki osavaltiot kattavan tasa-arvoisen avioliittolain. Presidentti Barak Obama meni valtiovierailulle Afrikkaan ja antoi puheessaan suoraan kannatuksen homojen tasavertaisille oikeuksille, vaikka isäntämaista oli kehotettu, ettei hän toisi asiaa esille.

Huffington Post otsikoi tuoreen uutisensa: "Tutkimus kertoo, että amerikkalaiset tulevat joka päivä hyväksyvämmiksi homoja kohtaan".
http://www.huffingtonpost.com/entry/americans-more-accepting-gays_55b1296ee4b07af29d57c740?ir=Gay%2BVoices%253Fncid%253Dnewsltushpmg00000003

Koska tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat kokevat olevansa häviöllä asiansa kanssa, on lähdetty keskustelun sijaan radikaalimpiin toimiin. Nettikeskusteluissa vihjataan jopa mahdollisuudesta väkivaltaiseen käytökseen AA-agendan ajamisessa. Erittäin huolestuttavaa ja tuomittavaa oli toimittajien listaaminen, joiden katsotaan kannattavan säädettyä lakia sellaisenaan. Nimilistan julkaisemista voidaan pitää jopa yrityksenä rajoittaa sananvapautta pelottelulla. AA-kansalaisaloitteen jatko on kuitenkin poliitikkojen käsissä, eikä joissakin verkkosivujen keskusteluissa ja julkisissa uhkailuissa.

Sosiologeilta pitäisi kysellä, että millainen vaikutus tällä jatkuvalla kimppuun käymisellä on homoihin ja sateenkaariyhteisöön kokonaisena, vahvistaako vai vahingoittaako se. Vastustajien tavoitehan on ilman muuta vahingoittaa mahdollisimman paljon. Pitkään jatkunut vastustus on kuitenkin aktivoinut ihmisiä sekä sateenkaariyhteisön sisältä, että erityisesti nuoria ulkopuolelta yhteisön. Esimerkkinä vaikkapa Tahdon2013-kansalaisaloitteen nopea, jättimäinen kannatus ja eduskunnan äänestyspäivänä tuhansien ihmisten spontaani kansalaiskokoontuminen Musiikkitalon edustalle kannattamaan lakia ja odottelemaan lopullista äänestystulosta. Helsinki Pride on kerännyt myös vuosi vuodelta yhä laajemman kannatuksen. Tämän vuoden Helsinki Pride 2015-paraatissa oli peräti 25 000 osallistujaa.

Jos AA-kansalaisaloitteen kannattajat toimisivat inhimillisesti ja oikein, he käyttäisivät kaiken energiansa heteroavioliittojen tukemiseen. AA-aloiteen kannattajille oli varmasti yksi paha harmin paikka, että Hannu Takkula, joka on itse ollut kannattamassa AA-aloitetta, meni ja erosi vaimostaan. "Aitoa avioliittoa" pilataan ja halveksitaan myös tv-sarjalla "Ensitreffit alttarilla". Ei tunnut toimivan formaatti, koska pikaeroihinkin on päädytty. "Aidosta avioliitosta" rakennetaan tällä menolla kovaa vauhtia farssia. AA-aloitteen kannattajat koettavat epätoivoisesti olla uskottavia agendansa kanssa, vaikka häviö näyttää selvältä.

19 kommenttia

  • 2 / 19
  • TjaaTjaa
  • 26.7.2015, 9.14
Sekulaareista/maltillisemmista konservatiiveista aika moni näyttää tyytyvän eduskunnan jo tekemään päätökseen. Esimerkkinä pääministerimme. Fundamentalisteja ajaa eteenpäin pelot, ennakkoluulot ja uskonkiihko. He eivät niin herkästi välitä siitä, ettei onnistumisen mahdollisuuksia ole. Moni heistä saattaa ihan tosissaan uskoa että heidän toimintansa kautta "Jumala" puuttuu asiaan ja lopulta kuitenkin joku ihme tapahtuu.

Jos aloite joskus päätyy äänestykseen kaatuu se selvin numeroin. Monet jotka viimeksi äänestivät lakimuutosta vastaan tulevat tällä kertaa äänestämään spn avioliiton puolesta.