Pitkän parisuhteen salat?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 7

Aiemmin väitettiin, etteivät homosuhteet onnistu koskaan. Tämän päivän todellisuus on kuitenkin aivan toinen. Pitkiä suhteita on paljon myös samaa sukupuolta olevilla pareilla, siinä missä heteroillakin.

ET-lehti esittelee valokuvakirjan, jossa kuvataan pitkään liitossa olleita pareja. Lehden kirjoituksesta tulee ensimmäisenä mieleen ajatus, että jokainen suhde, lyhyt taikka pitkä, rakentuu hyvin monenlaisista tekijöistä. Pitkään parisuhteeseen ei ole mielestäni oikeastaan mitään kaiken kattavaa ohjetta. Kenties se voisi olla, että kumpikin halua todella pitkää parisuhdetta ja haluaa sitoutua tuohon ajatukseen myös käytännössä.

Valokuvakirjan tekijä Hannamari Shakya kiteyttää asian seuraavasti:
– Pitkän suhteen salaisuus on ennen kaikkea jokapäiväinen anteeksianto. Hän oppi, että yhdessä ei voi elää pitkään, ellei ole valmis luopumaan jostain. Pitää osata taipua.

– Parisuhteessa ei ole kahta minää. Näin oli ollut aikaisemmissa suhteissani. Ymmärsin, että minä ja hän ovat nyt me. Kahdesta pitää syntyä uusi yksikkö.

Kuuntelen usein tarkasti pariskunnan kertomuksia yhteisistä asioistaan ja toimistaan. Toistuuko sana "minä" vaiko "me" toista sanaa enemmän. Pitkässä parisuhteessa olevat tuntuvat käyttävän runsaasti me-sanaa. Myös kiitoksen antaminen ja kannustus molemmin puolin rakentavat parisuhdetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näkemykseni on, että liitto kestää, jos kumpikin osapuoli on valmis kasvamaan ja muuttumaan yhdessä niin, että syntyy tosiaan tuo uusi yksikkö.

On myös osattava havaittava vaaran merkit. Sellainen voi olla tilanne, että pariskunnalla on yhä vähemmän yhteisiä päämääriä, tavoitteita ja yhteistä aikaa. Seksikin voi toimia huonosti. Ellei pari pysty löytämään itse parannusta tilanteeseen, on syytä hakea asiantuntijan apua perheneuvonnasta tai muusta vastaavasta palvelusta.

Olen kuullut joidenkin nuorten parien vannoneen uskollisuutta niinkin dramaattisesti, että "yksikin syrjähyppy ja liitto on siitä poikki". Tuollaiset vannomiset ovat vaarallisia. Parisuhde on sen verran arvokas, että sitä ei kannata uhrata muutaman lipsahduksen vuoksi. Elämä tuo eteen tilanteita, joita suhteen alussa ei pystytä ennustamaan tai arvioimaan.

On tärkeää, että parilla on jokin yhteinen juttu, jonka eteen molemmat päättävät ponnistella. Heteroliitoissa aika usein sellainen päämäärä on lasten kasvattaminen aikuisiksi. Lapsettomalla homoparilla päämäärä voi olla vaikkapa oman kesäpaikan kunnostus ja ylläpito, se voi olla yhteinen perheyritys, taikka vaikkapa kiinnostus muihin maihin ja kulttuureihin. Parin on tuo yhteinen tavoite löydettävä niin, että se tyydyttää oikeasti kumpaakin.

Toimiva suhde ei ole umpio. Suhteesta on voitava päästä myös tuulettumaan tavalla taikka toisella. Kummallakin on hyvä olla myös aivan omia harrastuksen tai kiinnostuksen kohteita. Sama seikka pätee myös ystäviin. On hyvä olla yhteisiä ystäviä ja sitten myös kumpaisellakin omia ystäviä. Nuo omat ystävät eivät saa olla mustasukkaisuuden aiheuttajia.

Joskus kauan sitten tultuani "piireihin", sain toistuvasti kuulla väitteen, että homosuhteet eivät kestä. Väite on väärä. Tunnen ja tiedän kymmenittäin mies- ja naispariskuntia, joiden suhde on kestänyt pitkään, jopa vuosikymmeniä. Yhteiskunnan osoitettua arvostavansa samaa sukupuolta olevien liittoja esimerkiksi lainsäädännössä, nuo toimet tukevat pitkien parisuhteiden muodostumista. Sellainen on myös tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki.

Pitkän suhteen rakentaminen ja hoito alkaa sen ensimmäisestä päivästä!

ET-lehden juttu pitkistä parisuhteista

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • JETT
  • 12.11.2014, 23.03
Me ollaan oltu yhdessä 15v ja 10v siitä rekisteröitynä.
Meille avain on ollut lähtökohtainen kiinnostus toisen 'alueeseen'. Esim. otin myös tutkinnon samasta aiheesta yliopistossa kuin hän, että ymmärtäisin, mitä partneri oli käynyt läpi. Samalla avustin häntä lisenssiaattityössä toisella sektorilla.
Kävi kuitenkin niin, että vuosien jälkeen hän paljasti, ettei nauttinut TENNIKSESTÄ. Olin shokissa, koska meillä sattuu olemaan kenttä ja hän oli uskollisesti pelannut kanssani, hymyillen.
Siitä sitten lähdettiin eteen päin ja nyt teemme myös paljon eri asioita ja kuvailemme niistä toisillemme.
Opimme, että parisuhde meidän kohdallamme ei tarkoita yhdentymistä vaan rikastuttamista erilaisuuksien tuomassa avaruudessa. Olen saanut kasvaa, koska en odota kaikkea harmoniaa vain yhdeltä ihmiseltä.
Loppukaneettina: vaikka musiikkimakuni on jämähtänyt suomalaiseen 'folkiin', löysimme 'yhteisen sävelen' musiikin luovuudesta: sävellämme yhdessä pianolla (minä) ja kitaralla ('hankala' partneri)!
Aivan mahtavaa (pitäisiköhän ottaa selfie)!
JETT kertoo edellä oman parisuhteensa muodostumsesta ja sisällöstä. Tein tilastoa. Sanat minä/hän/me joko tuossa muodossa tai vaikka "löysimME"

Minä 6 kertaa
Hän 6 kertaa
Me 11 kertaa!

M.O.T. :-)

Kommenttia muokattu: 13.11.2014 klo 06:19