Marraskuun manifesti: Tehdään homosta tavis!

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 28

Tällä hetkellä tasa-arvoisen avioliittolain toteutumisen tiellä on näkyvissä useita esteitä. Mitä sitten tehdään, jos lakia ei tule ja seuraavaa hallitusta luotsaakin pääministeri homoihin kielteisesti suhtautuvasta puolueesta?

Mitäpä jos kävisi niin, ettei laki tulisikaan voimaan tällä hallituskaudella? Mikään arvioiduista tulevista hallitusvaihtoehdoista ei pidä sisällään sellaista mahdollisuutta, että hallitus ajaisi tasa-arvoisen avioliittolain voimaan? Tulisiko idea laista haudata odottamaan aikaa parempaa vai ryhtyä toimiin?

Olen todennut aiemminkin, että mitään oikeuksia meille ei ole annettu automaattisesti. Ne on pitänyt hankkia poliittisella ja monella muulla yhteiskunnalisen vaikuttamisen tavalla.

Englannissa ilmestyvä The Economist -lehti on ottanut lokakuun 11. päivän 2014 numerossaan kansijutukseen homojen oikeuksien kehittymisen maailmalla. "Puolet maailmaa on [homojen oikeuksissa] loikannut eteenpäin... mutta liian moni maa on menossa taaksepäin."

Lehti kysyy, että mikä lisäisi suvaitsevaisuutta. "Viime vuosikymmenten kehitystä katsottaessa, tärkein vaikuttava tekijä ovat homot itse. Mitä näkyvämpiä he ovat, sitä tavanomaisemmilta he tuntuvat."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuossa on ajatus, jota mielestäni suomalaisten homojen ja kaikkien täkäläisten sateenkaari-ihmisten tulisi noudattaa: tulla kaapista ulos ja olla aivan tavallisia ihmisiä kaikkien muiden tavallisten ihmisten joukossa. Se on parhainta ja tehokkainta vaikuttamista. Ei huudettaisi heti jotain Setaa hoitamaan vaikuttamista ja jäätäisiin itse paikalleen odottelemaan muutosta ehkä tapahtuvaksi. Ei ulostuloon tarvita ilmoitusta paikkakunnan suurimmassa aviisissa tai sosiaalisessa mediassa. Se voi olla vaikkapa oman identiteettinsä ilmaisemista lähipiirille. Kokonaisuuden kannalta jokainen pienikin ulostulo on merkittävä.

Tehtävämme nykyisessä tilanteessa on etsiä mahdollisimman paljon ystäviä ja jättää vastustajat taivastelemaan taivaspaikkojensa perään.

Sateenkaari-ihmisten oikeuksien vastustajien päästrategia on ollut ja on edelleen tehdä erityisesti homoista kummajaisia, joihin voidaan liittää kaikki mahdolliset pelot ja ennakkoluulot. Homot levittävät amerikkalaisen saarnaajan mukaan tällä hetkellä ebola-virusta. Ääriuskovaiset ovat markkinoineet ahkerasti myös sitä, että homot ovat tulppana heidän taivastiellään.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on merkkejä siitä, että homoista on tullut jopa liian tavallisia. Nyt on valittu enenevässä määrin vihan kohteeksi transihmiset, joihin halutaan liittää noita kielteisiä merkityksiä ja syrjiä monella eri tavalla. Myös transihmisten on tultava kaapista ulos tavallisiksi tavallisten joukkoon.

Amerikkalainen filosofi, homomies, totesi joskus, että ei kannata yrittää tyrmätä vastustajia rynnäköllä ja voimalla ja koettaa kaataa heitä nurin. On pidettävä yllä jatkuvaa painetta homojen kannalta myönteisen kehityksen suuntaan. Kaapista ulostulo on tuollaista tasaista ruohonjuuritason vaikuttamista parhaimmillaan.

Suomessa ei riitä yksi coming-out day. Niitä tarvitaan nyt 365 päivää vuodessa. Tehdään tästä koko Suomen kattava liike! Tehdään homosta tavis.

28 kommenttia

Applen johtaja Tim Cook aloitti projektin jo lokakuun puolella kertomalla julkisesti homoseksuaalisuudestaan ( http://ranneliike.net/teema/applen-toimitusjohtaja-tim-cook-avasi-kaappinsa-ovet-virallisesti?aid=11375 ). Vaikka asia onkin ollut "julkinen salaisuus" jo aiemmin, on hänen asemassaan olevan henkilön tällaisella teolla todennäköisesti aika laajoja vaikutuksia - vaikkapa päätellen siitä, että venäläinen pahasti homo-ongelmainen poliitikko Vitali Milonov ei tämän asian edessä taas taida tietää, miten päin olisi ( http://ranneliike.net/teema/milonov-vaatii-applen-toimitusjohtajalle-maahantulokieltoa-venajalle?aid=11380 ). Kukakohan provosoisi Pentti "hauveli" Oinosen tai Mika Niikon ottamaan kantaa vaikkapa Apple-tuotteisiin.

Meidän ns. tavisten kaapistatuloilla on suuri merkitys oman lähipiirin asenteiden muutoksen kannalta. Mitä enemmän kaapit ovat auki, sitä harvempi pystyy sanomaan, ettei tunne ainuttakaan homoa.

Ymmärrän kyllä kaapissaolijoita ja perusteita pitää kaapin ovia kiinni. Silti pidän sellaista hieman itsekkäänä, koska jokainen kaappinsa aukaissut tasoittaa muiden tietä.
Erinomainen manifesti. Tavalliseksi, jokapäiväiseksi, hyväksytyksi tekeminen on asia mitä nuo päiviräsäset pelkäävät eniten.

smo iskee ytimeen: "Meidän ns. tavisten kaapistatuloilla on suuri merkitys oman lähipiirin asenteiden muutoksen kannalta. Mitä enemmän kaapit ovat auki, sitä harvempi pystyy sanomaan, ettei tunne ainuttakaan homoa."

Kaapissa oloon voi olla monia syitä, eikä aina pelkästään itsekkäitä.